ظرفیت مغفول گیاهان دارویی در توسعه اقتصادی زنجان/ برنامه جهاد کشاورزی چیست؟
گروه استانها- توسعه کشت گیاهان دارویی زمینه ساز رونق در بخش کشاورزی است، اما گاهاً این ظرفیت ثروت آفرین مغفول مانده و آنطور که باید مورد توجه قرار نمیگیرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، گیاهان دارویی یکی از منابع خدادادی در سطح کشور هستند که در سالهای گذشته تنها دارای کاربرد سنتی بودند و برای درمان برخی از بیماریها مورد استفاده قرار میگرفتند، اما با پیشرفت علم و کشف اهمیت و تأثیر گیاهان دارویی در توسعه اقتصادی، ایجاد خودکفایی، درآمدزایی، ایجاد اشتغال و بسیاری از مزایای دیگر توجه دولت و مردم نیز به کاشت محصولات گیاهی بیشتر شد.
در همین راستا سالهاست کشاورزان در اقصی نقاط کشور مشغول پرورش گیاهان دارویی هستند، این نوع گیاهان علاوه بر اینکه خاصیت بالایی دارند و همواره مورد توجه مردم و علم پزشکی قرار میگیرند، به علت نیاز کم به آب برای کشاورزان نیز سوددهی بیشتری دارند.
از سویی دیگر علم مدرن هر روزه قدرت دارویی انواع مختلف گیاهان دارویی را شناسایی میکند و از آن به عنوان سلاحی موثر در برابر بیماریها استفاده میکند.
بر همین اساس است که گیاهان دارویی علاوه بر استفاده به صورت تازه، خشک نیز میشود بنابراین افرادی که در خصوص فواید و خاصیتهای آنها اطلاعات دارند، از آنها به روشهای مختلف استفاده میکنند.
در این بین استان زنجان یکی از مناطق مستعد کشور در زمینه کشت گیاهان دارویی میباشد با توجه به مصرف بالای گیاهان دارویی توسط مردم، کشت این نوع گیاهان در استان در طول سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است از سویی دیگر با توجه به دارا بودن طبیعت چهار فصل، یکی از زیستگاههای غنی گونههای گیاهان دارویی در کشور بوده و نقش چشمگیری در تولید گیاهان دارویی با خواص بالا همچون گل محمدی، زعفران، زیره سبز و رازیانه در سطح کشور میتواند ایفا کند اما ظرفیت این بخش آنطور که باید مورد استفاده قرار نگرفته و ثروت آفرینی در این بخش مغفول مانده است.
مظفر یوسفیپور مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: بسیاری از گیاهان دارویی نیاز آبی کمتری دارند و در شرایط آب و هوایی مختلف همانند شیب تند، خاک شور و نامرغوب و ارتفاعات متفاوت قابلیت کشت دارند.
وی با بیان اینکه در برخی از نقاط استان کشت گیاهان دارویی آبی انجام شده و در اغلب مناطق به شکل دیم کشت میشود، افزود: کشت دیم گیاهان دارویی در مناطقی که سالانه دارای بارش بیش از 300 میلیمتر هستند امکان پذیر است اما عملکرد اقتصادی با کاهش رو به رو میشود.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه هماکنون گیاهان دارویی همچون گل محمدی، زعفران، زیره سبز و رازیانه بیشترین سطح زیر کشت را در استان دارند گفت: سطح زیر کشت گل محمدی 240 هکتار، زعفران 95، زیره سبز 227، رازیانه 73 و سایر گیاهان نیز در حدود 35 هکتار در استان کشت شده است.
وی با بیان اینکه محصولات برداشت شده گیاهان دارویی استان در امر بازار رسانی مشکلی ندارند، عنوان کرد: چهار واحد فراوری گیاهان دارویی در استان در زمینه گلاب، عرقیات گیاهی و روغنهای گیاهی فعال است.
یوسفیپور خاطرنشان کرد: خوشبختانه اقدامات زیرساختی یک شرکت داروسازی با سرمایهگذاری بخش خصوصی استان در حال انجام است که اگر به ثمر بنشید یقینا اثرات مثمری برای استان خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه شهرستانهای زنجان، سلطانیه و ابهر پیشرو در تولید گیاهان دارویی هستند، گفت: هماکنون طرح کشت 500 هکتاری کشت گل محمدی و سایر گیاهان در مراتع تخریب شده و دیمزارهای ماهنشان در حال اجرا است که اگر تکمیل شود علاوه بر ارزآوری برای استان مردم منطقه را نیز منتفع خواهد کرد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه کشت گیاهان دارویی از جمله سیاستهای سازمان جهاد کشاورزی است تصریح کرد: یکی از اقدامات این است که توسعه باغات با روند کندی انجام شود و به جای این امر سرعت کشت گیاهان دارویی کمآببر با راندمان تولید بیشتر بالاتر رود به طوری که حتی در این خصوص جهت حمایت از کشاورزان تسهیلات کم بهره نیز برای تولید کنندگان عرضه میشود.
با تمام اینها، اهمیت گیاهان دارویی در جهت تحقق سلامت و همچنین توسعه و پیشرفت اقتصادی در هر منطقهای بر کسی پوشیده نیست و بیشک این گیاهان ثروت آفرین میتوانند به عنوان یکی از بزرگترین تولیدات مهم در بخش کشاورزی محسوب شوند. با این حال حرکت به سمت کشت گیاهان دارویی علاوه بر افزایش سطح درآمدزایی کشاورزان میتواند در توسعه اقتصادی و کاهش آمار بیکاری خصوصا در روستاها نیز نقش موثری داشته باشد.
انتهای پیام/ش