اسرار مکتوم جنگ ۸ ساله| ناگفته هایی از عملیات کمان ۹۹ / ایران در کدام عملیات نیروی هوایی عراق را فلج کرد؟
گروه استانها- ۸سال دفاع مقدس برای تمامی ملت یادآور حماسهها و خاطرات غیورمردان و شیردلانی است که با تمام وجود ازخاک و آب این مرز و بوم دفاع کردند و درهر گروه و دسته و از هر تخصص و تجربه ای که داشتند، فروگذار نکردند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، یادگاران 8 سال حماسه و ایثار چشم و چراغ جامعه ما هستند.کسانی که برای ملت و این سرزمین غرورآفریناند. در دوران دفاع مقدس از نوجوان 12ساله تا افراد مسن، سپاه، ارتش، بسیج و در جایگاههای مختلف نقش آفرینی کردند. در جلد 14 صحیفه امام خمینی (ره) فرمودند: شما خانواده های شهدا،مجروحین و جانبازان نشان دادید که اجازه نمیدهید استعمار بر مقدرات این کشور سایه بیندازد و با ایثار عزیران و جوانان و فرزندانتان به همه نشان دادید توطئههای داخلی و خارجی نمیتواند بر این ملت مصمم پیروز شود. شما چشم و چراغ ملتید و خداوند یاورتان باشد. تمامی ایثارگران،رزمندگان،آزادگان و جانبازان و شهدا که از همه چیز خود برای صیانت از خاک این مرز و بوم گذشتند،چشم و چراغ ملت ایران اند؛امنیت و آرامش امروز این ملت علاوه بر خون پاک شهدا ورشادتهای رزمندگان،مدیون صبوری و مقاومت خانوادههای آنهاست.
امیرسرتیپ دوم خلبان مسعود روزخوش با بیان گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان با اشاره به عملیات کمان99 اظهار داشت: عملیات" کمان 99 "اختصاصا مربوط به نیروی هوایی بود.امروزه در دنیا خط حمله تمام کشورها در دفاع به عهده نیروی هوایی است و اصطلاحی به نام "لجمن" که مخفف کلمات لبه جلویی منطقه نبرد است،به کار میرود. در 31 شهریورماه و زمانی که عراق به ما حمله کرد، اولین نیرویی که وارد صحنه شد،نیروی هوایی عراق بود.در دانشگاهها نیز این چنین تدریس میشود که ابتدا نیروی هوایی وارد عمل شده و مناطق حساس و دفاعی ، رادارها و باندهای فرودگاه را مورد اصابت قرار میدهد و بعد از آن نیروهای سطحی وارد عمل میشوند.
وی افزود: بعد از حمله ناگهانی و ناجوانمردانه عراق، نیروی هوایی باید حرکتی انجام میداد و باید این حرکت عراق را جسورانه پاسخگو میبودیم. باتوجه به اینکه در نیروهای مسلح برای هر واقعه حتی بلایای طبیعی طرحریزی انجام میشود و ماهیانه بهروزرسانی میشود.براساس این طرحها باید خلبانان غیور وارد عمل میشدند.اما در آن سال شرایط بهگونهای بود که فرماندهان در جایگاه خود نبودند و خلبانان آمادگی پرواز نداشتند، اما غیرت و مردانگی خلبانان به گونهای عملیات کمان 99 را رقم زد که درست روز دوم بعد از حمله عراق در دوم مهرماه سال 59 تعداد 200 فروند هواپیما از زمین برخاست.
فرمانده اسبق پایگاه هشتم شکاری نیروی هوایی ارتش اصفهان بیان کرد: نیروی هوایی یک روز قبل نیز 4 فروند هواپیمای اف-4 را برای مورد اصابت قرار دادن مناطق حساس عراق، اعزام کرده بود، اما عملیات دوم مهر، عملیات شاخصی بود که توانست نیروی هوایی عراق را به مدت 4 ماه فلج کند.در این عملیات خلبانان کشورمان مناطق حساس و عملیاتی عراق را مورد اصابت قرار دادند و از 200 فروند هواپیما 140 فروند از مرز خارج شد و به همین دلیل به آن عملیات 140 فروندی نیز میگویند.صدام طی مصاحبهای با آگاهی که از شرایط نیروی هوایی کشور داشت، اعلام کرده بود هفته بعد در تهران است و آنجا مصاحبه خود را انجام میدهد. و این صحبت او برای خلبانان قابل قبول نبود و به همین دلیل این عملیات برای عراق به شدت غیر منتظره و غیر قابل باور بود.
از نفس انداختن پایگاههای هوایی عراق در روزهای ابتدایی جنگ توسط خلبانان غیور
وی با اشاره به دستاوردهای عملیات کمان 99 ادامه داد: ما در نیروی هوایی توانستیم در این عملیات پایگاهها،باند فرودگاه و مناطق حساس راداری را مورد اصابت قرار دهیم،به گونهای که تا 4 الی5 ماه هیچ پروازی از پایگاههای عراق نمیتوانست انجام شود و ما توانستیم در فرصت چند ماهه هم نیروهای خود را منسجم کنیم و هم نیروهای سطحی،هوانیروز و سپاه گرد هم آمدند و بقیه عملیات را به عهده گرفتند.اگر عملیات "کمان 99" انجام نمیشد و حرکت جنگجویانه عراق را متوقف نمیکردیم کمااینکه آنچه صدام میگفت،دور از انتظار نبود.
امیرسرتیپ دوم خلبان مسعود روزخوش در خصوص علت نامگذاری این عملیات به اسم "کمان 99" گفت: طرح عملیات درست وقتی که حمله هوایی عراق صورت گرفت،نوشته شد و ستادها و نیروها و خلبانان 48 ساعت به صورت شبانه روزی حتی به خانه هم نرفته و توانستند این طرح را با استفاده از طرحهای گذشته در روز اول پس از حمله در 99 صفحه تنظیم کنند و به صورت کمانی آتشین پاسخی دندان شکن به نیروهای عراق دادند.
وی با اشاره به خاطره مربوط به یکی از شهدای این عملیات تصریح کرد: قبل از اجرای عملیات کمان 99 نیروی هوایی و خلبانان ما به گونهای ناراحت از حمله هوایی عراق بودند که هر کدام میخواستند به نوبه خود کاری انجام دهند.به همین دلیل 4 فروند هواپیمای اف-4 از پایگاه همدان روز اول پس از حمله و یک روز قبل از کمان 99 به سمت عراق رفتند و مواضع از پیش تعیین شده را مورد اصابت قرار دادند.
فرمانده اسبق پایگاه هشتم شکاری نیروی هوایی ارتش اصفهان اضافه کرد: در برگشت یکی از هواپیماها توسط عراق مورد اصابت موشک قرار گرفت و دو خلبان شهید شدند. متاسفانه پیکر این دو شهید در خاک عراق بود و ما نتوانستیم در آن سال به کشور باز گردانیم اما بعد از 40 سال پیکر این دو خلبان به کشور بازگشت. زمانی که من فرمانده پایگاه هوایی تبریز بودم، شبی ماموریت یافتیم به مهاباد اعزام شویم و به خانواده خبر پیدا شدن پیکر شهید را اطلاع دهیم.وقتی به دیدار خانواده یکی از این دو شهید رسیدیم و خبر دادیم، مادر و دختر شهید هیجان و شعفی داشتند که برای من عجیب بود.دختر شهید گفت که پس از عملیات و خبر اصابت موشک به هواپیما خبرهایی برای خانواده حاکی از زنده بودن پدرم و اقامت در کشوری دیگر را به ما دادند.اتهام فرار از جنگ به پدرم میدادند و با این خبرها بسیار ناراحت و تحت فشار بودیم.
وی به نقل از دختر شهید حیدری با اشاره به احساس غرور از تایید خبر شهادت و پیدا شدن پیکر پدرش اظهار داشت: با پیدا شدن پیکرش خوشحال بود و میگفت دوست دارم به تمام کسانی که با صحبت خود خانواده ام را آزار میدادند و سعی در رد کردن شهادت پدرم داشتند،بازگو کنم.
امیر سرتیپ دوم روز خوش با اشاره به نحوه شناسایی پیکر شهید خالد حیدری افزود: خلبانان روی لباس پرواز لباسی به نام جی سوت به تن میکنند که ضد فشار است و فشار ارتفاع بالا را مقداری برای خلبان کاهش دهد. شهید عکس دختر بچه خود را در جیب جی سوت در هر ماموریت به همراه داشته است.پس از 40 سال عکس نیم سوخته دخترش در جیب لباس باقی مانده بود و نیمی از عکس سالم بود که توسط گروه تحقیق و تفحص متوجه شدند این شهید خلبان خالد حیدری است.این شهید با اینکه از شهدای سنی مذهب ما بودند و قرار بود خاکسپاری در مهاباد و مراسمی در تهران برگزار شود.اما خانواده شهید اصرار داشتند که پیکر شهید در حرم امام رضا(ع) طواف داده شود.
اصفهان سرآمد در ساخت قطعات داخلی پس از اعمال تحریم ها
وی با اشاره به امکانات و قابلیتهای امروز نیروی هوایی ارتش بیان کرد: نیروی هوایی یک نیروی تخصصی و تجهیزات محور است. شاید وابستگی به تجهیزات بیشتر از نیروی انسانی است.در واقع در نیروی هوایی تجهیزات به روز و مدرن،سامانههای ناوبری و تسلیحات نصب شده بر روی هواپیما حرف اول را میزند.
فرمانده اسبق پایگاه هشتم شکاری نیروی هوایی ارتش ادامه داد: زمانی که بر ملت ایران تحریم هایی را روا داشتند، فکر میکردند که این تحریمها آسیبهای جدی به ما وارد میکند و قبل از تحریمهای جامعه و فراگیر،این تحریمها شامل نیروهای تسلیحاتی شده بود.قطعا تحریمها بی تاثیر نبود و تاثیرات مثبت و منفی بر جای گذاشت.اثرات مثبت بیشتر از منفی بود و باعث شد روی پای خود بایستیم ودر ساخت بسیاری از قطعات مورد نیاز خودکفا شویم. اتفاق جالب اینجاست که بسیاری از قطعات در اصفهان ساخته میشوند. زمانی که قطعهای مورد نیاز است، نمایشگاه و فراخوانی برگزار میشود و از تمامی استانها اعلام توانمندی میکنند و بیشترین اعلام توانمندی از جوانان و نوجوانان نخبه اصفهان است.اخیرا این جوانان قطعاتی که ساخت آن غیرقابل باور بود در اصفهان ساختند و ما به سایر پایگاهها تعمیم دادیم.
وی گفت: علاوه بر آن امروز ماموریتهای واگذار شده به نیروی هوایی را به نحو احسن انجام میدهیم.برای هریک از نیروهای زمینی،دریایی،هوایی،پدافند و به طور کلی نیروهای مسلح ماموریتی تعریف میشود.آن ماموریتی که در حال حاضر و با توجه به تجهیزات در دسترس تعریف شده،نیروی هوایی قادر به انجام آن است،اما جای پیشرفت دارد و نیاز به به روزرسانی تجهیزات دارد.
تاسیس دانشکده خلبانی از مهمترین دستاوردهای پس از انقلاب
امیر سرتیپ دوم روز خوش در خصوص ارزیابی توانمندی آموزش و تربیت خلبانان برجسته در کشور تصریح کرد: تمامی خلبانهایی که در حال حاضر در کشور پرواز میکنند، همگی پرورش یافته و آموزش دیده اساتید کشور خودمان و با تجهیزات داخلی هستند؛ امروز حتی ما یک دانشجوی خلبانی خارج از کشور نداریم، موضوعی که در سالهای قبل انقلاب اتفاق میافتاد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از دستاوردهای مهم بعد از انقلاب برای ما تاسیس دانشکده خلبانی بود. نیروی تخصصی پرواز نیروی بسیار گرانی است.در سالهای پیش میلیونها دلار ورودی آموزش هر دانشجو برای خلبانی بود؛ اما امروز در کشور خودمان با تاسیس دانشکده خلبانی، تمامی خلبانهای عملیاتی، ترابری، شناسایی توسط اساتید خودمان و با هواپیماهای داخلی در حال آموزش هستند و اصول آموزش براساس آخرین استانداردهای جهانی است،به گونهای که مدارک خلبانی ما مورد تایید سازمانهای بینالمللی است.
انتهای پیام/163/ش