تخریب مدرسه تاریخی"ظفر" را حقوقی پیگیری می‌کنیم

تخریب مدرسه تاریخی"ظفر" را حقوقی پیگیری می‌کنیم

گروه استانها- مدیرکل میراث فرهنگی همدان گفت: مسئله تخریب بنای تاریخی مدرسه "ظفر" را به صورت حقوقی پیگیری می‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، علی مالمیر عصر امروز در جلسه اضطراری بررسی دلایل تخریب مدرسه تاریخی ظفر با بیان اینکه این مسئله را پیگیری حقوقی خواهیم کرد اظهار داشت: امیدوارم موضوع حفظ بافت واجد ارزش در همدان مدیریت شود چرا که هرجا جلوی خطر را بگیریم به نفع است.

وی افزود: وضعیت بافت واجد ارزش تاریخی همدان در سال 1388 که رینگ یک بوده، ابلاغ شده و در سال 1394 نیز ابلاغیه اول توسط سازمان وقت به وزارت کشور ابلاغ شده است. 

مدیرکل میراث فرهنگی همدان با اشاره به اینکه در این سال نیز تطبیق صورت گرفته و بافت تاریخی همدان توسط شورای عالی معماری و شهرسازی کشور ابلاغ می‌شود گفت: قبل از اینکه این بنا تخریب شود، مطالعاتی از سال 92 در مورد آن آغاز شده است.

وی ادامه داد: لکه‌های واجد ارزش و ثبتی واقع در بافت به صورت پلاک به پلاک به شهرداری ابلاغ شده که این لکه یعنی مدرسه ظفر را هم شامل می‌شود.

مالمیر با بیان اینکه به لحاظ حقوقی چه در داخل بافت و چه درخصوص بنا، آنچه واجد ارزش بوده باید حفظ شود عنوان کرد:باید اگر قرار است مجوزی صادر شود و اقدامی صورت گیرد، ابتدا استعلامی از میراث فرهنگی اخذ شود علاوه بر این حتی اگر استعلام هم نمی‌شود چون لکه‌های تاریخی و ارزشی شهر اعلام شده است، نباید این بنا تخریب می‌شد.

وی توضیح داد: سوال اینجاست اگر مجوز تخریب گرفته شده، چگونه این مجوز صادر شده و اگر نه وظیفه شهرداری در نظارت بر تخریب و ساخت و ساز چیست؟

مدیرکل میراث فرهنگی درباره سخنان مالک عنوان کرد: فرد مالک اعلام کرده است که بارها درباره این ملک با شهرداری مکاتباتی داشته و رفع خطر و خاکبرداری به هیچ عنوان توسط او صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: بر اساس ضوابط و قانون و ابلاغیه‌ روز گذشته دفتر ثبت آثار وزارتخانه میراث فرهنگی، در خصوص این بنا پیگیری حقوقی خواهیم کرد بنابراین در مورد این موضوع نیز باید مشابه بنای خانه کبابیان و حتی بر اساس ضوابط شورای عالی معماری و شهرسازی رفتار کرد.

این مقام مسئول با این توضیح که اینجا ضوابط میراث حاکم است اما چون برخی از دوستان در شورای قبل نظراتی داشتند مبنی براینکه نظر شورای معماری و شهرسازی چیست مطرح کرد: آنجا نیز تاکید شده بناهایی که حتی واجد ارزش نباشند اما متعلق به دهه 40 و قبل باشند، اگر تخریب شوند باید عین به عین ساخته شوند.

وی اظهار داشت: این مصوبه کمیسیون متعلق به سال 89 است اما ما ضوابط را سال 99 اعلام کردیم و تازگی دارد؛ ضمن اینکه حتی بر فرض کاربری هم تغییر کند، کالبد بنا مهم است و مسئله کاربری موضوع دوم است.

مالمیر با تاکید براینکه باید تکلیف مشخص شود که آیا در همدان می‌خواهیم بافت تاریخی داشته باشیم و یا نه گفت: اگر قرار است بافت تاریخی داشته باشیم، باید الزامات آن را رعایت کنیم و اگر قرار است نداشته باشیم باید به جمع‌بندی برسیم و برای خود محدودیت ایجاد نکنیم و هزینه‌هایش را هم پرداخت کنیم.

وی با اشاره به اینکه ذوالریاستین جزو منطقه‌هایی است که به عنوان بخشی از ارزش‌های نهفته در پرونده برای ثبت جهانی آماده شده و در حال حاضر هم پرونده نهایی و ترجمه شده و برای یونسکو هم ارسال شده است ادامه داد: این منطقه جزو ارزش‌ها و هسته اصلی معماری بوده که اگر از بین برود به چالش کشیده می‌شویم.

مدیرکل میراث فرهنگی همدان بیان کرد: پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی هگمتانه و همدان است و دوره‌های تاریخی و نه یک دوره خاص را بررسی می‌کند.

وی همچنین با این توضیح که تغییر کاربری و ساخت و ساز دو موضوع جداست و این موارد باید دقیق مورد توجه قرار گیرد افزود: برای اینکه شروع خوبی داشته باشیم و از این به بعد شاهد چنین اقدامات نباشیم باید الزامی را در نظر بگیریم.

این مقام مسئول با بیان اینکه امروز شاهد تخریب دومین بنای تاریخی همدان در طول چند سال گذشته هستیم عنوان کرد: چند سال پیش نیز یک خانه قدیمی در محله کبابیان همدان تخریب شد.

وی توضیح داد: اگر خانه تاریخی کبابیان را طبق آنچه مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی بوده، برگشت داده بودیم شاید امروز مالک یا هرکسی که در تخریب مدرسه ظفر موثر بوده امید آن را نداشت که اگر تخریب کند فردا بنای دیگری بسازد.

مالمیر بیان کرد: امیدوارم شهرداری هم از تخریب مالک شاکی باشد تا مصوباتی داشته باشیم که عین به عین نظیر این بنا ساخته شود تا فردا شاهد چنین اتفاقاتی در شهر نباشیم.

وی درباره اظهار نظر شهردار منطقه یک که گفت «بر اساس قوانین باید برای هر اقدامی در ساخت و ساز به شهرداری مراجعه شود و نحوه نگهداری املاک واجد ارزش نیز در قانون مشخص است و میراث فرهنگی وظیفه‌مند است» بیان کرد: در خصوص حفاظت از بافت‌ها ما نیز وظیفه‌مند هستیم و شهرداری و شورای شهر هم همینطور، هرچند شهرداری از منظر هرگونه ساخت و ساز و بازسازی و غیره مسئولیت دارد.

این مقام‌مسئول با بیان اینکه درباره محوطه کبابیان، مالک شهرداری بود و شهرداری تخریب کرد افزود: برخی از اعضای شورای قبلی اظهار کردند که ما شروع می‌کنیم و عین به عین آنجا را می‌سازیم اما فعلا کار زمین مانده است.

انتهای پیام/742/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon