نرخگذاریِ زرشک خراسان جنوبی همچنان اسیرِ "دلالبازی" است
گروه استانها ــ بیرقیب بودن خراسان جنوبی در تولید زرشک، مشکلاتی را به وجود آورده که این امر سبب شده قیمت گذاری به دست دلالان بیفتد و کشاورز اسیر تصمیم دلالان شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، خراسان جنوبی این روزها در جای جایش فرش قرمزی به نام زرشک پهن شده است درختان پر باری که بعد از به ثمر نشستن یک ساله برای سفره کشاورزان قرار است نانی شوند.
زرشک محصولی استراتژیک و با ارزآوری زیاد و سوددهی بالا است محصولی که برداشت آن آغاز شده و اکنون باغهای بارور و کشاورزان امیدوار برای برداشت هستند چرا که خراسان جنوبی این استان کویری رتبه نخست تولید یاقوت سرخ را در ایران و در جهان دارد و این استان در تولید حرف اول را میزند و 98 درصد زرشک کشور را تامین میکند.
در خراسان جنوبی روستاهایی وجود دارند که فقط با نام زرشک آوازه شان بلند شده است و اهالی آن از طریق این محصول استراتژیک روزگار میگذرانند هر چند با وجودی که خراسان جنوبی یکه تاز عرصه تولید زرشک است اما عرضه این محصول از دست کشاورزان خارج شده و میدان به دست دلالانی افتاده است که سود دسترنج کشاورز را به جیب میزنند.
از سویی دیگر بیرقیب بودن خراسان جنوبی در تولید زرشک سبب ایجاد مشکل ناشناختگی این محصول برای دیگر استانها و حتی جهان شده است و این امر سبب شده قیمت گذاری به دست دلالان بیفتد و کشاورز اسیر تصمیم دلالان شود گویی دولت و تشکلهای دولتی در برابر دلالان سرخم کردهاند و نمیتوانند زمام قیمت گذاری را به دست بگیرند.
گویی دلالان نمیخواهند به قیمتگذاری بسنده کنند و هر کاری میکنند تا بیشترین سود را ببرند و حال اینکه محصولی بیکیفیت را به بازار عرضه کنند.
شاید با وجود مشکلات زیاد در زمینه قیمت زرشک و حضور دست دلالان در بازار این محصول، شاید فرآوری آن میتوانست مشکلات را دور بزند و سود حقیقی را به جیب کشاورز روانه کند اما شیرینی فرآوری نیز خود طعم تلخ نبود سرمایهگذار برای تولید انبوه فرآورده را چشیده است و تنها ایستگاه تولید دانش فنی در جا میزند.
خراسان جنوبی تولیدکننده 98 درصد زرشک کشور است
حال در این اوضاع که کشاورزان از رقم پایین زرشک تازه که توسط دلال و خریدار عنوان میشود گلایه دارند که مدیر تعاون روستایی خراسان جنوبی اینگونه پاسخ داد: خراسان جنوبی تولید کننده 98 درصد زرشک کشور است که ظرفیت 3 هزار و 100 تن فرآوری زرشک در استان وجود دارد.
وحید ضیائیان احمدی با بیان اینکه 23 مجوز برای بستهبندی زرشک در استان صادر کردیم گفت: این واحدها ظرفیت بستهبندی 8 هزار و 890 تن زرشک خشک را دارند که باید وارد گود شوند و تعداد مجوزهای بارگاههای زرشک 41 مورد است که ظرفیت این بارگاهها سه هزار تن زرشک خشک تازه است که معادل 677 تن زرشک خشک است.
وی ادامه داد: زرشک تازه باید اولویت قرار گیرد و باید سرمایه در گردش برای خرید زرشک تازه به سازمان تعاون روستایی بدهند و سال قبل هزار تن زرشک خشک از کشاورزان خریداری شده است.
مدیر تعاون روستایی خراسان جنوبی با بیان اینکه امسال به علت عدم تخصیص اعتبار برای خرید زرشک سال گذشته به طور مستقیم زرشک را از کشاورزان خریداری نمیکنیم افزود: زرشککاران با مراجعه به تعاون روستایی و ارسال نمونه محصول به مشهد به خریداران این محصول متصل میشوند.
وی با بیان اینکه تعاون روستایی بازارهای خرید زرشک را در مشهد شناسایی کرده و با ارسال نمونههای محصول از کشاورزان برای خرید زرشک از کشاورزان اقدام میکند گفت: قیمتها در بازار زرشک در حال ترمیم است و از همه زرشککاران درخواست داریم زرشک خود را در صورت نداشتن بارگاه پس از خشک کردن در خرمنها با قیمت مناسبتری به فروش برسانند.
ضیائیان احمدی گفت: طبق قیمتگذاری از بازارهای شهرهای کلان کشور امروز خرید زرشک تر کیلویی 10 هزار تومان و هر کیلو گرم زرشک خشک با برگ 45 هزار تومان و بدون برگ 55 هزار تومان خریداری شد و زرشک پفکی که در بارگاههای زرشک به صورت بهداشتی و استاندارد خشک میشوند از قیمت بالاتری برخوردار است و در حال حاضر هر کیلوگرم زرشک پفکی سال گذشته تا 85 هزار تومان خریدار دارد.
وی گفت: زرشک در بارگاههای زرشک به مدت 4 ماه زمان نیاز دارد تا به زرشک پفکی اعلا تبدیل شود و قیمت واقعی زرشک بالاتر از قیمتی است که در حال حاضر تعدادی از دلالان از کشاورزان خریداری میکنند و خوشبختانه تقاضا برای خرید زرشک خشک به شدت در حال افزایش است و در صورت شدت نگرفتن شرایط کرونایی در کشور، تا چند ماه آینده قیمت زرشک پفکی افزایش قابل توجهی خواهد داشت.
انتهای پیام/254/ح