تلاشهای ناکام ولیعهد سعودی برای بهبود چهره خود در سطح بینالمللی
ولیعهد سعودی به دلیل رو به رو شدن با انزوای بینالمللی در نتیجه سیاست استبدادی و دیکتاتوریاش تلاشهایی برای بهبود چهره خود در سطح بینالمللی انجام داد که در اکثر آنها ناکام ماند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی با افشای نقشش در دستور ترور «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول ، با انزوای بینالمللی روبرو شد.
«دیوید اوتوی» کارشناس مسائل خاورمیانه در سومین سالگرد خاشقجی کتاب جدید خود با عنوان «محمد بن سلمان ، ایکاروس عربستان سعودی» نوشت که محمد بن سلمان در سفر خود به ایالت متحده در مارس و آوریل 2018 که سه هفته به طول انجامید مورد استقبال آمریکا قرار گرفت و این امر باعث تاسف است.
پایگاه الخلیج الجدید نوشت: از زمان ترور خاشقجی محمد بن سلمان با جلب شرکتهای خصوصی غربی برای سرمایه گذاری در یکی از پروژههای بزرگ خود ، مانند 500 میلیارد دلار شهر نئوم ، به دنبال جبران خسارت به شهرت خود بوده است.
محمد بن سلمان همچنین تلاش کرده است تا با از بین بردن سیاست خارجی فاجعه بار خود که عربستان را بیشتر از همیشه منزوی کرده است، از انزوای بینالمللی رهایی یابد.
ولیعهد 36 ساله با حمایت پدرش « ملک سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان، سرکوبگری و حذف رقبای خود پیشرفت قابل توجهی در تحکیم پایگاه قدرت خود در خانواده سلطنتی داشته است. او تلاش کرد تا در میان جوانان محبوبیت خاصی پیدا کند و افکار عمومی را با یک سری تغییرات اجتماعی مانند جذب گروههای غربی، خوانندگان و حتی کشتی گیران، منحرف کند.
در عرصه سیاست خارجی ، بن سلمان از تلاش برای تعیین نخست وزیری لبنان دست کشید و وعدههایی برای سازش در زمینه جنگ شش ساله یمن داد. وی همچنین با وجود تمایل زیاد به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و فشارهای « دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا برای پیوستن به قطار عادیسازی تاکنون روابط علنی با رژیم صهیونیستی را اعلام نکرده است.
در ماه ژانویه ، بن سلمان محاصره قطر را لغو کرد و از آن پس سعی کرد با شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر پس از 4 سال محاصره، آشتی کند.
تداوم حکومت پلیسی محمد بن سلمان
محمد بن سلمان با وجود مطرح کردن برخی اصلاحات و همچنین دادن وعدهها برای بهبود چهره خود نزد افکار عمومی، به سیاست خود به عنوان یک « حکومت پلیسی» ادامه میدهد و بسیاری از مدافعان حقوق بشری و منتقدان را سرکوب میکند، کمپین سرکوبگری ولیعهد سعودی ،روزنامهنگاران، مبلغان، روحانیون، بازرگانان و هرکسی که با سیاستهای متزلزل و استبدادی وی مخالفت کند را نیز شامل میشود.
نمونه اخیر آن تایید حکم 20 سال حبس علیه «عبدالرحمان السدحان» امداد گر سعودی است که در حساب کاربری خود از سیاست اقتصادی محمد بن سلمان انتقاد کرد.
ولیعهد سعودی فوریه 2021 متعهد شد که عربستان سعودی، قوانین جدیدی تصویب و قوانین موجود را اصلاح کند، به نحوی که موجب حفظ حقوق عامه و تثبیت کننده اصول عدالت، شفافیت و حمایت از حقوق بشر باشد، «ولی مسئولان سعودی، هنوز هیچ اطلاعاتی درباره تأثیر این اصلاحات وعده داده شده، ارائه نکردهاند».
شکست عربستان در سیاستهای خارجی
محمد بن سلمان در سیاست خارجی خود با مداخله در جنگ یمن متحمل هزینههای سنگینی شد و اکنون در باتلاق جنگ یمن فرو رفته و در برابر انصارالله شکست خورده است.همچنین انصارالله در پاسخ به تجاوزات عربستان به یمن چندین تاسیسات نفتی و اساسی عربستان را مورد هدف قرار داده است.
ناظران همچنین اعتقاد دارند که جنگ یمن در راستای منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی به راه افتاد و مهمترین هدف پشت پرده جنگ، تجزیه کردن کشورهای عربی و آواره کردن ملتهای این کشورها و نیز ایجاد جای پایی در جغرافیای استراتژی آنها برای آمریکاییها و صهیونیستها است. بنسلمان این خوشخدمتی را همچنین به منظور جلب حمایت ابرقدرتها از حکومتداری وی و نیز کمک به او در رسیدن به مسند پادشاهی بعد از مرگ پدرش، انجام داد که متحمل خسارتهای زیادی شد.
مهمترین همپیمان عربستان یعنی امارات از شورای انتقالی جنوب در یمن حمایت کرد و از ائتلاف تحت حمایت رهبری عربستان خارج شد. امارات پیشتر از مشارکت در جنگ یمن در قالب ائتلاف سعودی به سرکردگی عربستان به دلیل هزینه اقتصادی انتقاد کرد.
قبلاً مشخص بود که عربستان سعودی رهبری شورای همکاری خلیج فارس را بر عهده دارد ، اما پس از اینکه امارات متحده عربی از مسیر همتایان خود عمان و قطر خود پیروی کرد ، دیگر هیچ کشوری مشمول دستورات عربستان به جز بحرین نیست.
تلاش برای جلب توجه بایدن
روابط تنش آمیز بین بن سلمان و «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا بر سر مسئله جمال خاشقجی مطرح شد. جو بایدن به وعده انتخاباتی خود مبنی بر مجازات محمد بن سلمان عمل نکرد؛ اما در عین حال او را از سفر به کاخ سفید محروم کرد و برای تعیین سفیر آمریکا در ریاض زحمتی به خرج نداد. جوبایدن همچنین فروش سلاحهای تهاجمی به عربستان را متوقف کرد اما فروش سلاحهای دفاعی به شکل خود باقی ماند.
این بدان معناست که دولت بایدن پیشرفتهترین جنگندههای آمریکایی «اف 35 »را به عربستان نخواهد فروخت ، اگرچه ایالات متحده پیش از این به امارات چراغ سبز مالکیت آن را نشان داد.
بن سلمان در عوض میتواند هواپیمای رقیب روسی « اس یو 35» یا سیستم دفاع هوایی روسیه « اس 400» را خریداری کند ، اما این ممکن است منجر به تشدید تنش میان روابط آمریکا و عربستان و اعمال تحریمهایی علیه عربستان شود.
ایران و تشدید اختلاف عربستان و آمریکا
مسئله ایران به عنوان یک شکاف بزرگ میان جو بایدن و محمد بن سلمان مطرح میشود ، زیرا دولت بایدن امیدوار است با توجه به تمایل دولت آمریکا برای تغییر تمرکز اصلی خود بر چین ، بتواند برای احیای توافق هستهای به سازش برسد و این امر باعث تشدید اختلافها میان آمریکا و عربستان و همچنین ترس و نگرانی ریاض میشود.
برعکس ، اگر واشنگتن و تهران به توافقی نرسند (که اسرائیل و عربستان آن را ترجیح میدهند) ، در این صورت ممکن است بایدن و بن سلمان مجبور شوند روابط خود را بهبود بخشند و همکاری مجددی با یکدیگر داشته باشند.
بایدن اخیرا اعلام کرد که به گفتوگو با ایران جهت جلوگیری از دستیابی این کشور به آنچه سلاح هستهای خواند، متعهد است و در صورتی که دیپلماسی شکست بخورد، واشنگتن «آماده خواهد بود تا اقدامات لازم» را اتخاذ کند. رژیم صهیونیستی در تلاش است تا آمریکا را متعاقد کند تا اقدام نظامی را به عنوان راه حل شکست مذاکرات در نظر بگیرد.
بن سلمان از تغییر اولویت موضع بایدن نسبت به آسیا ، پیگیری توافق هستهای با ایران و همچنین بیزاری شخصی از ولیعهد سعودی آگاه است. بنابراین ، او در حال حاضر با وظیفهای سخت در برنامه ریزی دوره جدیدی برای روابط عربستان و آمریکا روبروست.
انتهای پیام/