کشف آثار آتشفشانی با ۲ میلیارد سال قدمت در ماه
یک کپسول حاوی سنگهای ماه جمعآوری شده توسط ماموریت "چانگای۵" در ۲۲ دسامبر ۲۰۲۰ به زمین بازگشت. تجزیه و تحلیل این تکههای ماه که به زمین بازگشته است، فعالیت آتشفشانی ماه را در ۲ میلیارد سال پیش نشان داده است.
به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری تسنیم؛ "چانگای5" که به عنوان ماهنورد چینیها شناخته میشود ماموریت اکتشاف ماه را بر عهده دارد. یک کپسول حاوی سنگهای ماه جمعآوری شده توسط ماموریت "چانگای5" در 22 دسامبر 2020 به زمین بازگشت. تجزیه و تحلیل این تکههای ماه که به زمین بازگشته است، فعالیت آتشفشانی ماه را در 2 میلیارد سال پیش نشان داده است.
چانگای5 (Chang'e 5) یک ماموریت رباتیک اکتشاف ماه چین است که متشکل از یک ماژول خدمات، یک سطحنشین، صعودکننده و یک وسیله بازآوری نمونه است. این برنامه برای پرتاب در 24 نوامبر 2020 برنامهریزی شده بود تا در 27 نوامبر بر روی ماه فرود آید و حدود 16 تا 17 دسامبر به زمین بازگردد. "چانگای5" نخستین ماموریت بازگرداندن نمونه چین است که هدف آن بازگرداندن دستکم 2 کیلوگرم (4٫4 پوند) خاک ماه و نمونه سنگ به زمین است. این سفینه مانند سفینههای پیشین به مقصد ماه به نام الهه ماه چینی، چانگای نامگذاری شده است.
براساس تحقیقات بینالمللی منتشر شده در مجله Science، دو قطعه از سنگهای آتشفشانی ماه که توسط ماموریت "چانگای"5 چین بازگردانده شدهاند، قدمتی در حدود 1.97 میلیارد سال دارند.
"پروفسور الکساندر نمچین" از مرکز علوم و فناوری فضایی دانشگاه کورتین استرالیا، نویسنده اصلی این تحقیق، گفت: محققان سن نمونه سنگهای ماه را در جلسات از راه دور با آزمایشگاه پکن با استفاده از طیفسنجهای جرمی بزرگ که به انقلابی در زمینشناسی کمک کرده است، تعیین کردند.
"نمچین" پس از تجزیه و تحلیل شیمی سنگها گفت که آنها دریافتند که این نمونهها یک میلیارد سال جوانتر از سنگهایی هستند که قبلاً توسط ایالات متحده و شوروی سابق در 40 سال پیش از ماه جمعآوری شده بودند.
انتهای پیام/