۹۰ درصد متکدیان در استان یزد غیربومی هستند
گروه استانها - یکی از این معضلات موجود که چهره زیبای شهر را خدشهدار میکند تکدیگری است که مغایر با فرهنگی غنی جامعه ما است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد ، این روزهای یکی از معضلات و چالشهای اصلی در شهر وجود برخی افراد متکدی هستند که در سر چهار راههای و در میان گذرگاههای شهر مشغول گدایی هستند.
متأسفانه تکدیگری بیش از اینکه یک جرم شناخته شود به یک معضل اجتماعی است تبدیل شده و علاوه بر اینکه چهره شهر را مخدوش میکند، بحث فرهنگ شهری را هم زیر سوال میبرد و در ذهن همه ما به خصوص کودکان و خردسال خاطر بدی را به جای میگذارد که انسانی و یا یک بچهای با وضعیتی ناگوار در سر چهار راه مشغول گدایی و یا همان تکدیگری است.
عوامل زیاد همچون فقدان اشتغال و کار، فقر مادی، پیری و از کار افتادگی، رخوت و سستی، اعتیاد، معلولیت و بیماری، مسائل خانوادگی، متلاشی شدن خانواده، مهاجرت از روستا به شهر، نابسامانیهای اقتصادی از قبیل کمبود درآمد در بعضی از مشاغل، بالا بودن هزینه زندگی، ضعف فرهنگ حاکم بر خانوادههای متکدیان و شکاف عمیق طبقاتی در ایجاد تکدیگری تاثیرگذار هستند.
قانون وظایف را مشخص کرده
محمد شجاعان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در یزد اظهار داشت: مسئله تکدیگری یک قاعده خاص دارد، قوانین و مقررات خاص و مشخصی هم دارد و تکلیف دستگاه سازمانها را معین کرد که یک بخشی از وظایف که بر عهده کمیته امداد است به قبل از این شکل میگیرد و شهرداریها طبق قانون طبق مصوبه شورای عالی اداری در سال 87 باید تحت نظارت فرمانداریها متکدیان را از سطح شهر جمعآوری کنند.
وی ادامه داد: به دلیل اینکه ترکیبات متکدیان متفاوت است و یک جور نیستند پس از اینکه جمعآوری شدند دستهبندی میشوند، برخی متکدیانی هستند که حرفه آنها تکدیگری است و طبق قانون باید به دادگستری و مراجع قضایی ارجاع شود.
مدیرکل کمیته امداد امامخمینی(ره) گفت: دسته دیگر متکدیان که در شهر دیده میشوند نقص عضو، نابینایی، معلولیت و این قبیل موارد هستند که به سازمان بهزیستی ارجاع میشوند و این سازمان باید آنها را حمایت کند.
شجاعان تصریح کرد: دسته سومی از متکدیان هستند که به واسطه نیاز دارند تکدیگری میکنند و به ما تحویل داده میشوند و ما بررسی میکنیم و اگر نیازمندی آنها تایید شدند تحت حمایت قرار میگیرند و در کنار حمایتهای اقتصادی سایر خدمات همچون خدمات ضروری فرهنگی ارائه میشود.
شجاعان در پاسخ به این سوال که کمیته امداد چه اقداماتی در راستای اعتمادسازی به مردم انجام داده است اظهار داشت: در رابطه با اینکه مردم چگونه اعتماد کنند فرمول خاصی ندارد، البته یکسری مسائلی است که مردم درست میگویند و حق دارند، چون افراد مختلف و نیازمندان گوناگونی در جامعه میبینند احساس میکنند که کمکها چی میشود و کجا میرود.
وی در پاسخ به این سوال که 50 درصد متکدیان در یزد از اتباع هستند و برنامه کمیته امداد در این مورد اظهار داشت: متولی اتباع خارجی در استان یزد دفتر اتباع استانداری است و برنامههای خاصی برای ساماندهی آنها وجود دارد و کمکهایی به اتباع دارند.
شجاعان بیان کرد: ما در کمیته امداد هم شبه موردی به اتباع کمک میکنیم، یکی قوانین مختلفی درباره اتباع وجود دارد این است که ما حمایت دائم از اتباع نمیتوانیم داشته باشیم و مقطعی برای مشکلات خاصی حمایت میشوند و طبیعتاً نیازشان زیاد است.
مدیرکل کمیته امداد استان یزد با اشاره به اینکه مسائل اجتماعی فوقالعاده پیچیده هستند و نمیتوان برای آنها یک نسخه تک واحدی صادر کرد گفت: اتباع گزینههای مختلفی دارند برخی هویت رسمی دارند، کارت دارند و شناخته شده هستند، خیلی از اتباعی که تکدیگری میکنند به شکل غیررسمی وارد کشور شدند و غیر قانونی هستند که تکالیفی دارند
یکی دیگر از سازمانهایی که نقش حمایت از نیازمندان را دارد سازمان بهزیستی است که میتواند با شناسایی متکدیان که نیازمند واقعی هستند را زیر چتر حمایتی خود گرفته و از ترویج معضل تکدیگری جلوگیری کنند.
10 درصد متکدیان بومی هستند
محمدعلی عطابخش، مدیرکل سازمان بهزیستی استان یزد اظهار داشت: در جمعآوری ضربتی که در چند مرحله انجام شده است تنها حدود 10 درصد این متکدیان بومی هستند و 90 درصد آنها غیر بومی هستند و باز بیش از 80 درصد آنها اتباع خارجی هستند.
وی در خصوص اینکه چرا برخورد جدی انجام نمیشود بیان کرد: بهزیستی وظیفه در خصوص برخورد با متکدیان ندارد و شاید دستگاههایی که باید در این مورد برخورد کنند محدودیتهای خاص خودشان را داشته باشند.
مدیرکل بهزیستی استان یزد افزود: وظیفهای که به عهده سازمانهای بهزیستی گذاشته شده استان است که افراد متکدی که توسط شهرداری جمعآوری میشود را بررسی کرده و اگر نیازمند آنها تایید شد و در قالب چارچوب دستورالعملهای بهزیستی قرار گرفت ما حمایت لازم لازم را در حد اعتبارات و دستورالعملها برای آنها داریم.
وی ادامه داد: مواردی که به ما ارجاع یا از طریق اورژانس اجتماعی اطلاع داده میشود ما بررسی کرده، مددکاری کرده و حمایتهای خود را انجام میدهیم.
عطابخش خاطرنشان کرد: در مجموع حمایتهای سازمان بهزیستی محدود است و نمیتواند زندگی فرد را بچرخاند اما بسته به بعد خانوار کمک هزینه داده میشود و از 350 هزار تومان تا یک میلیون و صد هزار تومان در ماه داده میشود.
وی تصریح کرد: راهکار ما برای این موضوع توجه به بحث فرهنگی است، احساس نوع دوستی مردم ما خوب است اما همشهریان توجه داشته باشند که برخی افراد متکدی نیازمند واقعی نیستند، شهروندان میتوانند به تعداد بسیار زیادی نیازمند واقعی تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند کمک کنند.
مدیرکل سازمان بهزیستی استان یزد گفت: نیازمندان واقعی استان تکدیگری نمیکنند بنابراین مردم با این پدیده احساسی برخورد نکنند تا این افراد تشویق به تکدیگری نشوند.
فقر اقتصادی و فرهنگی، زمینهساز بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی محسوب میشوند و معضلاتی را توسط افراد برای در امان ماندن صدمات حاصل از فقری که دچار شدند، آنها را پدیدار کرده و به آنها پناه میبرند.
تکدیگری اگرچه در قانون جرم محسوب میشود، اما از نگاه متکدیان راه و عرفی برای امرار معاش و متأسفانه بعضاً برای عدهای شغل و حرفه تلقی میشود.
نهادهای مختلفی متولی نظارت و ساماندهی اقشار آسیبپذیر جامعه محسوب میشوند اما نبود هماهنگیهای لازم بین نهادها، انداختن توپ در زمین یکدیگر سبب میشود همچنان برخی معضلات همچون تکدیگری در شهر ادامه داشته باشد.
انتهای پیام/781/ی