کودتا در سودان/ اعلام حالت فوق العاده و انحلال دولت/ قول نظامیان برای برگزاری انتخابات

کودتا در سودان/ اعلام حالت فوق العاده و انحلال دولت/ قول نظامیان برای برگزاری انتخابات

رسانه‌ها از وقوع کودتای نظامی در سودان و بازداشت «عبدالله حمدوک»، نخست وزیر دولت موقت سودان و شماری از مسئولان اجرایی در دولت موقت این کشور خبر دادند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رسانه‌ها و منابع خبری امروز دوشنبه از وقوع کودتای نظامی و بازداشت تعدادی از وزرای دولت موقت در سودان خبر دادند.

بر اساس گزارش‌های اولیه، «عبدالله حمدوک»، نخست وزیر دولت موقت سودان توسط نیروها نظامی ناشناس تحت بازداشت خانگی قرار گرفت. این نیروها به خانه او در خارطوم وارد شده و مانع از خروج وی شده‌اند.

پس از انتشار گزارش‌های اولیه، برخی از رسانه‌های سودان  نیز گزارش دادند که گروهی از ارتش این کشور «عبدالله حمدوک»، نخست وزیر دولت موقت را  در منزلش بازداشت و او را به مکان نامعلومی منتقل کرده‌‌اند.

دفتر نخست وزیری بازداشت حمدوک را تائید کرد

دفتر نخست وزیری سودان پس از انتشار گزارش های ضدو نقیض درباره سرنوشت وی در بیانیه‌ای بازداشت «عبدالله حمدوک»، نخست وزیر دولت انتقالی سودان را تأیید کرده و گفته است که وی به همراه همسرش به مکان نامعلومی منتقل شده است.  دفتر حمدوک «عبدالفتاح البرهان» را مسئول حفظ جان آن دو دانسته است.

بازداشت یکی دیگر از مشاوران حمدوک

حساب توییتری «یاسر عرمان»، مشاور عبدالله حمدوک، نخست وزیر سودان نوشت که نیروهای نظامی وی را بازداشت کرده‌اند.

کشور سودان ,

برخی منابع خبری منطقه هم از بازداشت وزیر اطلاع رسانی، صنایع ، ارتباطات و مشاور حمدوک و برخی از روسای احزاب سیاسی و سخنگوی نیروهای «آزادی و تغییر» خبر دادند. 

درخواست حمدوک برای تداوم اعتراضات مسالمت آمیز

عبدالله حمدوک، نخست وزیر سودان در پیامی از محل اقامت اجباری خود خواستار تظاهرات و اعتراض‌های مسالمت‌آمیز شد. وی از مردم خواسته برای دفاع از انقلاب خود به خیابان‌ها بریزند. 

وزیر اطلاع رسانی دولت سودان از فشار نظامیان بر حمدوک در تائید کودتای نظامیان خبر داد و گفت: نیروهای نظامی مشترک بر حمدوک فشار آوردند تا بیانیه‌ای در تائید«کودتا» منتشر کند.

خبرگزاری رویترز به نقل از وزارت اطلاع رسانی سودان گزارش داد که آنچه در این کشور رخ می‌دهد کودتای تمام عیار است.

اعلام حالت فوق العاده و انحلال شورای حاکمیتی و کابینه

عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیتی سودان به دنبال کودتای نظامی در این کشور، وضعیت فوق العاده در این کشور اعلام کرد.

عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیتی سودان در بیانیه‌ای، این شورا و کابینه دولت انتقالی را منحل کرد.

او در بیانیه‌‌ای که امروز دوشنبه منتشر کرد، گفت که شرایط حاضر در کشور به نفع سودان نیست و به همین دلیل، اجرای برخی از مفاد قانون اساسی این کشور را تعلیق کرد.

کشور سودان ,

قول برهان برای برگزاری انتخابات در سال 2023

وی با ادعای اینکه نیروهای مسلح در این کشور به انتقال دموکراتیک تا زمان تحویل قدرت به دولت منتخب ملزم هستند، وضعیت فوق العاده در این کشور اعلام کرد.

رئیس شورای حاکمیتی سودان که پیشتر فرمانده ارتش بوده، همچنین والیان (استانداران) را برکنار کرده است.

برهان همچنین قول برگزاری انتخابات در این کشور را داد و گفت که موعد این انتخابات ماه ژوئیه 2023 خواهد بود.

اختلاف در بین نظامیان صدور بیانیه ارتش را به تعویق انداخت

«عبدالجلیل سلیمان»، از خبرنگاران سودانی می‌گوید بین سرکرده‌های کودتا در ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع و جنبش‌های العدل و المساوات و تحریر سودان و فلول الکیزان اختلاف نظر وجود دارد و همین مسئله باعث شده است که صدور بیانیه‌ آن‌ها به عقب بیفتد.

تلویزیون رسمی سودان گزارش داد که قرار است عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیتی سودان که گفته می شود طراح کودتای نظامی در این کشور بوده، تا لحظاتی دیگر بیانیه ای درباره حوادث این کشور صادر می کند.
 

کشور سودان ,

قطع اینترنت و استقرار گسترده ارتش در اطراف فرودگاه خارطوم

بر اساس برخی گزارش‌ها، همچنین شبکه اینترنت در برخی از مناطق خارطوم، پایتخت سودان قطع شده است. 

 برخی منابع نیز گزارش دادند که حضور نظامی در اطراف فرودگاه خارطوم بعد از دستگیری تعدادی از وزرای دولت سودان تقویت شده است.

خبرگزاری رویترز گزارش داده که اکثر وزرای کابینه دولت انتقالی و شمار زیادی از رهبران احزاب حامی دولت بازداشت شده‌‌اند.

محاصره ساختمان رادیو و تلویزیون و قطع برنامه‌‌های رادیوهای محلی 

براساس گزارش رسانه‌های سودان، نیروهای امنیتی ساختمان رادیو و تلویزیون را در «أم درمان» شهر خارطوم محاصره کرده‌اند.

وزیر اطلاع رسانی سودان اعلام کرد که نیروهای نظامی به مقر رادیو و تلویزیون سودان در أم درمان یورش بردند و تعدادی از کارکنان آن را بازداشت کردند.

بخش برنامه‌های تعدادی از رادیوهای محلی سودان از جمله رادیو سراسری این کشور قطع شده است.  

رسانه‌های سودانی گزارش دادند که نیروهای امنیتی  این کشور با توسل به زور معترضین را در شهر أم درمان متفرق کردند.

معترضین برخی از خیابان‌ها در خارطوم را بستند

منابع خبری در سودان گزارش دادند که به دنبال انتشار اخبار مربوط به کودتای نظامی در این کشور، معترضان در برخی از خیابان‌های شهر خارطوم تجمع کردند.

خبرنگار الجزیره از سودان گزارش داد که معترضان تعدادی از راههای اصلی به أم درمان را بستند.

تیراندازی به مخالفان کودتا در پایتخت سودان

وزارت اطلاع رسانی سودان اعلام کرد که همزمان با حرکت مردمی به سمت مقر فرماندهی کل ارتش، نیروهای امنیتی برای ممانعت از رسیدن آن‌ها به این مقر اقدام به تیراندازی به سمت آن‌ها با گلوله جنگی کرده‌اند که در این حادثه شماری زخمی شده‌اند.

 بسته شدن خیابان ستین(60) در خارطوم توسط معترضین

گزارش‌ها همچنین حاکی است که معترضین با حضور در خیابان‌های این کشور از جمله خیابات ستین آن را مسدود کردند. بر اساس تصاویر منتشر شده دود غلیظی از محل اعتراض معرضین به آسمان بلند شده که نشان از به آتش کشیدن لاستیک خودروها در این مکانها دارد. 

کشور سودان ,

فراخوان برای اعتراض مدنی و اعتصاب‌های سراسری

حزب سوسیالیست سودان نیز در واکنش به کودتای نظامی و بازداشت شمار زیادی از مقامات و مسئولان در این کشور، از مردم خواست دست به اعتراض مدنی و اعتصاب سراسری بزنند.

اتحادیه پزشکان و خلبانان سودان به جمع معترضین پیوستند

الجزیره به نقل از اتحادیه پزشکان سودان نیز گزارش داد که این اتحادیه از پزشکان خواست دست به اعتصاب سرتاسری در بیمارستان‌ها به جز موارد اورژانسی بزنند.

این اتحادیه اعلام کرده که از بیمارستان‌های نظامی خارج می‌شود و از بخش‌های خدماتی خواسته به خیابان‌ها بریزند و اعتراض کنند.

یکی از رهبران اتحادیه صنفی سودان به نام «اسماعیل التاج» به شبکه المیادین گفته که کودتای نظامی موفق نخواهد شد.

وی گفت که توده‌های مردم سودان به خیابان‌ها ریخته و به زودی اعتراضات مدنی آغاز خواهد شد.

اتحادیه خلبانان در سودان با انتشار بیانیه‌‌ای خواستار اعتصاب و تحصن و اعتراض مدنی در سرتاسر این کشور شد.

حدود یک ماه پیش نیز رسانه‌های سودان از کودتای نافرجام در این کشور آفریقایی خبر داده بودند؛ کودتای که گفته می‌شد ساختگی و کار نظامیان حاضر در دولت موقت سودان بوده است.

چرا این اتفاق روی داد؟

چندی است که اختلافات میان نظامیان سودانی و احزاب سیاسی شریک در قدرت افزایش پیدا کرده است و هر یک دیگری را ناکار آمد و عامل بحران کنونی (ناآرامی‌ها در شرق سودان) معرفی می‌کنند، به گونه‌ای که ژنرال «عبدالفتاح برهان» رئیس شورای حاکمیتی سودان خواستار منحل کردن دولت انتقالی خارطوم شده و پارلمان انقلابی هم که متشکل از سیاستمداران غیرنظامی، قانونگذاران و اعضای کمیته‌های مقاومت است با جمع آوری امضاء خواستار برکناری ژنرال برهان از قدرت شده است.

اختلافات نظامیان و سیاستمداران در این حد باقی نمانده و به سطح خیابان‌ها کشیده شده است، به گونه‌ای که طی چند روز گذشته طرفداران نظامیان در خیابان‌های خارطوم تظاهرات کردند و خواستار منحل شدن دولت انتقالی سودان شدند. این تظاهرات با واکنش احزاب و گروه‌های سیاسی - اجتماعی این کشور روبرو شده است.

واکنش‌های بین‌المللی به تحولات سودان

کشور سودان ,

اولین واکنش آمریکا

«جفری فلتمن»، فرستاده ویژه آمریکا در امور سودان نیز در واکنش به اخبار کودتا به ابراز نگرانی از این حادثه اکتفا کرد.

فلتمن در حالی از حوادث این کشور آفریقایی ابراز نگرانی می‌کند که دیروز یکشنبه با «عبدالفتاح البرهان»، رئیس شورای حاکمیت سودان که گفته می‌شود کودتا توسط وی طراحی شده، دیدار و گفت‌وگو کرده است.

سفارت آمریکا در سودان نیز بدون اینکه از طرف خاصی نام ببرد،  تمامی طرف‌هایی که روند انتقال قدرت به رهبران غیرنظامی در سودان را به تعطیلی کشاندند، خواست از قدرت کناره گیری کنند.

واکنش اتحادیه عرب و سازمان ملل به تحولات سودان

اتحادیه عرب به تحولات و کودتای سودان نیز واکنش نشان داد و اعلام کرد که از این تحولات نگران بوده و خواستار پایبندی به انتقال مسالمت آمیز قدرت شده است.

وزارت خارجه قطر اعلام کرد که با نگرانی تحولات جاری در سودان را دنبال کرده و از تمام طرف‌ها خواست که خویشتن داری خود را حفظ کرده و از تشدید تنش‌ها خودداری کنند.

واکنش قطر، عربستان و مصر به تحولات سودان

وزارت خارجه قطر با بیان اینکه طرف‌های سودانی را به تدبیر و اندیشه و تلاش در راستای منافع ملی سودان دعوت می‌کنیم، می افزاید: امیدواریم که روند سیاسی در سودان به مسیر درست خود و در راستای تحقق خواسته‌های مردم سودان باز گردد.

وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرد: با نگرانی و جدیت بسیار روند رخدادها در سودان را دنبال کرده و طرف‌های سودانی را به خویشتن داری و عدم تشدید تنش دعوت می‌کنیم.

وزارت خارجه مصر نیز از طرف‌های درگیر در سودان خواستار خویشتن داری و در نظر گرفتن منافع عالی ملی و توافق ملی شد.

نماینده سازمان ملل در سودان نیز با اشاره به گزارش‌ها درباره کودتای نظامی در  خارطوم از آن ابراز نگرانی کرد. 

درخواست اتحادیه اروپا برای آزادی رهبران بازداشتی

اتحادیه اروپا نیز خواستار آزادی فوری رهبران غیرنظامی بازداشت شده توسط نظامیان سودان شد.

مسئول سیاست خارجی اروپا اعلام کرد: آنچه ارتش سودان دست به آن زده، خیانت به انقلاب و مرحله انتقالی در این کشور است.

مسئول سیاست خارجی اروپا افزود: باید تمام بازداشت شدگان در سودان فوری آزاد شوند.

وی تاکید کرد: ارتش سودان به خواسته‌ها و مطالبات مشروع و قانونی مردم سودان در دستیابی به صلح و عدالت و رشد و توسعه خیانت کرد.

انتهای پیام/ 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon