هدررفت آب در استان یزد کمتر از میانگین کشوری است/ تلاش گسترده برای رفع فرسودگی شبکه آب شهری


هدر رفت آب در استان یزد کمتر از میانگین کشوری است/ تلاش گسترده برای رفع فرسودگی شبکه آب شهری

گروه استان‌ها ـ در حالی که میزان هدررفت آب در استان یزد کمتر از میانگین کشوری است، مجموعه مدیریت استان در حال تلاش برای رفع فرسودگی این شبکه در استان است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، شبکه توزیع مهم‌ترین بخش سیستم آبرسانی است و حوادث و نشت در شبک‌های توزیع اجتناب‌ناپذیر است.

از آنجا که در سال‌های اخیر شاهد کاهش بارندگی‌ها، افت فشار آب و کاهش ذخیره‌های آبی و ناامنی در خط انتقال آب استان یزد هستیم هدررفت آب در سطح شبکه‌های انتقال و توزیع هم معضل دیگری است که سال‌ها است وجود دارد.

بسیار ناپسند است که در شرایطی که لحظه به لحظه نگرانی‌ها بابت تأمین آب در استان کویری یزد بیشتر می‌شود و هنوز پروژه‌های انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به ثمر نرسیده است در جای جای کشور و استان یزد شاهد هدررفت پنهانی آب از خط لوله‌های توزیع و انتقال آب استان باشیم.

آب به دو صورت واقعی و ظاهری هدر می‌رود، هدررفت واقعی بخش از آب است که وارد شبکه می‌شود اما به‌دلیل نشت فیزیکی بدون مصرف شدن؛ از شبکه توزیع، خطوط انتقال، مخازن و انشعاب‌ها خارج می‌شود متأسفانه براساس اعلام وزارت نیرو در کشور 13.3 درصد هدررفت واقعی آب وجود دارد.

همچنین هدررفت ظاهری آب هم شامل آبی است که توسط مشترک مصرف می‌شود و هیچ درآمدی هم برای شرکت‌های آب و فاضلاب ندارد، این هدررفت در انشعاب‌های غیرمجاز، خطای مدیریت داده‌ها و خطای تجهیزات اندازه‌گیری تحویل وجود دارد و این رقم 9.8 درصد است.

آب مهمترین مسئله و چالش پیشِ‌روی استان یزد است

محمدصالح جوکار رئیس مجمع نمایندگان استان یزد در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در یزد با اشاره به اینکه توسعه استان یزد بسته به آب است اظهار داشت: مهمترین مسئله‌ای که استان یزد با آن روبه‌رو شده آب است و در صورتی که فکری برای تأمین آن نشود با مشکل جدی روبه‌رو می‌شویم.

وی تصریح کرد: در ارتباط با بحث آب، یکی از مهمترین راهکارها برای جلوگیری از بحران که به صورت جدی هم مد نظر قرار دارد، انتقال آب به استان است و در این زمینه طرح‌هایی در دست اقدام یا مطالعه قرار دارد.

رئیس مجمع نمایندگان استان یزد بر ضرورت مدیریت مصرف آب هم تاکید کرد و گفت: در حوزه اصلاح شبکه آبرسانی لازم است که بیش از پیش نسبت به این موضوع تلاش شود و با در نظر گرفتن اعتبار مناسب، زمینه جلوگیری از هدر رفت آب تا حد امکان را فراهم کنیم.

هدر رفت آب در یزد 10 درصد و پایین‌تر از میانگین کشوری است

علی‌اصغر ریاضتی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان یزد در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در یزد در خصوص هدر رفت آب از شبکه‌های فرسوده آب اظهار داشت: اصلاح شبکه‌های فرسوده آبرسانی از اقدامات حائز اهمیت و میزان هدر رفت آب در یزد 19 درصد است که 10 درصد آن مربوط به فرسودگی شبکه‌های آبرسانی و انشعابات فرسوده است.

وی گفت: این فرسودگی شبکه آب نه فقط در استان یزد بلکه در کل شبکه توزیع آب کشور وجود دارد، عمر شبکه آب و تاسیسات حدودا 20 سال است و ما باید هر سال حدود 5 درصد شبکه را تعویض کنیم.

مدیرعامل شرکت آبفا استان یزد افرود: طول شبکه‌ای توزیع بدون در نظر گرفتن خط انتقال که ما در روستاهای استان داریم در حدود 3470 کیلومتر است و در بخش شهری هم 5847 کیلومتر شبکه توزیع آب داریم که جمعاً 9317 کیلومتر توزیع آب شهر و روستای استان است که بخشی از آن فرسودگی هم دارد.

وی ادامه داد: در بخش شهری 22 درصد شبکه کاملاً فرسوده و در بخش روستا هم بالای 30 درصد شبکه فرسودگی شدید دارد، ما در استان باید هر سال پنج درصد شبکه را بازسازی کنیم ولی با اعتباراتی که الان داریم انجام آن امکان‌پذیر نیست و باعث شده که شبکه فرسوده ما دچار انباشتگی شود.

سالانه 135 میلیون متر مکعب آب در یزد تامین می‌شود

ریاضتی خاطر نشان کرد: جمع تولید آب شهری و روستایی ما در سال 135 میلیون متر مکعب است که ما تقریبا میزان 10 درصد هدر رفت واقعی آب از نشتی‌ها و شکستگی‌ها وجود دارد بنابراین ما در سال 14 میلیون مترمکعب هدر رفت واقعی آب داریم.

وی ادامه داد: یعنی آبی که در شبکه به خاطر نشت‌های پنهانی که ما آن‌ها را نمی‌بینیم هدر می‌رود، این عدد بزرگ است، که به نسبت کل کشور عدد هدر رفت آب یزد بسیار پایین است و استان‌هایی هستند که بسیار هدر رفت بالاتری دارند.

مدیرعامل شرکت آبفا استان یزد تصریح کرد: ما با اقداماتی که در شرکت آب و فاضلاب استان یزد انجام دادیم توانستیم هدر رفت آب را به این مقدار برسانیم البته همین مقدار هم برای استان کویری یزد زیاد است.

شبکه فرسوده آب یزد زیاد است

ریاضتی با اشاره به اینکه متاسفانه شبکه فرسوده زیادی در استان داریم و میزان اعتبارات استان تاکنون کم بوده است گفت: 1427 کیلومتر شبکه به شدت فرسوده‌ای داریم که نیاز به 600 میلیارد تومان اعتبار است که این مقدار شبکه را تعمیر کنیم.

وی با اشاره به اینکه در کشور ما در هزینه آبها، هزینه استهلاک لحاظ نمی‌شود گفت: برای تأمین اعتبار پیگیری‌هایی لازم برای توسط مسئولین شرکت، نمایندگان محترم مجلس در استان، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی انجام شده است، اعتبارات مناسبی را می‌توان گرفت اما چون شبکه فرسوده استان‌ها بالا است، میزان اعتبارات اختصاص یافته چندان مناسب نیست.

البته مسئولان استان در راستای اصلاح شبکه توزیع آب دست روی دست نگذاشته و شرکت آب و فاضلاب استان یزد اقداماتی را همچون نشت‌یابی شبکه انجام داده است، نشت‌یابی به دو صورت انجام می‌شود.

عمده نشت و هدر رفت آب در یزد پنهان است

مدیرعامل شرکت آبفا استان یزد اظهار داشت: عمده نشت ما پنهان است و نشان داده نمی‌شود، اما برخی نشتی‌ها به سطح زمین می‌رسد و نشان داده می‌شود، نشتی‌هایی که پنهان هستند از راه‌های مختلف در طول سال با نشت‌یابی مشخص می‌شود که در کدام محله نشت آب وجود دارد.

وی افزود: در 6 ماهه دوم سال که هوا سرد است و نوسان هوا در شب و روز فرق دارد، حدود 600 تا 700 کیلومتر نشت‌یابی انجام می‌شود، با روش‌های خاص و فنی، کنترل مخازن آب و شیرآلات شبکه می‌توان تشخیص داد کدام بخش بیشترین نشتی را دارد.

ریاضتی ادامه داد: همچنین با مدیریت فشار، زون‌بندی آب، نشت‌یابی، جلوگیری از افزایش فشارهای مضر، نصب شیرهای فشار شکن، شیرهای گلوب و فعالیت‌هایی از این قبیل مرتبا توسط شرکت پیگیر شدند تا ما توانستیم به 10 درصد هدر رفت برسیم و از هدر رفت آب جلوگیری کنیم.

البته اقداماتی هم در جهت اصلاح خطوط انتقال آب انجام می‌شود که لازم است اعتبارات بیشتری برای آن گذاشته شود تا تمام لوله‌های فرسوده توزیع و انتقال آب استان یزد اصلاح شود و در این زمان بیش از پیش از هدر فت آب جلوگیری کنیم.

تلاش برای کاهش فرسودگی شبکه آب در یزد

احمد باقری پور مدیر دفتر بهره‌برداری و توسعه تاسیسات، تصفیه و خطوط انتقال شرکت آبفای یزد هم در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در یزد با تاکید بر ضرورت کاهش هدر رفت آب و توجه به مدیریت مصارف اظهار داشت: جهت جلوگیری از هدر رفت آب در پنج ماهه نخست سال 40 کیلومتر از شبکه آب‌رسانی در سطح استان یزد اصلاح یافته و توسعه داشتند.

وی بیان کرد: این اقدام شامل اصلاح 7.5 کیلومتر شبکه آب‌رسانی و توسعه 32.5 کیلومتر شبکه آب‌رسانی بنابر درخواست مردم بوده است.

وی خاطرنشان کرد: لوله گذاری‌های انجام شده با استفاده از لوله‌های 63 تا 300 میلی متری پلی اتیلن بوده که این لوله‌های اجرا شده خط انتقال جهت آبرسانی در سطح استان 18 کیلومتر بوده است و عملیات اصلاح و توسعه شبکه آبرسانی با هزینه‌ای بالغ بر 116 میلیارد ریال اجرا شده است.

انتهای پیام/781/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon