آتش کمبود امکانات، دامنگیر جنگل‌های گلستان/سازمان مدیریت بحران به قول‌هایش عمل کند

آتش کمبود امکانات، دامنگیر جنگل‌های گلستان/سازمان مدیریت بحران به قول‌هایش عمل کند

گروه استان‌ها - آتش سوزی در عرصه‌های جنگلی استان گلستان به یک داستان تلخ و غم‌انگیز اما تکراری تبدیل شده است که کمبود نیروی انسانی و تجهیزات، این آتش را شعله‌ورتر می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، آتش سوزی عرصه‌های جنگلی گلستان تبدیل به امری تکراری شده است و کمتر ماهی از سال را سراغ داریم که نقطه‌ای از جنگل‌های استان طعمه حریق نشده باشد.

وقوع 200 فقره آتش سوزی در 6 ماهه امسال، نشان می‌دهد جنگل‌های استان گلستان تا چه حد مستعد وقوع حریق هستند، ضمن اینکه در 95 درصد این حریق‌ها که عامل انسانی در آن دخیل است، دستگاه‌های مسئول و مرتبط، ناتوان از شناسایی افراد متخلف هستند.

در همین ماجرای آتش سوزی منطقه جنگلی درازنو در شهرستان کردکوی، با اینکه تقریبا همه کارشناسان متفق القول هستند و معتقدند آتش افروزی در این عرصه‌ها، عمدی بوده اما تا کنون فرد یا افرادی در این ارتباط بازداشت یا دستگیر نشده‌اند.

از طرفی مجازات‌هایی که قانون برای برخورد با تخلفات حوزه منابع طبیعی پیش بینی کرده است، چندان بازدارنده نیست و باید قانونگذار نیز به این موضوع ورود کند.

استان گلستان حدود 470 هزار هکتار عرصه جنگلی دارد، جنگل‌های با ارزشِ اکولوژیکی بسیار زیاد که سبب ثبت جهانی نیمی از این عرصه‌ها در میراث جهانی یونسکو شده است.

جنگل‌های استان گلستان بازمانده دوران یخبندان بوده و به جنگل‌های هیرکانی مشهور است اما این عرصه‌ها در سال‌های اخیر به علت تغییرات اقلیمی، خشکسالی‌های شدید، آفات و بیماری‌ها، قاچاقچیان چوب و البته آتش سوزی به شدت در معرض خطر قرار دارند.

فرقی نمی‌کند در کدام ماه یا فصل از سال قرار داریم، آتش همواره در کمین جنگل‌های استان گلستان نشسته است و با کمترین سهل انگاری یا از روی عمد و غرض‌ورزی‌های شخصی، جرقه آتش سوزی‌های بعضا بزرگ در بخش‌هایی از این مناطق زده می‌شود.

علاوه بر اقدامات پیشگیرانه مانند نصب دوربین‌های رصد حریق در عرصه‌های جنگلی استان به ویژه در مناطق حفاظت شده و ذخیره‌گاه‌ها، افزایش نیروهای انسانی در بخش دیده بانی و حفاظت، برخورد سخت و قاطع با متخلفان در آتش سوزی‌های گذشته و غیره به امکانات و تجهیزات مقابله با حریق هم نیاز فوری و جدی وجود دارد.

آنطور که مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان گفته با توجه به مستهلک شدن تجهیزات اطفای حریق در استان، در آتش سوزی احتمالی آینده با کمبود شدید امکانات و تجهیزات مواجه خواهیم بود.

عبدالرحیم لطفی در این باره گفته وقوع آتش سوزی‌های مکرر در عرصه‌های جنگلی استان سبب شده تا بخشی از تجهیزات انفرادی مانند بیل، شن کش و دمنده و غیره  قابلیت استفاده را از دست بدهد و اکنون بخش زیادی از تجهیزاتی که موجود بوده نیازمند بازسازی است.

وی درباره ضرورت استفاده حضور بالگرد در استان هم گفته اغلب حریق‌هایی که در استان رخ داده و عملیات اطفای آن بیش از یکروز طول کشیده، در ارتفاعات و مناطق صعب العبور بوده است که حضور نیروی انسانی برای خاموش کردن آتش به این مناطق، بسیار سخت بوده و بعضا نیاز به چند ساعت پیاده روی دارد. حضور دائمی بالگرد در استان به ویژه در ماه‌هایی که بیشتر شاهد آتش سوزی هستیم می‌تواند تا حد زیادی از گسترش آتش و وارد شدن خسارت‌های بیشتر به عرصه‌های جنگلی جلوگیری کند.

پس از آتش سوزی‌های گسترده در استان گلستان طی سال 89  که اطفای آنها حدود 2 ماه هم طول کشیده بود، موضوع استقرار بالگرد اطفای حریق در این استان به یک مطالبه جدی تبدیل شد. هرچنددر سال‌های بعد آشیانه بالگرد در استان ایجاد شد اما خبری از خود بالگرد نبود و هنوز هم نیست.

یک فروند بالگرد به صورت اشتراکی به استان‌های گلستان و مازندران اختصاص پیدا کرده است به طوری که 15 روز  در مازندران و نیمی دیگری از ماه در گلستان حضور دارد. اما بارها آتش در عرصه‌های جنگلی استان به وقوع پیوسته و بالگرد در استان همجوار بود اما هماهنگی برای اعزام آن به گلستان ساعت‌ها زمان برده بود. یا در برخی مواقع با اینکه شرایط جوی در گلستان مناسب برای پرواز بالگرد بود اما در استان همجوار این امکان وجود نداشت و همان یک فروند بالگرد هم به استان نرسید و ساعت‌های طلایی و اولیه برای مقابله با حریق خیلی زود از دست رفت.

همزمان  با  آتش سوزی اخیری که در منطقه درازنو در شهرستان کردکوی رخ داد و 200 هکتار از بکرترین عرصه‌های جنگلی استان گلستان را تبدیل به خاکستر کرد، یکی از مصوبات جلسه ستاد مدیریت بحران که با حضور نجار، رئیس این سازمان و منصور رئیس سازمان جنگل‌ها برگزار شد، استقرار بالگرد اطفای حریق در استان گلستان تا پایان پاییز امسال بود که به گفته محمدرضا کنعانی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان هنوز این اتفاق رخ نداده است.

کنعانی در این باره اظهار داشت: با توجه به سخت گذر بودن بخش زیادی از عرصه‌های جنگلی استان، وجود بالگرد برای هلی برد نیروها و تجهیزات و کمک به اطفای حریق یک امر ضروری است.

وی به کمبود نیرو در محیط زیست استان اشاره کرد و گفت: بسیاری از پست‌های ما در این سازمان بلاتصدی است و اگر کمک نیروهای بسیج و سپاه، هلال احمر و به ویژه جوامع محلی نباشد نمی‌توانیم در زمان وقوع حریق، اقدام مناسبی انجام دهیم و دست کم آتش سوزی درازنو اگر این کمک‌ها نبود با مشکلات زیادی مواجه می‌شدیم و سطح خسارت‌ها نیز بیشتر می‌شد.

مدیرکل محیط زیست استان درباره استفاده از تجهیزات نوین برای پیشگیری و مقابله با حریق در مناطق حفاظت شده استان گفت: در دو سال گذشته در مجموع 2 میلیارد و 400 میلیون تومان برای توسعه شبکه اطفای حریق پارک ملی گلستان اختصاص یافت و قرار است 4 دستگاه دوربین هوشمند و 120 سنسور حرارتی جدید نیز به این سیستم‌ها اضافه شود.

وی بیان داشت: در سایر مناطق حفاظت شده استان شامل جنگل لوه، منطقه زاو، جهان نما و منطقه جنگل‌های هیرکانیان، تجهیزات رصد حریق نداریم.

این در حالی است که بنا به اذعان کارشناسان حوزه جنگل علاوه بر خرداد و شهریور، ماه‌های آبان و آذر در پاییز و دی و بهمن در زمستان از فصول بحرانی برای مناطق جنگلی استان است که به علت وجود برگ در کف جنگل، کاهش رطوبت و بارش‌ها، این مناطق به شدت مستعد آتش سوزی هستند و تجربه هم نشان داده در این ایام حریق‌های متعددی در جنگل‌های استان به وقوع پیوسته که بخشی از آن سهوی و بخش قابل توجهی از آن عمدی بوده است.

برای مقابله با حریق‌های احتمالی، سازمان مدیریت بحران کشور باید به تعهداتش نسبت به استان گلستان عمل کند و هرچه زودتر 20 میلیارد تومانی تجهیزاتی که برای این استان مصوب کرده بود را تأمین و در اختیار استان قرار دهد.

ضمن اینکه براساس مصوبه ستاد مدیریت بحران گلستان که با حضور رئیس سازمان مدیریت بحران کشور به تصویب رسید، یک فروند بالگرد دست کم تا پایان پاییز باید در این استان حضور دائمی داشته باشد تا در مواقع ضرورت از آن استفاده کرد.

انتهای پیام/582/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon