نبود نظارت و قیمت بر محصولات باغی خراسانرضوی؛ ضرر باغداران و سودجویی دلالان
گروه استانها- هر ساله زمان برداشت محصولات باغی، کشاورزان این حوزه با مشکلاتی همچون نبود قیمت واقعی محصول و خرید ارزان محصول به دست دلال روبه رو هستند.
احمد گلمحمدی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در مشهدمقدس اظهار داشت: در حوزه کشاورزی بخصوص باغات عوامل جوی، تولید، بازار و قیمت خرید در این زمینه موثر است.
رئیس بسیج مهندسین کشاورزی منابع طبیعی خراسان رضوی افزود: کشاورز با تمام مشکلات و موانع در حوزه باغبانی کار میکند و محصول خود را وارد بازار میکند، جالب است که در استان خراسان رضوی ظرفیت باغداری مغفول مانده است و میتوان بر روی آن کار کرد.
گلمحمدی ادامه داد: باغدار محصول خود را تولید میکند و از اینجا به بعد مشکلاتش شروع میشود، مشکل اصلی باغبانان این است که ما در این حوزه خرید تضمینی نداریم، کشاورزی قراردادی نداریم و کشاورز بعد از تولید محصول تازه میماند محصول خود را کجا بفروش برساند؛ در نتیجه سرو کله دلالها پیدا شده و شروع به خرید محصول روی درخت میکنند و چون پول نقد است خیلی راحت محصول خود را به دلال میدهد، دلال هم محصول را برداشت میکند و با سود بیشتر در بازار میدان بار بفروش میرساند.
رئیس بسیج مهندسین کشاورزی منابعطبیعی خراسانرضوی بیان کرد: اگر محصول به هر دلیلی بدست میدان بار بفروش نرسد، باز کشاورز ضرر خواهد کرد چون به صورت امانی جنس را آنجا میگذارد؛ در نتیجه این موضوعات بخشی از موانع پیش روی باغداران است که در بحث فروش به مشکل برخورد میکنند.
وی تاکید کرد: پیشنهاد ما این است بازارهای شهری راه اندازی شود، و مهمترین کار در دستگاههای دولتی و نظارتی؛ موضوع قیمتگذاری محصول است چون وقتی محصول قیمتگذاری شود کسی نمیتواند کمتر یا بیشتر محصول را به فروش برساند.
گلمحمدی اظهارداشت: اولویت دولت جدید در حوزه کشاورزی، محصولات استراتژیک راهبری است بر اساس صحبتهایی که شده موضوع کشاورزی قرار دادی کشاورزی انجام خواهد شد، یعنی در حوزه گندم، جو، کلزا، پنبه، ذرت، چغندر، برنج محصولاتی که راهبردی است؛ کشاورزی قراردادی را راه اندازی میکنند.
رئیس بسیج مهندسین کشاورزی منابع طبیعی خراسانرضوی افزود: در حوزه باغبانی این کار سخت است چراکه هم تنوع زیادی وجود دارد و هم اینکه محصولات باقی استراتژیک نیست، راهش این است تا در حوزه صادرات کار کنند و قیمتگذاری واقعی صورت گیرد، تخصصی که این رقم سیب قیمتش این است نباید بیشتر از این قیمت شود باغدار با این قیمت به دلال بفروشد، دلال یک واسطه خوب است اما بیشتر از آن ضرر است.
گل محمدی مطرح کرد: در حال حاضر هر کسی به هر قیمتی که دلش بخواهد محصول باغ را میفروشد. در پیک پنجم کرونا، بسیج کشاورزی برای کمک به کادر درمان و بیماران کرونایی پویش نذر سیب را چون فصل برداشت سیب بود انجام داد، مبلغی پول جمع آوری شد همچنین خود باغداران سیب را به ما دادند؛ در نتیجه با کمک نیروهای جهادی 41 تن سیب در سطح استان جمع آوری و آبگیری شد و با نظارت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بیمارستانهای ، قائم، امام رضا(ع)، در حاشیه شهر مشهد برای بیماران کرونایی توزیع شد.
وی ادامه داد: در بحث نذر سیب شاهد بودیم باغدار سیب را هر کیلو هزار تومان میفروخت و میدان بار یک قیمت میگذاشت و در مغازههای میوه فروشی سطح شهر تا 15 هزار تومان به فروش میرسید؛ این تفاوت قیمت به نفع دلال میشود و 20 برابر قیمتی که کشاورز محصول را عرضه میکند در بازار به فروش می رسدو اینجاست که کشاورز ضرر میکند.
رئیس بسیج مهندسین کشاورزی منابع طبیعی خراسان رضوی تصریح کرد: دلالها باید از حوزه کشاورزی حذف شوند ، قیمتگذاری واقعی باید صورت گیرد، همچنین نظارت بر بازار باید انجام شود چراکه در میدان بار هرکس به هر قیمت که بخواهد محصولات را میفروشد، باید اتحادیه باغداران بر این اماکن نظارت داشته باشد، متاسفانه هیچ نظارتی در قیمت محصولات باغی وجود ندارد؛ اما وقتی در حوزه صادرات وارد میشویم؛ متوجه فاجعه در محصولات کشاورزی خواهیم شد، به عنوان مثال پسته تر کیلویی 43 هزار تومان از کشاورز خریداری میشود و بعد از خشک شدن تا کیلو 200 هزار تومان به فروش میرسد.
نبود نظارت کافی بر میادین ترهبار نبود قیمت گذاری بر محصولات کشاورزی، کمبود نهاده کود خشکسالی، سبب شده تا باغداران خراسانرضوی به جای استفاده از محصول خود ضرر کنند و سود محصولاتشان به جیب دلالان و میادین میوه و تره بار برود.کشاورزانی که برای هر بار محصول خود باید 300 هزار تومان کمیسیون را به دلال بدهند تا محصولاتشان خراب نشود و در این بین ضرر هنگفتی را نیز متحمل میشوند.
انتهای پیام/281/ش