توجه به زیرساخت‌های گردشگری در خراسان‌رضوی/ از ثبت ‌جهانی تا میراث معنوی و چندهزار ساله+تصاویر

توجه به زیرساخت‌های گردشگری در خراسان‌رضوی/ از ثبت ‌جهانی تا میراث معنوی و چندهزار ساله+تصاویر

گروه استان‌ها- بازدید از جاذبه‌های تاریخی و آثار به جای مانده از دوران گذشته از بهترین راه‌ها برای آشناشدن با فرهنگ و تاریخ سایر کشورها است؛ سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد با همین هدف ۵ مهر را روز جهانگردی نامیده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، سفر کردن به شهرها و کشورهای دیگر یکی از بهترین تفریحات انسان‌ها در طی سال‌ها بوده است. بازدید از جاذبه‌های تاریخی و آثار به جای مانده از دوران گذشته از بهترین راه‌ها برای آشنا شدن با فرهنگ و تاریخ سایر کشورها است سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد با همین هدف 5 مهر را روز جهانگردی نامیده است .

رجبعلی لباف خانیکی، باستان شناس و مدیرکل اسبق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهارداشت: اصل گردشگری در مشاهدات میدانی و حاشیه‌های جذاب آن مانند حرکت دسته جمعی، دیدن آثار و لمس کردن آنها و فضای پیرامونی آن است و گردشگری اقسام مختلفی مانند گردشگری ورزشی، سلامت، غذا  دارد که برای هرکدام موضوع خاص خود آن باید تعریف شود.

وی افزود: با توجه به شرایط کرونایی و استفاده از سیستم‌های مجازی شاید بتوان در تئوری ادعا کرد که گردشگری را سرپا نگه داشته ایم اما به آن اعتقادی ندارم، چرا که زنده نگهداشتن گردشگری در فضای مجازی امکان پذیر نیست.

خانیکی با اشاره به وضعیت گردشگری در دوران کرونا عنوان کرد: از سال 98 که کرونا شروع شد لطمه شدیدی به گردشگری وارد کرد بخصوص به کسانی که اقتصاد گردشگری‌شان در حوزه صنعت هتل‌داری و بوم‌گردی‌ است لذا مسئولین باید برای جبران آن برنامه داشته باشند.

وی ادامه داد: کرونا تنها به اقتصاد گردشگری ضربه نزد و آثار تاریخی نیز ضربه خوردند چرا که در این مدت به دلیل نبود گردشگر شاهد حفاری‌های غیر مجاز از سوی سودجویان هستیم.

تامین زیر ساخت‌های مورد نیاز گردشگری

این استاد حوزه گردشگری در خصوص موانع گردشگری نیز اظهارداشت: در درجه اول گردشگری را باید یک بار تعریف کنیم یعنی این که از گردشگری چه می‌خواهیم؟ در گردشگری چه هدف و مقصدی را دنبال می‌کنیم؟  اگر گردشگری از آن سوی دنیا به ایران می‌آید چه چیزی را لازم دارد؟

لباف خانیکی تصریح کرد: تامین زیرساخت‌ها برای یک گردشگر ضروری است و این زیرساخت‌ها می‌تواند هتل، بوم‌گردی، راه دسترسی و یا تامین محیطی با شیوه زندگی گردشگر باشد.

وی افزود: آرایش جاذبه‌های گردشگری در ایران نیازی است که به آن توجه نشده به عنوان مثال برای یک جاذبه تاریخی در دل بیابان باید راه دسترسی، محل استراحت گردشگر، اینترنت و وسیله رفت وآمد را محیا کنیم اما در این حوزه‌ها ضعیف‌تر عمل کرده‌ایم.

مدیرکل اسبق میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی بیان داشت: گردشگری انواع و اقسام مختلفی دارد مانند مذهبی ، ورزشی، تاریخی، غذا، سلامت که درصد تمایل گردشگران به جاذبه‌های مختلف باید سنجیده شود و ما نیز مکلف هستیم گردشگری را جدی بگیریم زیرا کشورهای جهان برای توسعه خود از آن استفاده می‌کنند و برای آن هزینه می‌شود.

لباف خانیکی تاکیدکرد: صرف هزینه در گردشگری نوعی سرمایه‌گذاری است، اگرمسجد قدیمی در زوزن نیاز به تامین راه یا حداقل یک سرویس بهداشتی و امکانات رفاهی دارد با صرف هزینه این سرمایه‌گذاری برای جذب گردشگر می‌توان به دنبال برگشت سرمایه بود.

بازارهای فروش صنایع‌دستی راه‌اندازی شود

وی ادامه داد: هیچ استفاده ای از مناطق ساحلی در شمال و جنوب نمی‌شود، در حالی که کشورهای دیگر از روستاها برای جذب گردشگر استفاده می‌کنند  در روستاهای ما آداب و رسوم،آثار تاریخی و صنایع دستی آنطورکه باید معرفی نشده است.

این استاد باستان شناس در خصوص تنها اثر ثبت جهانی خراسان رضوی بیان کرد: قنات قصبه گناباد پدیده کوچکی نیست و اعتقاد دارم از دیوار چین مهمتر است و شاهکاری بشری است ولی به فراخور اما برای معرفی این اثر کاری انجام نشده است.یقین داریم که قنات قصبه این عظمت را داشته که به جهان معرفی و در فهرست میراث جهانی ثبت شود.

وی افزود:کارهای خود جوشی در راستای اشتغال و اقتصاد گردشگری در گوشه و کنار شهرستان گناباد مانند روستای ریاب و ساخت بومگردی‌ها صورت گرفته اما می‌توان کارهای بزرگتری انجام داد مانند این که در کنار گردشگری به صنایع دستی بها داد و در کنار جاذبه‌های تاریخی،بازارهای فروش صنایع‌دستی را راه‌اندازی کرد.

لباف خانیکی گفت: در روستای خانیک حرفه‌های فراموش شده ای وجود دارد، 27 حرفه و هنر پارچه‌بافی و صنایع‌دستی، در گذشته هر خانه یک گارگاه داشته که اگر به سمت احیای این کارگاه‌ها برویم خود زمینه اشتغال جوانان را ایجاد می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: باید معرفی تئوری،کارهای میدانی و عملیاتی در تراز جهانی گردشگری و جهانگردی انجام  شود و برای ساماندهی و فضا سازی آثار تاریخی در حد یک اثر جهانی کار کرد، شهرستان گناباد نیازمند یک اتفاق مهم مانند راه اندازی فرودگاه و ایجاد هتل، رستوران و حمل و نقل گردشگری  است و از سویی تعامل با مناطق پیرامون که زمینه تسهیلات برای گردشگر را محیا می‌کند.

شهرستان گناباد نیز به واسطه ثبت چندین اثر در فهرست ملی و داشتن زمینه‌های گردشگری مذهبی، سلامت با وجود بیمارستان علامه بهلول و گردشگری تاریخی از مقاصد گردشگران در سالیان اخیر بوده است.

این شهرستان اولین بومگردی استان را راه اندازی کرد و پس از آن با حمایت‌ها‌یی که از این صنعت انجام داد بیشترین تعداد اقامتگاه را در خود جای داده است و از سویی با سرمایه‌گذاری که در روستای هدف گردشگری انجام شد گردشگران زیادی را جذب و اشتغال آفرینی کرد.

 ثبت نظام آبیاری زعفران در فهرست آثار جهانی فائو

علیرضا شناسایی، رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری گناباد نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم به مناسبت روز جهانگردی اظهارداشت: نگاه ما در حوزه گردشگری فقط در بحث تاریخی نبوده و ثبت نظام آبیاری زعفران مبتنی بر قنات روستای سنو گناباد در فهرست آثار جهانی سازمان خواروبار سازمان ملل متحد (فائو) یکی از دیگر اقدامات در حوزه گردشگری بوده است.

وی افزود: بازدید از جاذبه‌های تاریخی نظیر قنات جهانی قصبه، مسجد جامع، مدرسه علمیه نجومیه، روستای هدف گردشگری ریاب و موزه مردم‌شناسی از جمله منابع گردشگری است که گردشگران را به گناباد کشانده است.

ثبت 8 آیین‌ عاشورایی گناباد در میراث معنوی کشور

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گناباد عنوان کرد: در حال حاضر 38 خانه قدیمی در گناباد ثبت ملی شده و تعدادی پرونده نیز برای خانه‌های قدیمی در حال پیگیری است ،منازل ثبت شده به دلیل قدمت و معماری تاریخی آن مورد توجه میراث فرهنگی بوده و با رضایت کامل صاحبان ثبت ملی می‌شود .

شناسایی در خصوص دیگر اقدامات برای جذب گردشگر گفت: تاکنون 8 آیین‌ عاشورایی گناباد در میراث معنوی کشور به ثبت رسیده‌ که بسیاری از این آیین‌ها مختص گناباد بوده و به شیوه خاصی برگزار می‌شود، نخل‌گردانی نوغاب، شبیه‌خوانی نوغاب، نخل‌برداری و نخل‌گردانی روستای رهن، نخل‌گردانی روستای ریاب، مراسم شبیه‌خوانی روستای سنو، نخل‌گردانی قصبه شهر، مرثیه واویلای مِند و مراسم حسن و حسین بیدُخت در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده‌ است.

60 اثر تاریخی با سابقه چند هزار ساله

وی افرود: کرونا نباید گردشگری را تعطیل کند و باید شیوه‌نامه‌هایی برای مدیریت گردشگر و استفاده از فضای طبیعی و باز استفاده شود زیرا  یکی از بخش‌هایی که کرونا خسارت جدی  به آن وارد کرد بخش گردشگری است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد اظهارداشت: موزه مردم شناسی، مدرسه نجومیه، مسجد جامع شهر ودیگر آثار گناباد ظرفیت‌هایی هستند که با معرفی این شهرستان می‌توان گردشگران و جهانگردان زیادی را به این شهرستان دعوت کرد.

شناسایی عنوان کرد: از مجموع 250 اثر تاریخی شناسایی شده در این منطقه 144 اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که در این میان قنات قصبه به عنوان تنها اثر ثبت شده خراسان رضوی در فهرست آثار جهانی یونسکو از ارزش خاصی برخوردار است.ضمن اینکه از مجموع آثار تاریخی و گردشگری گناباد 60 اثر سابقه چند هزار ساله دارند .

انتهای پیام/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران