درد و دل عناب‌کاران در قطب تولید؛ زخم‌بر تن مرواریدهای سرخ خراسان جنوبی

درد و دل عناب‌کاران در قطب تولید؛ زخم‌بر تن مرواریدهای سرخ خراسان جنوبی

گروه استان‌ها- در حالی عناب در خراسان جنوبی از کیفیت و مرغوبیت خاصی برخوردار است که عناب‌کاران این روزها از خسارت‌های طوفان به عناب گلایه دارند و معتقدند قیمت عناب بسیار پایین است.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، محصولات خوشمزه بیرجند و خراسان جنوبی کم نیستند و شرایط اقلیمی منحصر به فرد خراسان جنوبی باعث شده تا امکان تامین درآمد مناسب و معقول باغداران استان در کاشت تولید محصولاتی مانند عناب، زرشک و زعفران باشد به گونه‌ای که این استان رتبه نخست تولید محصولات باغی زرشک و عناب و رتبه دوم زعفران را در سطح کشور دارا است.

یکی از محصولات استراتژیک استان خراسان جنوبی عناب است که بیش از چهل  هزار سال است که به دلیل خواص  درمانی در مناطق مختلف استان  کشت شده است اما عدم شناخت از خاصیت این میوه و نبود فرآیندهای مربوط به تولید تا مصرف محصول عناب باعث شده تا این میوه به خوبی شناخته نشود.

تابستان که به نیمه می‌رسد برداشت عناب در بیشتر شهرها و روستاهای خراسان جنوبی آغاز می‌شود عناب محصولی کم‌آب‌بر است که با آب و هوای خشک منطقه خو گرفته است و گفته می‌شود نخستین بار در منطقه‌ای به نام هر دنگ در جنوب بیرجند کشت شده اما برخی شواهد حاکی از این است که در دوره هخامنشی (بیش از دو یا سه هزار سال قبل) عناب کشت شده است.

 اکنون 4 هزار و 134 هکتار از اراضی کشاورزی استان زیر کشت عناب است و با توجه به نهادینه شدن دانش بومی و استفاده بسیار کم از سموم و کودهای شیمیایی، محصولی به طور سالم و ارگانیک تولید می‌شود.

 اما بهره‌برداران این محصول در قطب تولید آن (خوسف)، با مشکلاتی مواجه و خواستار توجه متولیان امر به رفع این چالش‌ها هستند.

 یکی از عناب‌کاران روستای سیوجان به خبرنگار تسنیم گفت: حدود یک ماه است که عناب‌کاران روستا مشغول جمع‌آوری عناب هستند و وزش بادهای 120 روزه سبب شده است عناب ناب سیوجان زودتر از روی درختان بر زمین بریزد و کیفیت خود را از دست بدهد و این مهم  خود سبب ایجاد خسارت‌های میلیونی به کشاورزان شده است.

 کم شدن دبی منابع آب 

وی افزود: در کنار خسارت‌های میلیونی طوفان به عناب کاران، با ابراز تاسف برداشت آب از چاه‌های سیوجان را کم کرده اند و در هر موعد آبیاری، نصف مزرعه هم سیراب نمی شود چرا که از هر یک‌ ساعت سهم آب کشاورزان 20 دقیقه کم کرده‌اند.

این عناب‌‌کار با گلایه از کم شدن سهم آب چاه‌های کشاورزی روستای سیوجان برای مدیریت مصرف آب، ادامه داد: با وجود این مشکل، درختان 20 ساله تشنه هستند و در آینده نزدیک خشک خواهند شد.

عناب‌کار دیگر این روستا هم که مشغول جمع‌آوری محصول است، این طور گفت: هر سال در فصل جمع‌آوری عناب، دلالان زیادی دسترنج کشاورزان را با قیمت‌های بسیار پایین خریداری می‌کنند، بنابراین وجود یک تعاونی روستایی برای خرید محصولات کشاورزان در قطب تولید عناب  ضروری است تا دست دلالان کوتاه شود.

وی از وجود خلأ در حوزه فرآوری عناب هم گلایه کرد و افزود: سال‌ها است که این محصول ارزشمند به صورت فله‌ای به بازار عرضه می‌شود و بهتر است مسئولان برای این مهم چاره‌ اندیشی کنند تا دسترنج کشاورزان در قطب تولید عناب بسته‌ بندی و فرآوری شود.

متاسفانه با وجود افزایش چند برابری دستمزد کارگری، انواع کودها و سم‌ها هیچ گونه تغییری در قیمت عناب رخ نداده است، حتی امسال با وجود برداشت زود هنگام محصول به دلیل خسارت‌های طوفان، ممکن است عناب با قیمت پایین‌تر از کشاورزان خریداری شود.

خسارت طوفان به باغات 

فرماندار خوسف هم از خسارت طوفان به عناب نارس در قطب این محصول خبر داد و اظهار داشت: 320 هکتار از باغ‌های عناب و 140 هکتار از باغ‌های پسته شهرستان خسارت دیده‌ اند.

محمد علی آخوندی با بیان این که طوفان در خوسف حدود 20 درصد به محصول پسته بخش ماژان و 20 درصد به محصول عناب در قطب تولید عناب استان و شهرستان یعنی روستای سیوجان خسارت زده است، افزود: بیشترین خسارت طوفان به محصول عناب برآورد می‌شود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز گفت: پیش‌بینی می‌شود امسال 7 هزار و 130 تن عناب برداشت شود که این میزان هزار و 800 میلیارد ریال ارزش اقتصادی (با احتساب کیلویی 25 هزار تومان) برای استان خواهد داشت.

رضایی در پاسخ به نگرانی عناب کاران درباره خسارت‌های میلیاردی طوفان، گرمای شدید و کم شدن دبی آب چاه‌های کشاورزی بیان کرد: هنوز برآورد خسارت دقیقی از شهرستان‌ها  به دست ما نرسیده است به طور قطع خسارت زیادی به دلیل گرما و طوفان داشته‌ایم اما وضعیت کلی محصول عناب به لحاظ میزان تولید میوه و میوه تشکیل شده، بسیار بهتر از سال‌های گذشته است.

وی ادامه داد: سال گذشته کاهش چشمگیری به لحاظ میزان تولید عناب داشتیم و امسال پیش بینی می کنیم این کاهش را جبران کنیم اما ریزش عناب های نارس به دلیل توفان و گرما و ریز شدن میوه و چروکیدگی را شاهد هستیم.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با توصیه به عناب کاران برای بیمه محصول خود به واسطه رخدادهایی چون طوفان و گرمای شدید، گفت: امور آب هر سال به دلیل مدیریت مصرف آب، کاهش دبی آب را در نظر دارد، بنابراین خشکسالی و کم شدن دبی آب چاه‌های کشاورزی، رطوبت خاک را کاهش می دهد و بر محصول عناب تاثیر می گذارد.

وی  توصیه‌اش هم این بود که عناب‌کاران سطح زیرکشت محصولشان را به دلیل کاهش دبی آب‌ها افزایش ندهند و در صورت اضافه کردن از سیستم‌های نوین آبیاری استفاده کنند.

 مذاکره با فروشگاه‌های زنجیره ای 

رضایی در مورد خرید عناب از کشاورزان برای کاهش حضور دلالان در بازار یاقوت سرخ استان گفت: در این زمینه با فروشگاه‌های زنجیره‌ای مذاکراتی انجام شده تا این فروشگاه‌ها برای فروش عناب ورود کنند و این مهم با همکاری سازمان تعاون و اتاق بازرگانی و بخش‌های مختلف در دستور کار است.

به گفته وی تعاونی فراگیر زرشک، عناب و زعفران در خراسان جنوبی در حال شکل‌گیری است که اگر راه‌اندازی شود محصولات کشاورزان به همه فروشگاه‌های زنجیره‌ای کشور ارسال و بازار داخلی خوبی ایجاد خواهد شد.

انتهای پیام /254/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon