Türkiye ile Azerbaycan'ın Karşısında İran'ın Eli Kolu Bağlı Değil-1


Türkiye ile Azerbaycan'ın Karşısında İran'ın Eli Kolu Bağlı Değil-1

Suni gündemden uzak durmayı benimseyen İran İslam Cumhuriyeti, sadece Ermenistan ile bağlantı kurmakla kalmayıp, aynı zamanda Karadeniz'e açılmak için kendi hedefleri doğrultusunda çabalarını sürdürecektir.

Son günlerde Türk ve Azerbaycan medyası ile bazı sosyal medya kullanıcıları, bölgedeki gelişmeler ile ülkelerin durumu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını gösteren yorumlar yapıyor.

Güney Kafkasya'daki gelişmeler ve İkinci Karabağ Savaşı sonrasında bazı yeni olaylar meydana geldi. Fakat bu durumu asılsız gerekçelerle başka ülkelerin egemenlik ve sınır haklarını hiçe saymak için kötüye kullanmak söz konusu olamaz.

İran’ın 4 Önemli Mesajı

İran’ın ülkenin kuzeybatısında “Hayber Fatihleri” adlı askeri tatbikat başlatmasının ardından Türk hükümetine yakın medya, gelişmeleri doğru ve profesyonel bir şekilde yayınlamak yerine, bir kez daha gündem yaratmaya ve Türk kamuoyunu kışkırtmaya başvurdu.

Öte yandan İran İslam Cumhuriyeti, siyasal olgunluk ve hoşgörü ilkesine dayanarak, komşularına ve bölgedeki diğer ülkelere şu net mesajları gönderdi:

1. İran, sınırları yakınında Siyonist rejim’in varlığını asla kabul etmeyecek.

2. İran, bölge ve sınırların jeopolitik değişimine rıza göstermeyecektir. Kimse bölgede özel bir yeri olan ülkeye emrivaki yapamaz.

3. Bölgesel anlaşmazlıkları çözme konusunda yüksek siyasi-diplomatik güce ve güvenirliğe sahip olan İran yapıcı bir arabulucu olabilir ve aynı zamanda coğrafi avantajı nedeniyle elde ettiği lojistik üstünlük ile iyi komşuluk kuralları kapsamında tüm komşu ülkeleri ile işbirliği kurabilir.

4. İran İslam Cumhuriyeti, Türkiye ve Azerbaycan’ın yaklaşımı ve amaçlarına bakmaksızın bağımsız bir iradeyle daha önce belirlenen hedefleri doğrultusunda Fars Körfezi’ni Karadeniz’e bağlama gibi projeleri takip etmektedir. Hiçbir güç İran'ı bu hedeften geri döndüremez.

Fars Körfezi - Karadeniz Ulaşım Koridorunun Önemi

Son yıllardaki siyasi ve ekonomik değişimler nedeniyle uluslararası ulaştırma ve karayolu taşımacılığının değişen rolü göz önüne alındığında, İran da yeni ulaşım hatları arayışındadır.
Bunlardan biri özel değer taşıyan Fars Körfezi-Karadeniz ulaşım koridorudur.

Bu önemli koridor, Fars Körfezi ve Hint Okyanusu ülkelerinden gelen ürünlerin İran vasıtasıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Gürcistan ve diğer Avrupa ülkelerine taşınmasına imkan sağlar.

Koridorla ilgili tüm engelleri kaldırmak için kararlılıkla çalışmalar yürüten İran, şu anda Ermenistan, Gürcistan ve hatta Karadeniz kıyısındaki bazı ülkelerle istişarelerde bulunuyor.

İran - Ermenistan ilişkileri

İran İslam Cumhuriyeti, Ermenistan'ın İran için hayati önem taşıdığını ve son gelişmelerin ardından kimsenin İran'ın Ermenistan ile ilişkisini engelleme veya kısıtlama yönündeki girişimlere izin vermeyeceğini defalarca vurguladı. Öte yandan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile üst düzey Ermeni yetkililer, Erivan ile Tahran arasındaki ilişkileri “stratejik” olarak değerlendiriyor.
Paşinyan İran hakkında yaptığı son açıklamada, ülkesinin hiçbir zaman İran karşıtı bir komploya karışmadığını ve karışmayacağını dile getirmişti.

Son zamanlarda ortak projeleri tamamlamak için diplomatik faaliyetler yoğunlaştı. Dolayısıyla Tahran-Erivan ilişkilerinin yeni bir aşamaya girmesi bekleniyor.

İran'ın Ermenistan Büyükelçisi Abbas Badahşan Zohuri, 29 Eylül'de Ermenistan Başbakan Yardımcısı Suren Papikyan ile bir araya geldi.

Bu görüşmede Suren Papikyan, Ermenistan-İran ilişkilerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinin Ermenistan için stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti.

Ermenistan-İran ilişkilerinin derinleşmesine İran Büyükelçisinin kişisel katkısını takdirle kaydeden Suren Papikyan, iki ülke ilişkiler gündeminin oldukça geniş olduğunu, hâlâ süren projeleri tamamlamak ve yeni projelere başlamak için her türlü çabadan kaçınılmaması gerektiğini vurguladı.

İran Büyükelçisi Badakhshan, Başbakan Yardımcısı görevini üstlendiği için Suren Papikyan'ı tebrik ederek, önceki etkili işbirliğinin daha da genişletileceğine olan güvenini dile getirdi. Büyükelçi, ikili ticaretin artmasına ve ekonomik işbirliğine değinip İran ve Ermenistan’da ikili işbirliğini derinleştirmek için aktif olarak çalışacak genç politikacılardan oluşan hükümetlerin kurulduğuna dikkat çekti.

Taraflar, Goris-Kapan yolundaki durumu da görüştüler. Başbakan Yardımcısı, alternatif yolların inşasının Ermenistan hükümetinin önceliklerinden biri olduğunu belirtti. Şu an Tatev-Ağvani yolunun inşa edildiğini kaydederek Tatev-Kapan yolunun inşaatının Kasım ayı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını bildiren Suren Papikyan, Tatev-Ltsen yolunun inşaatına da başlandığını kaydetti.

Bu görüşmede, Kacaran-Sisian otoyol projesi de değerlendirildi ve ihalesi yakında açıklanacak.

Görüşme sırasında İranlı Büyükelçi, Ermenistan Savunma Bakanı Arshak Karapetyan ile bir araya gelerek bölgedeki durum hakkında fikir alışverişinde bulundu.

İran’ın Nahçıvan’a Bakışı

Son günlerde bazı Türk medya organları, Azerbaycan makamlarını İran'a karşı kışkırtmaya ve İran'ın Azerbaycan’a yönelik düşmanca bir tavır sergilediğini iddia etmeye çalıştı. Bununla kalmayıp hatta gülünç iddialarda bulunarak İran'ın Azerbaycan'ın daha güçlü hale gelmesinden rahatsız olduğunu iler sürdüler. Halbuki İran, son gelişmeler hakkındaki görüşlerini resmen açıkladı ve hiçbirinde herhangi bir düşmanlık işareti bulunmamaktadır.

Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Şubat 2020’de Nahçıvan'a gerçekleştirdiği ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, Azerbaycan'a ait toprakların kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek bölgesel işbirliği için zemin sağlanmasını umduğunu söylemişti.

Unutulmamalıdır ki, Nahçıvan'ın İran'ın kuzeybatı köşesinde tek başına kaldığı uzun dönemde, bu bölgeye takas yönetimiyle doğalgaz nakil işlemlerinin yapılması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin verdiği tüm yardımlarının ulaşması İran tarafından sağlanmıştır.

 
 
En Çok Okunan Analiz/Makale Haberler
En Önemli Analiz/Makale Haberler
En Çok Okunan Haberler