جزئیات طرح کلان ملی فناوری "هچری یا مولدسازی" برای پرورش ماهی‌های دریایی

جزئیات طرح کلان ملی فناوری "هچری یا مولدسازی" برای پرورش ماهی‌های دریایی

طرح کلان ملی فناوری هچری یا مولدسازی که برای پرورش نوزاد ماهی‌های دریایی اهمیت دارد، اجرایی شده است. با تکمیل واحد هچری، امکان تولید لارو از ماهی‌های مولد بومی و غیربومی تامین و وابستگی کشور در نخستین و کلیدی‌ترین حلقه، قطع می‌شود.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ طرح کلان ملی فناوری مولدسازی که برای پرورش نوزاد ماهی‌های دریایی اهمیت دارد، توسعه می‌یابد تا ضمن تامین نیاز غذایی کشور، زمینه برای صادرات فراهم شود.

"پرورش ماهی" به عنوان یکی از راه‌های مهم تامین نیاز به پروتئین است و با شناخت اهمیت وجود آبزیان در سبد غذایی، روند آبزی‌پروری با استفاده از فناوری‌های مختلف توسعه یافته است؛ در حال حاضر 46 درصد از کل تولیدات دریایی از سیستم‌های آبزی‌پروری حاصل شده که 52 درصد از این تولیدات سهم غذای انسان‌ها در سراسر جهان به شمار می‌رود.

بر همین اساس با حمایت مالی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، طرح کلان ملی فناوری "هچری" ماهی‌های دریایی توسط شرکت "طرح توسعه نیکسا" از بهمن‌ماه سال 1399 به بهره‌برداری رسیده و هم‌اکنون مشغول فعالیت است؛ هچری یا مولدسازی، بخش مهمی از تولید مثل ماهی شامل تولید و پرورش لارو ماهی است. این بخش در واقع تکمیل‌کننده بخش‌های نرسری و پرورش ماهی در مزرعه دریایی به شمار می‌رود. با تکمیل واحد هچری، امکان تولید لارو از ماهی‌های مولد بومی و غیربومی تامین و وابستگی کشور در نخستین و کلیدی‌ترین حلقه، قطع می‌شود.

اما فرآیند تولید و پرورش ماهی در قفس یا استخر، دارای الزامات و بخش‌هایی است که به تولید این محصول متناسب با تقاضا در کنار حفظ منابع اصلی کمک کند؛ از مهم‌ترین حلقه‌های اصلی زنجیره پرورش ماهی می‌توان به هچری، نرسری و تولید ماهی‌پرواری اشاره کرد؛ فعالیت‌هایی که در این 3 حلقه صورت می‌گیرد به ترتیب شامل بخش مولد‌سازی و تکثیر برای تامین لارو ماهی، نگهداری بچه ماهی‌ها تا رسیدن به مرحله پیش‌پرواری و پرواربندی تا رسیدن به سایز مناسب عرضه در بازار در سیستم‌های پرورش ماهی، پرورش ماهی در قفس‌های دریایی و سیستم‌های متراکم و نیمه متراکم استخرهای خاکی است.

با توجه به محدودیت‌های صیادی برای تامین نیاز جهانی و ایجاد تعادل بین تولید، تقاضا و بهره‌برداری مناسب از ذخایر، فناوری پرورش آبزیان در محیط‌های قابل کنترل و همچنین تکثیر انواع ماهی‌ها با هدف رهاسازی و بازسازی ذخایر مورد توجه قرار گرفت اما با وجود سابقه طولانی پرورش ماهی در استخر، سابقه تکثیر مصنوعی ماهی‌ها کوتاه است.

شرکت طرح توسعه نیکسا، فعالیت خود را با تولید ماهی‌های شانک اروپایی و باراموندی در قفس‌های دریایی با ظرفیت سالیانه 3 هزار تن آغاز کرده است و در فاز دوم به راه‌اندازی نرسری برای تولید بچه ماهی دریایی پرداخت.

در این طرح کلان ملی فناورانه، ارزش افزوده به طور میانگین 35 میلیارد ریال در سال برآورده شده است. همچنین با انتقال دانش فنی صورت گرفته، پروژه 15 میلیون قطعه لارو ماهی حداقل یک سال زودتر به بهره‌برداری رسیده و دو سال زودتر به نقطه بهینه می‌رسد که زمینه‌ساز تامین نیاز داخلی، ایجاد اشتغال و خلق ارزش افزوده می‌شود.

طرح کلان ملی فناوری هچری ماهی، می‌تواند تا 30 میلیارد ریال سالانه صرفه‌جویی ارزی داشته باشد. همچنین با توسعه فناوری این حوزه، زمینه برای ایجاد 38 شغل پایدار مستقیم و 120 شغل غیرمستقیم ایجاد شده است که بخش مهمی از این اشتغال در مناطق  کمتر برخوردار کشور و در راستای محرومیت‌زدایی بوده است.

انتهای پیام/

حج و زیارت
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon