عملیات تل رفعت؛ پایان آتش بس در سوریه نزدیک است؟

عملیات تل رفعت؛ پایان آتش بس در سوریه نزدیک است؟

افزایش تحرکات ارتش ترکیه در سوریه حاکی از نشانه‌هایی است که به نظر می‌رسد بار دیگر تحرکات به سمت پایان آتش بسی است که تاکنون ۲۰ ماه دوام داشته است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، حدود 20 ماه قبل، نیروهای مقاومت و متخدین موفق شدند شهر استراتژیک «سراقب» را آزاد کنند. آزادسازی سراقب، پایان عملیاتی بود که بیش از یک ماه به طول انجامید. در روزهای ابتدایی این عملیات، متحدین با سرعت پیشروی می کردند. شهرها و روستاها، به سرعت و دومینووار از اشغال گروه های تروریستی آزاد می شد. سرعت آزادسازی شهرها و روستاها به جایی رسید که نیروهای ارتش سوریه و مقاومت به بزرگراه M5 رسیدند.

 

 

بزرگراه M5 بزرگراهی است که حلب را به حماه، حمص و دمشق وصل می کند و از دمشق بزرگراه های برون مرزی و بین المللی به سمت لبنان و اردن می رود. به عبارت دیگر، مهم ترین بزرگراه ارتباطی شمالی جنوبی سوریه را باید بزرگراه M5 دانست که مناطق نفت خیز شمال شرق سوریه را به حلب وصل می کند. علاوه بر آن، ترکیه و اقلیم کردستان عراق نیز از همین مسیر به حلب می رسند. سیطره بر این بزرگراه در نبرد کریدورها، وزن هر گروه را در معادلات سیاسی و ژئوپلتیکی به میزان قابل توجهی بالاتر می برد.

تصمیم متحدین کاملا قاطع بود. باید بزرگراه M5 به طور کامل تحت سیطره نظام قرار می گرفت و گروه های تروریستی در هیچ نقطه ای از آن حضور نداشته باشند. در این مسیر، نبرد در دو شهر «معرة النعمان» و «سراقب» مهم تر از همه بود. هر دو شهر، بالاخره آزاد شد. با پیشروی های صورت گرفته، نیروهای مقاومت و ارتش سوریه به سمت آزادسازی بزرگراه M4 رفتند. این بزرگراه، حلب را به لاذقیه و سواحل مدیترانه وصل می کرد. در این جا، ارتش آنکارا به صورت مستقیم و بی واسطه به نبردها ورود کرد و رسما عملیات «درع الربیع» (سپر بهار) آغاز گردید.

با ورود مستقیم ارتش ترکیه به نبرد، موازنه پیشین به هم خورد؛ زیرا ارتش ترکیه به صورت گسترده از پهپاد استفاده می کرد و آسمان برای نیروهای متحدین ناامن گردید. با توجه به این که معارضین سوری تقریبا فاقد نیروی هوایی می باشند، نیروهای ارتش سوریه و متحدین در نبردهای گذشته خود تجربه چندانی در مواجهه با حملات هوایی نداشتند و آسیب پذیر باشند. همین موضوع باعث شد ورود ترکیه، تغییر جدی در موازنه قوا ایجاد کند. در نتیجه ارتش ترکیه با همکاری گروه های معارض توانستند بخشی از مناطقی که آزاد شده بود را دوباره اشغال کنند. مشخصا منطقه کوهستانی جبل الزاویه که بین دو بزرگراه واقع شده، شاهد نبردهای خیلی سنگینی بود.

شهر «سراقب» دقیقا نقطه تقاطع دو بزرگراه M5 و M4 می باشد. در نتیجه از یک طرف مقاومت به هیچ وجه حاضر نبود از این شهر چشم پوشی کند؛ از طرف دیگر ترکیه نیز زیر بار سیطره دمشق بر این شهر نمی رفت! در نتیجه نبرد بر سر شهر سراقب بسیار سنگین بود و شهر چند بار میان طرفین نبرد دست به دست شد! در نهایت مقاومت موفق شد در روزهای ابتدایی مارس 2020 با تصرف سراقب، این شهر را به طور کامل پاکسازی کند؛ به طوری که آخرین مخفیگاه های تروریستی نیز کشف و بمب های تعبیه شده خنثی گردیدند.

در همان حین، اردوغان به دیدار پوتین در مسکو رفت و به آتش بس جدید تن داد. طبق موافقتنامه جدید میان مسکو و آنکارا، بزرگراه M5 به طور کامل تحت سیطره دمشق قرار گرفت؛ اما شمال اون و حد فاصل دو بزرگراه تحت کنترل معارضه باقی ماند و در بزرگراه M4 نیز گشت زنی مشترک برای دیده بانی آتش بس توسط ارتش های ترکیه و روسیه به راه افتاد.

از آن زمان نزدیک به 20 ماه می گذرد. طی این مدت، آتش بس در سوریه برقرار مانده است. از اواخر سال 2011 که سوریه به آوردگاه بزرگ و علنی جنگ مسلحانه داخلی و نیابتی تبدیل شد، هیچ گاه عمر آتش بس سراسری به 6 ماه هم نرسیده بود و هر بار، در یک نقطه کشور شاهد نقض آتش بس و آغاز عملیات نظامی گسترده بودیم. ولی این بار، آتش بس حدودا 20 ماه دوام آورد.

با این حال، در این روزها، اخباری منتشر و تحرکاتی از سوی ارتش ترکیه و متحدین آن مشاهده شده که نشان می دهد احتمالا به زودی شاهد دور جدیدی از جنگ و درگیری نظامی در سوریه خواهیم بود.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان