تقویت تعاونی‌های دانش‌بنیان آذربایجان شرقی راهکار افزایش تولید و اشتغال است

تقویت تعاونی‌های دانش‌بنیان آذربایجان شرقی راهکار افزایش تولید و اشتغال است

گروه استان‌ها- با توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بخش تعاون آذربایجان شرقی و تبدیل اقتصاد کشور به اقتصاد مردمی، نقش و جایگاه تعاون در گام دوم انقلاب باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز ، در شرایط کنونی اقتصادی و اشتغال کشور، مدل کسب و کار تعاونی کارآمدترین شیوه برای تحقق اقتصاد مقاومتی است و می‌تواند کارجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی را به سمت کارآفرینی جمعی هدایت کند.

از سوی دیگر اقتصاد تعاون‌محور بهترین روش هدایت نقدینگی مردم به سمت تولید و اشتغال است.

در اصل 44 قانون اساسی دولت، بخش خصوصی و تعاون، سه رکن اقتصاد کشور بیان شده است که تعاون مردمی‌ترین بخش اقتصاد کشور معرفی شده اما نقش تعاون که بیش از 25 درصد تعیین شده بود، اکنون کمتر از 5 درصد است.

با توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بخش تعاون آذربایجان شرقی و تبدیل اقتصاد کشور به اقتصاد مردمی، نقش و جایگاه تعاون در گام دوم انقلاب باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.

در این زمینه و در راستای توجه به بخش تعاون و اشتغال و اقتصاد این بخش با حسین فتحی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی به گفت‌وگو پرداختیم. 

ایجاد ارزش افزوده و اشتغال بیشتر با شرکت‌های "تعاونی دانش بنیان"

فتحی در پاسخ به اینکه چرا بخش تعاون در ایران کوچک است اما در سطح بین المللی حتی کشورهای چند ملیتی تعاونی داریم؟ گفت: باید حداقل 25 درصد از تولید ناخالص ملی از بخش تعاون تأمین می‌شد ولی اکنون کمتر از 5 درصد است که به اعتقاد من تعاون یکی از راه‌های حمایت از نخبگان و ایجاد ارزش افزوده و اشتغال است و باید شرکت‌های "تعاونی دانش بنیان" حمایت شوند چرا که این نوع تعاونی‌ها حتی یک گام جلوتر از تعاونی کوچک و زودبازده است.

وی با بیان اینکه در استان ما 11 شرکت تعاونی دانش‌بنیان را تشکیل دادیم، افزود: برای دانش‌بنیان کردن تعدادی از شرکت‌ها و تبدیل ایده به محصول و تجاری سازی آن کمک می‌کنیم و حتی در حوزه بازاریابی این نوع محصولات هم از تعاونی دانش‌بنیان حمایت می‌کنیم.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه در کل کشور 69 هزار تعاونی داریم که یک میلیون و 700 هزار عضو تعاونی هستند ابراز داشت: 4 هزار و 374 تعاونی در استان داریم که 6.3 درصد از تعاونی‌های کشور در این استان است و بعد از استان‌های تهران، خراسان رضوی، فارس و مازندران رتبه پنجم را داریم.

وی سهم تعاونی‌های آذربایجان شرقی را در سال گذشته 5.8 درصد اعلام کرد و ادامه داد: امسال سهم استان افزایش یافت و به 6.3 رسید.

فتحی افزود: بیش‌ترین سهم تعاونی‌های استان، در بخش خدمات با 31 درصد، صنعت با 21 درصد و کشاورزی با 15 درصد به خود اختصاص دادند که در مجموع بیش از 42 هزار شاغل دارند.

وی بهترین روش افزایش تعداد تعاونی‌ها را حمایت از تعاونی‌های دانش بنیان برای بهبود اشتغال و رونق تولید دانست و تصریح کرد: تعاون جلوه‌گاه عدالت و همکاری است و باید بیش از سایر بخش ها مورد توجه قرار گیرد.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی ادامه داد: تعاون باید محور سیاسی (آزادی عمل نسبت به سایر شرکت‌ها و دموکراسی)، اقتصادی (در تعاونی هر فرد یک رأی دارد و میزان رأی نسبت به حجم سرمایه نیست) و فرهنگی (ارزش‌های اخلاقی، صداقت. و احترام به رأی) باشد و در این حوزه‌ها مورد توجه قرار گیرد. این یعنی همکاری برای رشد همزمان است که به نوعی چشمه جوشان اشتغال و کارآفرینی است.

وی احساس مالکیت بین اعضا در تعاونی‌ها را یادآور شد و گفت: در تعاونی‌ها به دلیل اینکه اعضا و حتی کارکنان در انتخاب هیئت مدیره و مدیرعامل و غیره نقش دارند احساس مالکیت دارند و بهره‌وری بالا است.

فتحی خاطرنشان کرد: حمایت‌های مالی به صورت تخصصی بوده و بانک توسعه تعاون و صندوق ضمانت تعاون توجه جدی به این بخش دارند. معافیت بیمه و مالیات 20 تا 25 درصدی به تعاونی‌ها اختصاص می‌یابد که این امر به رشد و توسعه تعاونی‌ها کمک می‌کند.

ضرورت حمایت از تعاونی‌ها در ایام کرونا

علی رحیمی مدیرعامل اتحادیه شرکت‌های تعاونی مصرف کارکنان دولت استان آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به اینکه این اتحادیه در سال 53 تأسیس شده و 56 عضو حقوقی و 65 هزار عضو حقیقی دارد اظهار داشت: اسکاد، فرهنگیان و کارگران اتحادیه تعاونی‌ها را تشکیل داده‌اند. 

وی افزود: توزیع کالاهای اساسی مثل گوشت، مرغ، برنج و غیره را با قیمت مناسب و شرایط مناسب در بین اعضا توزیع می‌کنیم.

رحیمی با تاکید بر اینکه بیش‌ترین اعضای ما کارگری، فرهنگی و کارمندی است تصریح کرد: تلاش می‌کنیم تا با حمایت مسئولان، کالاها را با اقساط بلندمدت‌تری اعطا کنیم.

وی با بیان اینکه جهیزیه را با اقساط بلندمدت و بدون کمترین درصدی به خانواده اعضا تقدیم می‌کنیم، افزود: در ایام کرونا تعاونی‌های مصرف تحت فشار بودند و باید با حمایت از این تعاونی‌ها سرپا نگه داریم.

تعاونی‌ها چگونه سودده می‌شوند؟

حسین فتحی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی در ادامه، در پاسخ به اینکه آیا شرکت‌های تعاونی سودده است؟ گفت: شرایط متفاوت است، برخی سودده و برخی زیان ده است اما در مجموع، شرکت های تعاونی موفق بیش از ناموفق است.

وی با تاکید بر اینکه تعاونی‌های موفق شرکت‌هایی بوده‌اند که اعتماد آفرینی داشتند و سودده شدند، ابراز داشت: شفاف سازی مالی و نقدینگی باعث اعتمادسازی است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی، عمل به قانون، برنامه ریزی دقیق، مدیریت و اهلیت اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل را از عوامل موفقیت تعاونی‌ها عنوان کرد و گفت: اغلب تعاونی‌های مشکل‌دار، تعاونی مسکن است که زمین معارض‌دار می‌خرند و هر روز در دادگاه هستند در حالی که اعضای تعاونی هیچگاه اجازه نداده اند پروژه مشکل دار اجرا کند.

وی با اشاره به اینکه 42 هزار مسکن توسط تعاونی‌های مسکن تحویل شده اما برخی تعاونی ها مشکل دارند، ابراز داشت: تاکنون کارهای ارزشمندی در حوزه های تولید، مسکن، مصرف و... رخ داده و با اهلیت افراد، این موفقیت افزایش می‌یابد.

به گزارش تسنیم شرکت‌های تعاونی دانش بنیان می‌تواند نقش موثری در اشتغال داشته باشند و تولیدات خود را به صورت علمی پیش ببرند.

هم اکنون 11 شرکت تعاونی دانش بنیان در استان داریم که 6 شرکت مجوز معاونت علمی ریاست جمهوری دارند و باید تلاش شود تا تعداد این شرکت‌ها در تبریز و آذربایجان شرقی افزایش قابل توجهی داشته باشند و از ظرفیت‌های علمی و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به نحو احسن و به نفع اقتصاد استان استفاده کنیم.

انتهای پیام/111/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon