گزارش| "تنش‌ آبی" به بخش کشاورزی استان قزوین رسید

گزارش| "تنش‌ آبی" به بخش کشاورزی استان قزوین رسید

گروه استان‌ها- در شرایطی که نظر کارشناسی سازمان هواشناسی از تداوم بحران خشک‌سالی تا پایان پاییز حکایت دارد، شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین به عنوان متولی اصلی مدیریت منابع آب خواستار کاهش ۷۰ درصدی سطح زیرکشت پاییزه شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، مشاهده وضعیت آب و هوا و کاهش جدی میزان نزولات جوی در ابتدای پاییز امسال هم نشان‌دهنده تداوم بحران آب و تنش آبی استان قزوین در سال آبی جدید است که از مهرماه 1400 شروع شده و تا مهر 1401 ادامه دارد. البته پیشتر از سوی مدیرعامل شرکت آب‌وفاضلاب استان هم موضوع بحران آب در 124 روستای استان قزوین مطرح شده بود. در همین رابطه ‌خبری از سوی روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقه‌ای استان قزوین منتشر شد که در آن بر محدود شدن کشت پاییزه به 30 درصد ظرفیت آن در استان تأکید شده بود. خبری که علاوه بر تأکید بر استمرار وضعیت تنش آبی در استان قزوین می‌تواند یک شوک منفی به بازار محصولات کشاورزی و باغی در جهت گرانی و افزایش قیمت‌ها داشته باشد.

کاهش قابل توجه کشت تابستانه به خاطر افت میزان بارندگی

در شرایطی که در آخرین روزهای بهار امسال در جلسه شورای حفظ منابع آبی استان قزوین بحث محدود شدن کشت تابستانه به 60 درصد توسط مدیرکل شرکت آب منطقه‌ای پیشنهاد داده شد. موضوعی که علت آن هم کاهش 40 تا 50 درصد میزان بارش‌ها در سال آبی 1399-1400 عنوان شده بود؛ موضوعی که البته درخواست آب منطقه‌ای بود و هیچ‌گاه دستوری مبنی بر اجرای اجباری آن در استان قزوین صادر نشد.

با این حال چندی پیش یدالله ملکی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: اجرای طرح الگوی کشت و محدود کردن کشت تابستانه دستورالعمل مورد نظر شرکت آب منطقه‌ای و وزارت نیرو برای مدیریت بحران آب و خشکسالی در استان قزوین است و اجرای آن در حیطه اختیارات و وظایف سازمان جهاد کشاورزی است.

وی اضافه کرد: به هر حال اگر میزان کشت تابستانه در سال جاری بیش از ظرفیت 60 درصدی انجام شود، محصولات کاشته‌شده خشک خواهند شد و در نهایت خسارت سنگینی به کشاورزان و جهاد کشاورزی وارد می‌شود.

لزوم کاهش 70 درصدی کشت پاییزه

اما طبق خبری که امروز بر روی سایت شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین قرار گرفت، آب منطقه‌ای به کاهش 40 درصدی کشت هم رضایت نداده و بحث معلق ماندن 70 درصد ظرفیت کشت استان قزوین در فصل پاییز را با توجه به محدودیت شدید منابع آبی و تعهد خود برای تأمین آب برخی زمین‌های کشاورزی مطرح کرد.

در بخشی از این خبر که امروز در خروجی خبرگزاری‌های استان قزوین قرار گرفت، از قول مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آمده است: «به دلیل کمبود آب ناشی از کاهش بارندگی‌ها و تداوم خشکسالی و کاهش حجم ذخیره سد طالقان کشت پاییزه امسال در استان با 30 درصد ظرفیت امکان‌پذیر است.»

علت اصلی کاهش 70 درصدی حجم کشت پاییزه در استان قزوین هم از دیدگاه آب منطقه‌ای نبود «بارش‌های خوب و مؤثر پاییزه» و پاره‌ای از نگرانی‌ها در زمینه مدیریت آب سد طالقان به عنوان منبع اصلی تأمین آب اراضی کشاورزی و باغی استان عنوان شده است.

بحران بارش کم دست‌کم تا پایان پاییز ادامه دارد

مدیرکل هواشناسی استان قزوین هم در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه در موضوع کاهش 70 درصدی سطح زیر کشت پاییزه نگرانی شرکت آب منطقه‌ای از تأمین حقابه زمین‌‌های کشاورزی مطرح است، گفت: به هر حال وضعیت بحرانی بارش کم و تنش آبی همچنان در سال آبی جدید که از ابتدای مهرماه شروع شده، تداوم دارد و دست کم تا پایان پاییز (آخرین مهلت برای کشت پاییزه) این وضعیت ادامه خواهد داشت.

یوسف شیخ‌الملوکی اضافه کرد: البته طبق پیش‌بینی‌های مرکز اقلیم‌شناسی سازمان هواشناسی به احتمال 65 درصد وضعیت بارش‌ها از دی‌ماه به بعد نرمال (عادی) می‌شود که البته منظور از نرمال رسیدن به عدد معدل 320 میلی‌متر بارندگی سالیانه است.

وی ادامه داد: البته ممکن است باز هم ناهنجاری اقلیمی گریبان‌گیر ما شود و در نهایت وضعیت بحران خشک‌سالی باز هم تداوم پیدا کند که به همین خاطر دستگاه‌های متولی حوزه آب در استان قزوین باید آمادگی کامل برای تشدید شدن بحران آب را داشته باشند.

کاهش سطح زیرکشت پاییزه نیازمند مصوبه شورای حفظ منابع آبی است

مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین هم در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درباره خبر منتشرشده از سوی شرکت آب منطقه‌ای گفت: خبر منتشرشده از سوی مدیرکل آب‌منطقه‌ای صرفاً نظر کارشناسی این مسئول محسوب می‌شود و جنبه اجرایی ندارد. بنابراین کاهش سطح زیرکشت پاییزه نیازمند مصوبه شورای حفاظت از منابع آبی استان است که به ریاست استاندار تشکیل می‌شود.

قدرت‌الله مهدیخانی افزود: البته در یک ماه گذشته جلسه شورای یادشده تشکیل شده که البته مباحث مربوط به پلمب چاه‌های غیرمجاز در آن مطرح شده و صحبتی از کاهش حجم کشت پاییزه در میان نبود.

به گزارش تسنیم، با توجه به هشدار صادرشده از سوی شرکت آب منطقه‌ای به نظر می‌رسد که شورای حفاظت از منابع آبی استان قزوین به سرعت تشکیل جلسه دهد و درباره موضوع تعیین سطح کشت در استان قزوین اظهار نظر جدی کند؛ چرا که کاهش سطح کشت یک کارکرد دوگانه دارد که اولی مدیریت تنش آبی و دومی ایجاد بحران گرانی محصولات کشاورزی و باغی در استان و کشور است.

انتهای پیام/ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon