این جا صدای زندگی جاری است؛ «اسدآباد» دهکده آبی که حافظ آب و خاک است


این جا صدای زندگی جاری است؛ «اسدآباد» دهکده آبی که حافظ آب و خاک است

گروه استان‌ها- اجرای تبدیل نهرهای سنتی به بتنی چندسالی است در کشور کلید خورده است؛ طرحی که در حفظ آب و خاک و مدیریت مصرف آب اثرگذاری فوق العاده‌ای دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، اجرای تبدیل نهرهای سنتی به بتنی چندسالی است در کشور کلید خورده است.

این طرح از سوی منابع طبیعی و آبخیزداری در استان سمنان و شهرستان سمنان نیز در دستور کار قرار گرفته است و آنطور که مسئولان امر می‌گویند نهرهای سنتی یکی از دلایل اصلی هدر رفت آب کشاورزی محسوب می‌شوند، بنابراین بتنی شدن انهار کشاورزی به میزان بسیار قابل توجهی از هدر رفت آب جلوگیری می‌کند و صرفه‌جویی بالایی در مصرف و مدیریت بهینه آب دارد، موضوعی که کشاورزان مشارکت کننده در اجرای این طرح نیز بر آن اذعان دارند.

یک کشاورز اسدآبادی با خرسندی از اجرای این طرح در این روستا گفت: اگر قبل دو هکتار کشت داشتیم، الان با اجرای این طرح دو نیم هکتار کشتمان افزایش یافته است.

یا یک کشاورز دیگر که جلوگیری از تلفات آب را از مزایای سیمانی و بتنی شدن انهار کشاورزی عنوان می‌کند و می‌گوید: پیش از این از استخر ذخیره آب تا سر زمین کشاورزی من یک ساعت طول می‌کشید آب برسد؛ اما اکنون فقط 16 دقیقه طول می کشد تا آب به زمینم برسد.

کشاورز دیگر روستای اسدآباد نیز عنوان می‌کند: قبل از اجرای این طرح انهار را لایروبی می‌کردیم که هم هزینه بر بود و هم زمان زیادی وقت صرف این کار می‌کردیم و هیچ اثری هم در کاهش مصرف آب نداشت؛ اما اجرای این طرح به میزان زیادی از هدر رفت آب جلوگیری کرده است.

اجرای طرح مدیریت پایدار آب و خاک بخشی از طرح بین المللی حبله رود است که با هدف مدیریت منابع آب در روستای اسدآباد سرخه عملیاتی شده است و سبب شده است این روستا به عنوان دهکده آبی کشور انتخاب شود.

علی نوچه، مجری طرح مدیریت پایدار آب و خاک ( حبله رود) با بیان اینکه در قالب این طرح، انهار کشاورزی سنتی در این روستا به بتنی تبدیل شده است، اظهار داشت: با اجرای این طرح ضمن کاهش هدر رفت آب، سطح زیر کشت محصولات نیز افزایش می‌یابد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 95 درصد از انهار این روستا بتنی شده است و این موضوع سبب شده روستای اسدآباد به عنوان دهکده آبی کشور انتخاب شود.

روستاییان روستای اسدآباد شهرستان سرخه می‌گویند، با اجرای این طرح باغ و زراعت نفسی تازه کرده است و امید دارند دیگر اهالی روستا که به شهرها مهاجرت کرده‌اند، دوباره به روستا بازگردند.

سمیرا شاه‌مرادی، کارشناس بیابان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سرخه با بیان اینکه طرح بتنی کردن انهار کشاورزی در حدود هشت هزار متر روستای اسدآباد اجرا شده است، گفت: بخشی از اعتبار مورد نیاز برای اجرای این طرح از سوی مردم و مشارکت کنندگان و بخشی نیز از طرف حبله رود و منابع طبیعی تأمین شده است.

وی با بیان اینکه مهاجرت معکوس (از شهر به روستا) در روستای اسدآباد اتفاق افتاده است، خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح به میزان 20 درصد از تلفات آب کاسته شده است.

تجربه موفق طرح دهکده آبی در روستای اسدآباد باعث شده است تا چهار روستای دیگر در شهرستان سرخه از این طرح بهره‌مند شوند.

جلوگیری از هدر رفت آب، استفاده بهینه و مدیریت آسان در توزیع آب، افزایش میزان محصول و همچنین جلوگیری از خسارت ناشی از خشکسالی از مهم‌ترین مزایای اجرای بتنی کردن انهار کشاورزی است.

به برکت آبادانی روستای اسدآباد حالا روستاییان رفته از این روستا دوباره قصد بازگشت به دیارشان را کرده‌اند که بدین معناست آبادانی و توسعه کشاورزی و دامداری اگر باشد، روستاییان ماندن در روستا را به مهاجرت ترجیح می‌دهند، موضوعی که مسئولان باید توجه بیشتری به آن داشته باشند.

انتهای پیام/363/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon