اخبار انتخابات عراق| از انحلال پارلمان کنونی تا تداوم نبرد «حلبوسی» و «خنجر»
شمارش معکوس برای برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام عراق در حالی شروع شده است که پارلمان کنونی از امروز منحل و دولت هم به دولت پیشبرد امور تبدیل شده و همزمان گمانه زنیهایی درباره نتایج وجود دارد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از بغداد الیوم، «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق امروز پنجشنبه اعلام کرد که حزب متبوعش یعنی «تقدم» در چهار استان با فاصله زیاد برنده خواهد شد.
وی افزود: حزب «تقدم» پیروزی کوبنده در الانبار خواهد داشت و در نینوا و صلاح الدین و بغداد هم با فاصله چشمگیری اول خواهد شد.
این در حالی است که «محمد عبد ربه» از رهبران حزب «عزم» به رهبری خمیس خنجر رقیب سرسخت حزب تقدم از عملکرد محمد حلبوسی به عنوان رئیس پارلمان به شدت انتقاد کرد و حلبوسی را متهم به سوء استفاده از سمت خود برای از صحنه خارج کردن رقبا متهم کرد.
وی افزود: حلبوسی فقط از نفوذ خود برای هدف قرار دادن رقبا استفاده کرده است و خدمت به شهروندان و تصویب قوانین برایش اهمیتی ندارد.
حشد شعبی حضور پررنگ در پارلمان جدید خواهد داشت
«موید الشامی» تحلیلگر سوری گفت: اقداماتی که با هدف ممانعت از راه یافتن نامزدهای فهرست برگرفته از حشد شعبی انجام شده است تاثیری نخواهد داشت و پارلمانی قوی را شاهد خواهیم بود که در آن گروههای سیاسی برگرفته از حشد شعبی در آن حضور پررنگ خواهند داشت.
وی افزود: بیش از 5 تشکل دربرگیرنده اصول حشد شعبی هستند. آنها خاری در چشم دولت آمریکا از یکسو و در چشم رژیم صهیونیستی از سوی دیگر هستند. شخصیتهای وابسته به مقاومت در صدر و خواری در چشم سازشکاران عرب و برخی طرفهای عراقی خواهند بود که اخیرا در نشست صهیونیستی اربیل شرکت کردند.
روند خرید آراء ادامه دارد
«ندی شاکر» نماینده پارلمان عراق اعلام کرد: نگرانی بابت تقلب در انتخابات وجود دارد. احزاب پرنفوذ پول زیادی دارند که از آن برای خریدن رای از طریق دادن هدایا یا به هر نحو دیگر استفاده میکنند.
وی افزود: این اقدامات کفه ترازو را به نفع احزاب بزرگ به زیان نامزدهای مستقل که پول ندارند، سنگین میکند.
این نماینده از پارلمان عراق خواست که رای خود را به نامزدی هایی که این روند یعنی خرید آرا را طی میکنند، رای ندهند.
از سوی دیگر «عمار الشوکی» عضو جنبش «اقتدار الوطن» از روند تخریب عمدی پوسترها و بنرهای انتخاباتی در نجف خبر داد و گفت: به کارگیری شیوه های مخرب برای تبلیغ نامزدها درست نیست. نود درصد از پوسترها و بنرهای تشکلات نوپا و جوان در معرض تخریب واقع میشوند.
وی افزود: مرحله رقابت شرافتمندانه در نجف به سطح خطرناکی رسیده است و همه روزه شاهد تخریب عمدی پوسترها و بنرهای انتخاباتی از سوی طرفهای ناشناس هستیم. همچنین شاهد رقابت نابرابری هستیم که هدفش دور کردن طیف های نوپا از روند رقابت انتخاباتی است.
انحلال پارلمان عراق
«محمد الحلبوسی» رئیس مجلس عراق، با انتشار توییتی با بازنشر مصوبه مجلس در 31 مارس 2020 انحلال مجلس عراق برای برگزاری انتخابات پیش از موعد را اعلام کرد.
مجلس عراق در 31 مارس 2020 در جلسه ای تصویب کرد که به منظور برگزاری انتخابات پیش از موعد، مجلس در 7 اکتبر (امروز) خود به خود منحل شود.
رئیس مجلس عراق با بازنشر این مصوبه نوشت که برگزاری انتخابات پیش از موعد انتخاب ملت عراق بوده است.
به موجب قانون اساسی عراق، لازمه برگزاری انتخابات پیش از موعد انحلال مجلس است.
با انحلال مجلس، دولت عراق هم دولت پیشبرد امور جاری است و اختیارات آن تا زمان تشکیل دولت جدید محدود می شود.
انحلال پارلمان عراق را به خلاء خواهد برد
«حسن آلی» نماینده اتحادیه میهنی کردستان عراق در مجلس این کشور گفت: انحلال پارلمان در روز پنجشنبه گامی مهمی در روند برگزاری انتخابات پارلمانی است اما کشور را وارد خلاء قانونی میکند و روند تصویب قوانین را معطل میگذارد به ویژه اگر پارلمان جدید با تاخیر تشکیل شود.
وی از عملکرد پارلمان کنونی دفاع کرد.
تبدیل شدن دولت الکاظمی به دولت پیشبرد امور
از سوی دیگر «ریاض مسعود» نماینده سائرون در پارلمان عراق گفت: دولت مصطفی الکاظمی بعد از انحلال پارلمان در روز پنجشنبه دولت پیشبرد امور خواهد شد تا زمانی که دولت جدید تشکیل شود.
وی افزود: دولت کنونی پیشبرد امور حق امضای توافقات بزرگ و تصویب قوانینی که نیاز به نظارت مجلس دارد را نخواهد داشت.
المعلومه هم اعلام کرد: دولت عراق از امروز به دولت پیشبرد امور تبدیل شد و پارلمان خود را منحل و همه اعضایش مصونیت پارلمانی ندارند.
نامزدی که انتخابات شروع نشده خود را پیروز می داند
بغداد الیوم گزارش داد: «زینب کرملی» نامزد استان بصره در فایلی صوتی از طریق واتساپ قبل از اینکه انتخابات شروع شود خود را پیروز کرسی بصره دانسته است.
بی انیه 12 کشور غربی درباره انتخابات
شماری از کشورهای اروپایی بیانیه مشترکی درباره انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق صادر کردند. 12کشور غربی با انتشار بیانیهای از آمادگی عراق برای برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام استقبال کردند.
وزرای امور خارجه، استرالیا، کانادا، دانمارک، فنلاند، آلمان، ایتالیا، هلند، نیوزلند، نروژ، سوئد، امریکا و بریتانیا ضمن استقبال از آمادگی کمیساریای عالی و مستقل انتخابات عراق تصریح کردند: این انتخابات زودهنگام فرصتی برای رایدهندگان عراقی است تا آینده کشور خود را در حرکت به سمت دموکراسی ترسیم کنند.
در این بیانیه آمده است: ما اهمیت این لحظه را در تاریخ عراق و پاسخگویی به مطالبات مردم عراق و نیز تامین منابع لازم برای حمایت از برگزاری انتخابات سالم و عادلانه میدانیم، هیئت نمایندگی سازمان ملل برای کمک به کمیساریای عالی انتخابات بزرگترین هیئت در نوع خود در جهان است و شمار اعضای این هیئت 5 برابر بیشتر از زمان برگزاری انتخابات عراق در سال 2018 میلادی است.
در ادامه این بیانیه تاکید شده است: در اواخر سال 2020 مردم عراق بر سر نظارت بینالمللی بر انتخابات به عنوان شرطی اساسی برای مشروعیت انتخابات به تفاهم رسیدند و دولت عراق درخواستی در این باره به شورای امنیت ارائه کرد و در 27 مه 2021 شورای امنیت با اجماع اعضا، هیئت نمایندگی این سازمان در عرق را امور نظارت و کمک به عراق در این زمینه کرد.
12 کشور غربی در ادامه افزودند: در 21 ژوئن سال 2021 نیز اتحادیه اروپا از نظارت هیئتی مجزا از هیات سازمان ملل بر انتخابات عراق خبر داد. در همین رابطه، دو هیئت مذکور تیمهای نظارتی و رصد خود را در عراق مستقر کردند که بیانگر تلاشی بینالمللی با حسن نیت برای پاسخگویی به خواست مردم عراق و تقویت سلامت انتخابات است.
در پایان این بیانیه آمده است: مردم عراق اکنون فرصتی برای اعمال حق اساسی خود در رایدهی دارند و ما از تلاشهای دولت عراق برای تضمین فراهمسازی محیطی امن، آزاد، عادلانه و فراگیر برای همه مردم عراق از جمله زنان و جوانان حمایت میکنیم. مردمی که در تلاش برای اصلاحات با خشونت و دشواریها رو به رو شدند. ما همچنین از تلاش دولت عراق برای تضمین مشارکت ایمن آوارگان در انتخابات حمایت میکنیم و از همه طرفها میخواهیم به حاکمیت قانون و سلامت انتخابات احترام بگذارند.
برخی نامزدهای جنجالی انتخابات
«محمد الحلبوسی»، رئیس مجلس فعلی عراق، تنها فرد از رؤسای سهگانه عراق است که در این انتخابات نامزد شده است. نه «برهم صالح»، رئیس جمهوری، و نه «مصطفی الکاظمی»، نخستوزیر، در انتخابات نامزد نشدهاند.
الحلبوسی اهل استان انبار و رئیس ائتلاف «تقدم» است و پیشبینی میشود که در استانهای سنینشین غرب و شمال عراق رأی بالایی بیاورد.
اسعد العیدانی
او استاندار فعلی بصره است. در انتخابات سابق به مجلس راه یافت اما استانداری را به نمایندگی مجلس ترجیح داد. او که مطرح شدن نامش برای نخستوزیری پس از استعفای عادل عبدالمهدی، با وتوی تظاهراتکنندگان همراه شد، این بار ائتلافی خاص خودش راه انداخته به نام ائتلاف «تصمیم». او فردی با نفوذ گسترده در بصره است و پیشبینی میشود که در استان بصره رأی بیاورد.
خالد سلطان هاشم
بحث برانگیز بودن نامزدی او به این است که پدرش آخرین وزیر دفاع در رژیم بعث بود. او اولین فرد از چهرههای نزدیک به رژیم بعث است که بعد از 2003 در انتخابات نامزد میشود.
مشعان الجبوری
مشعان الجبوری هم همیشه شخصیتی جنجالبرانگیز در میان سیاستمداران اهل سنت عراق بوده که به تغییر مواضع سیاسی شهرت دارد. او در آغاز به شدت از رژیم بعث دفاع میکرد، اما بعد خود را مدافع حشد شعبی جا زد، اما طولی نکشید که علیه آنها موضع گرفت. او از استان صلاحالدین نامزد شده است.
ویژگی انتخابات 2021 عراق
نخست اینکه این انتخابات اولین انتخابات عراق است که خارج از چارچوب معمول و به صورت پیش از موعد برگزار میشود.
دوم، در این انتخابات، رأیگیری از شهروندان عراقی خارج از کشور انجام نمیشود چون کمیساریای انتخابات اعلام کرد که امکانات لازم برای این کار را ندارد.
ویژگی سوم این است که این انتخابات کمتر از دو ماه پیش از خروج کامل نیروهای رزمی امریکایی از عراق اجرا میشود.
چهارم اینکه، این انتخابات طولانیترین دوره تبلیغات انتخاباتی را داشت که بیش از 90 روز طول کشید.
آیا پلیس حق اعمال مقررات منع آمد و شد در روز انتخابات را دارد؟
سرتیپ «غالب العطیه» سخنگوی کمیته عالی انتخابات عراق اعلام کرد: کمیته به روسای پلیس اختیار ارزیابی اوضاع امنیتی پس از ارتباط و مطلع کردن کمیته عالی امنیتی و نیروهای مسلح را داده است. اصل کلی، عدم اعمال مقررات آمد و شد است. اگر موضوع بدون اعمال منع آمد و شد رفع شود، اقدامات امنیتی در این راستا خواهد بود بدون اینکه منع آمد و شد برقرار شود.
عمار حکیم: هیچ بهانه ای برای شرکت نکردن وجود ندارد
«عمار حکیم» رئیس ائتلاف نیروهای ملی عراق گفت: هیچ بهانه ای برای عدم مشارکت وجود ندارد. هرآنکه که اعتراضی به روند سیاسی دارد بیاید و رای خود را به هر طرفی بدهد که مناسبت میداند.
هشدار درباره دستکاری رای آوارگان در اقلیم
«محمد البیاتی» از سیاستمداران عراقی گفت: آوارگان روز جمعه یعنی فردا در رای گیری گروهای خاص شرکت دارند. کمیساریا باید به دقت روند رای گیری از آنها را به ویژه ساکنان نینوا را زیر نظر بگیرد.
وی افزود: آنها در معرض فشار از سوی احزاب کُردی قرار دارند که نامزدهایی در نینوا دارند وبه دنبال بهره برداری از رای آنها به نفع خود هستند. این احزاب رای آنها را دستکاری میکنند یا اینکه به آنها فشار وارد می کنند.
آمادگی ذی قار برای برگزاری انتخابات
«قاسم زوری» مدیر دفتر کمیساریای عالی مستقل انتخابات در ذی قار گفت: از حیث لجستیکی همه چیز مهیای برگزاری انتخابات در ذی قار است. آموزش کارکنان روز رای گیری و نیز آموزش اعضای کمیته ویژه صیانت از دستگاههای الکترونیکی ویژه انتخابات تمام شده است.
وی افزود: شمار مراکز رای گیری 440 مرکز برای رای گیری سراسری در روز یکشنبه و 21 مرکز برای رای گیری گروههای خاص است. 137 نامزد در ذی قار به رقابت میپردازند. مجموع رای دهندگان واجد شرایط رای دادن هم در ذی قار یک میلیون و سیصد هزار نفر است. افرادی که کارت خود را گرفتهاند و حق رای دادن دارند 950 هزار نفر است.
فراکسیون اکثریت از دیدگاه سیاستمدار عراقی
«بهاء الاعرجی» از سیاستمداران عراقی اعلام کرد: ائتلافهای فتح و دولت قانون فراکسیون بزرگ پارلمانی را پس از انتخابات تشکیل خواهند داد و آنها هستند که نامزد نخست وزیری را معرفی خواهند کرد.
وی افزود: تفاهمات اولیه میان ائتلافهای« فتح»، «دولت قانون» و «عزم» و گروههای کُردی وجود دارد. از سوی دیگر جریان صدر هم با جبهه حلبوسی و حزب بارزانی هماهنگ است.
الاعرجی گفت: میزان مشارکت در انتخابات از 40 درصد فراتر نخواهد رفت. نظام تعدد حوزه های انتخابیه شانس نامزدهای مستقل را بالا خواهد برد.
«جواد رحیم الساعدی» عضو ائتلاف فتح هم شانس این ائتلاف برای تشکیل دولت جدید را زیاد دانست و گفت: نتایج انتخابات رقم زننده مرحله آتی است و دولت جدید از بطن آن خواهد برخاست.
وی افزود: دولت آتی از ائتلافهای پیروز انتخابات تشکیل خواهد شد به ویژه آنانی که حائز بیشترین کرسی ها پس از اعلام نتایج میشوند. ائتلاف فتح بیشترین شانس را برای تشکیل دولت آتی دارد. این ائتلاف در راس هرم تشکیل و انتخاب دولت جدید خواهد بود.
انتخابات خوبی را شاهد خواهیم بود
«محمد الصهیود» از رهبران ائتلاف دولت قانون عراق اعلام کرد: عراق شاهد انتخابات خوبی از حیث برگزاری و شفافیت خواهد بود.
وی افزود: انتخابات آتی با توجه به اقدامات به عمل آمده از سوی کمیساریا و حضور ناظران، خوب خواهد بود.
انتهای پیام/