حال ناخوش "رویشگاه زاگرس"؛ وقتی میراثِ آیندگان در کهگیلویه و بویراحمد خاکستر می‌شود

حال ناخوش "رویشگاه زاگرس"؛ وقتی میراثِ آیندگان در کهگیلویه و بویراحمد خاکستر می‌شود

گروه استان‌ها ــ کهگیلویه و بویراحمد ملقب به رویشگاه زاگرس در زمینه منابع طبیعی، یکی از مناطق بحرانی کشور در زمینه وقوع آتش سوزی در جنگل و مرتع است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، تغییرات اقلیمی و وضعیت آب و هوایی به‌ویژه افزایش شدید دمای هوا و به تبع آن کاهش رطوبت هوا و وزش باد، افزایش روند شدید خشکسالی و همچنین عوامل انسانی از جمله آتش زدن پسماند محصولات کشاورزی توسط کشاورزان، حضور گردشگران، اقدامات دامداران و شکارچیان در عرصه‌های منابع طبیعی، همه و همه از جمله عواملی هستند که زمینه ایجاد حریق را در جنگل ها و مراتع استان فراهم کرده‌اند.

بر اساس اطلاعات و آمار، در چهار ماهه نخست امسال در عرصه‌های ملی حوزه مسئولیت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد تعداد 22 فقره آتش‌سوزی به مساحت یک هزار و 77 هکتار گزارش شده و این درحالی بوده که در سال آبی جاری با کمترین میزان بارندگی در دهه های اخیر روبه‌رو بوده‌ایم که سبب مراتع زودتر از سال های قبل خشک و زمینه ایجاد حریق در آنها فراهم گردد.

از طرفی نیز می‌توان از خشکسالی زودهنگام نسبت به سال‌های قبل، گرمای شدید هوا، شرایط توپوگرافی، صعب العبور بودن مناطق و عدم دسترسی سریع به مناطق حریق از عوامل موثر جهت افزایش سطح سوخته شده نام برد.

 نیروهای منابع طبیعی امسال نیز همچون سال‌های گذشته با تمام توان و با همکاری موثر دستگاه‌های ذیربط نسبت به اجرای اقدامات پیشگیرانه مختلف اقدام نمود که از جمله می‌توان به فعالیت‌های آموزشی ترویجی هشدار دهنده در مناطق بحرانی، راه اندازی کدهای امداد جنگل و مرتع، ایجاد گروه‌های دیدبانی مردمی، تشکیل گروه‌های گشت، مراقبت مستمر و تجهیز نیروهای حفاظتی به تجهیزات انفرادی و گروهی آموزش، تجهیز نیروهای مردمی همیار طبیعت و استفاده از مشارکت این نیروها در قالب گروه‌های دیدبانی، اجرای اقدامات پیشگیرانه و اطفای حریق در مراحل اولیه و کم خطر، برگزاری مانورهای آمادگی مشترک، پیگیری برای استفاده از فناوری‌های نوین به ویژه با رویکرد پیشگیری کشف و شناسایی استفاده از تجهیزات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، ایجاد سامانه‌ی دیدبانی و پایش عرصه‌های منابع طبیعی، احداث برج های دیدبانی و پهپاد اشاره کرد.

منابع طبیعی از سال‌ 1398 تا سه ماهه اول سال 1400 حدود 80 هزار قلم تجهیزات اطفاء حریق در سراسر کشور توزیع نموده که سهم استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان یکی از مناطق بحرانی کشور و رویشگاه زاگرس 5228 قلم تجهیزات از قبیل کلاه، کفش عملیاتی، دمنده، کوله پشتی اطفاء حریق، آتش کوب و آتش بر خودرو بوده است.

هم اکنون نیروهای اداره کل منابع طبیعی استان با همکاری نیروهای مردمی یگان‌های نظامی، هلال احمر، سازمان حفاظت محیط زیست با استقلال یک فروند بالگرد در منطقه نسبت به اطفای حریق‌های ایجاد شده حضور مستمر در این عرصه‌ بحرانی داشته و خواهند داشت.

بدون شک برای حفاظت از جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد یک سری موارد از جمله استقلال مستمر بالگرد در فرودگاه‌ها یا در صورت نیاز در پایگاه اطفای حریق استان‌های پیش‌بینی شده منطقه زاگرس، تخصیص اعتبار برای هزینه‌های پشتیبانی عملیات اطفاء حریق، تخصیص اعتبار از محل اعتبارات بحران جهت تکمیل خرید و توزیع تجهیزات انفرادی و گروهی اطفاء حریق برای گروه‌های مردمی و نیروهای سازمانی، تصویب ردیف اعتباری مستقل طرح جامع پیشگیری و اطفای حریق عرصه‌های منابع طبیعی و استفاده از پرنده‌های سبک در پایش عرصه‌های  بحرانی و در زمان‌های بحرانی اعم از جایروپلن و پرنده‌های بدون سرنشین باید در دستور کار مسئولان و متولیان امر باشد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: در 4 ماهه امسال در مجموع 22 فقره آتش سوزی در مراتع و جنگل‌های این استان رخ داد که به یک هزار و 77 هکتار از عرصه‌ها خسارت وارد کرد در حالی در مدت مشابه سال قبل 44 فقره آتش سوزی با یک هزار و 91 هکتار خسارت داشتیم.

غلام‌حسین حکمتیان افزود: امسال 10 فقره آتش سوزی در جنگل‌های طبیعی، 10 فقره در مراتع و دو فقره اراضی جنگلی داشتیم که به ترتیب به 568، 397 و 112 هکتار خسارت وارد شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: شهرستان‌های گچساران، کهگیلویه، دنا و بویراحمد جزو شهرستان‌های بحرانی استان هستند.

انتهای پیام/542/س

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon