کتاب «حوض خون» نشان داد که جامعه نیز به شیرزنان ایرانی تکیه میکند/ تصویری متفاوت از استواری و راستقامتی
نغمه مستشار نظامی با اشاره به ویژگیهای کتاب «حوض خون» گفت: این کتاب نشان داد که نه تنها خانواده، بلکه جامعه نیز به شیرزنان ایرانی تکیه میکند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کتاب «حوض خون» که حاصل همکاری دفتر تاریخ شفاهی اندیمشک و واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است، خاطرات و روایتهای 64 نفر از بانوان اندیمشکی درباره فعالیتشان در بخش رختشویی البسه رزمندگان دفاع مقدس را شامل میشود که «فاطمهسادات میرعالی»، «زهرا بختور»، «سمانه نیکدل»، «سمیه تتر»، «نسرین تتر»، «مهناز الفتیپور»، «آمنه لهراسبی» و «نرگس میردورقی» تحقیق و گردآوری آنها را بر عهده داشتهاند.
این کتاب سومین عنوان از مجموعه «پشتیبانی جنگ» و چهارمین عنوان مجموعه «زنان انقلاب» است که انتشارات راه یار به چاپ رسانده است. کتاب حاضر اخیراً مورد توجه مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته است. «نغمه مستشار نظامی»، از فعالان فرهنگی و شاعر، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به ویژگیهای این کتاب گفت: از جمله ویژگیهای ارزشمند این کتاب این است که به نقش مؤثر زنان در دوران هشت سال دفاع مقدس و حمایت از جبههها میپردازد. نویسنده کوشیده با بیش از 60 تن از زنان حاضر در واحد رختشورخانه گفتوگو کند و از زوایای مختلف به نقش حضور زنان در جنگ تحمیلی بپردازد.
وی ادامه داد: حضور مستمر و تأثیرگذار این زنان در حالی طی هشت سال ادامه داشت که هرکدام مشکلات خاص خود را داشتند. عدهای از آنها فرزند کوچک داشتند؛ برخی از آنها همسر یا فرزندشان را در جنگ از دست داده بودند و بعضی از آنها نیز با بیماری و مشکلات جسمی دست و پنجه نرم میکردند. با وجود همه اینها، به دلیل عشق و شرایط ویژهای که کشور در آن قرار داشت، مشکلات حضور در رختشورخانه را به جان خریدند و پای کار ایستادند.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه حضور در رختشورخانه آسان نبود و مشکلات متعددی داشت، افزود: در کتاب بارها به مشکلاتی که این حضور برای زنان حاضر در رختشورخانه ایجاد میکرد اشاره شده است. رختشویی با مواد شوینده از یک سو، مواجه شدن با خون و تکههای بدن شهدا که در بین پتوها و ملافهها وجود داشت، شرایطی را ایجاد میکرد که ادامه کار را برای هر زنی امکانپذیر نمیکرد.
وی با بیان اینکه زبان کتاب، از دیگر نقاط قوت کتاب «حوض خون» است، یادآور شد: نویسنده کوشیده تا کسی را از قلم نیندازد. همه اسامی را آورده و روایتها را تا حد امکان ذکر کرده است. از دیگر نقاط قوت کتاب، تصاویر این اثر است که در انتهای کتاب درج شده است. اشکها و لبخندهای این زنان را میتوان در این عکسها دید.
مستشار نظامی اضافه کرد: زنان در بخشی از این تصاویر لباس رزم پوشیدهاند. در تصاویر دیگری از کتاب، این زنان با چادر حضور دارند یا در کنار دانشآموزانی هستند که با آنها همراهی میکردهاند. این تصاویر بیانگر حضور زنان در شرایط سخت است، اما از سوی دیگر صمیمیت و صبر زینبی آنها را نیز به تصویر میکشد. تعداد دیگری از این تصاویر، مربوط به شهدای منتسب به این خانمها بود که اوج زیباییها را نشان میدهد. اینکه آنها با وجود اینکه داغدار و عزادار عزیزانشان بودند، از این کمکها دست برنداشتند. در تصاویر انتهایی کتاب نیز این زنان را در حال حاضر نشان میدهد؛ زنانی که گذر زمان خلوص را از چهرههای آنها پاک نکرده است.
این منتقد ادبی با بیان اینکه کتاب «حوض خون» تصویر متفاوتی از زن ایرانی را نشان میدهد، گفت: معمولاً میگویند زنان ایرانی شیرزنانی هستند که خانواده به آنها تکیه میکند، اما این کتاب نشان داد که علاوه بر خانواده، جامعه نیز به این زنان تکیه میکند. مردان حاضر در میدان رزم با تکیه بر این زنان، دلخوش به حضور در جبههها میشوند و همتشان را چند برابر میکنند.
مستشار نظامی با بیان اینکه از این زنان میشود درس استواری و راستقامتی گرفت، ادامه داد: جمعآوری اطلاعات و تدوین این حجم از مطالب کار دشواری است. از سوی دیگر، کتاب سعی کرده بخشهای شاخص و خاص زندگی هر کدام از راویان را انتخاب و بیان کند و زاویه دید خود را تغییر دهد. از نویسنده و ناشر که برای چاپ این اثر تلاش کردند، صمیمانه تشکر میکنم.
انتهای پیام/؛