خطر بافت فرسوده شهری پشت نقاب شهر کرمان؛ مشوق‌های دولتی هم گره بافت فرسوده را حل نکرد


خطر بافت فرسوده شهری پشت نقاب شهر کرمان؛ مشوق‌های دولتی هم گره بافت فرسوده را حل نکرد

گروه استان‌ها ـ حال و هوای بافت قدیمی شهر کرمان خوب نیست و مشوق‌های دولتی هم گره زمین‌های خالی، خانه‌های خشتی نیمه ویرانه و بافت فرسوده شهر کرمان را حل نکرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، گسترش فضایی بی رویه شهرها و جابه‌جایی ساکنان به بافت‌های جدید شهری باعث شد که بافت‌های قدیمی شهرها به تدریج کارکرد و حیات اجتماعی ـ اقتصادی خود را از دست داده و به سمت رکود و فرسودگی گرایش پیدا کنند و به مرور زمان فرسوده‌تر شده و علاوه بر فرسودگی ابنیه، شبکه تاسیسات شهری آنها نیز فرسوده شده و کارکردهای شهری خود را از دست بدهند.

بافت‌های فرسوده شهری، محلات فرسوده‌ای در فضای شهری است که به جهت فرسودگی شدید، نبود دسترسی مناسب به خدمات شهری و بهداشتی، وجود مشکلات اجتماعی و امنیتی و آسیب‌پذیری در برابر زلزله، سیل و آتش‌سوزی و نیز عدم تطابق با زندگی امروز شهری و شهرسازی مدرن دارای مشکلات رو‌بنایی و زیرساختی هستند.

شهر کرمان 13 هزار و 16 هکتار مساحت دارد که حدود 12 درصد آن را بافت فرسوده تشکیل می‌دهد و 12 درصد جمعیت 700 هزار نفری کرمان یعنی چیزی در حدود 130 هزار نفر در هزار و 589 هکتار بافت فرسوده این شهر زندگی می‌کنند.

این روزهای حال و هوای بافت قدیمی شهر کرمان و ساکنان آنها خوب نیست؛ خانه‌های قدیمی که به دلیل متروکه شدن، ساکنان آنها دیگر تمایلی به زندگی در آن نداشته و بیشتر آنها به انبارهای کالا و یا محل سکونت افاغنه تبدیل شده‌اند و به دلیل مشکلات اقتصادی، هزینه‌های بالای ساخت و ساز، بروکراسی اداری و مشکلات بانکی و روند طولانی دریافت تسهیلات تمایلی به نوسازی منازل خود ندارند.

سیاست دولت در نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده شهری، ایجاد مشوق‌ها، تسهیلات بافت فرسوده بازآفرینی شهری و ... هیچ کدام مشکلی از زمین‌های خالی، خانه‌های خشتی نیمه ویرانه و بافت قدیم شهر کرمان حل نکرده تا جایی که در پشت زرق و برق خیابان اصلی شهر کرمان اکثر مغازه‌ها و ساختمان‌ها از وضعیت مطلوبی برخوردار هستند.

یکی از ساکنان بافت قدیم شهر کرمان با بیان اینکه خانه من جزو خانه‌های قدیمی و فرسوده است که بیش از 40 سال از عمر آن می‌گذرد گفت: تا کنون چندین بار برای دریافت وام بازسازی مراجعه کردم اما این قدر سنگ جلوی پای آدم می‌گذارند که خسته می‌شویم.

وی با بیان اینکه بانک‌ها شرایط سختی دارند ادامه داد: برای دریافت وام باید سند یا ضامن بگذاریم که من ندارم و نه می‌توانم آن را فراهم کنم.

یکی دیگر از ساکنان بافت قدیم شهر کرمان با بیان اینکه خانه‌ای که من در آن زندگی می‌کنم حدود 100 سال پیش ساخته شده گفت: خودم حدود 60 سال است که در این خانه زندگی می‌کنم.

وی با بیان اینکه برای دریافت وام بازسازی اقدام کردم افزود: اگر بخواهیم یک وام بگیرم کار سختی است و من حاضرم در همین خانه خشت و گلی زندگی کنم اما به سمت بانک نروم.

یکی از ساکنان این مناطق با بیان اینکه من بازنشسته هم هستم و با این حقوق کمی که دارم امکان پرداخت قسط و بازپرداخت وام را ندارم ادامه داد: برای دریافت وام بازسازی مراجعه کردم اما شرایط سختی دارد.

وی با اشاره به اینکه ما حقوق کمی داریم و امکان پرداخت اقساط بالا وجود ندارد گفت: اگر تسهیلاتی با سود کم و بدون ضامن برای ما که درآمدمان پایین است در نظر بگیرند، می‌توانیم برای بازسازی اقدام کنیم و گرنه مجبوریم در همین منازل قدیمی زندگی کنیم.

علی حاجی‌زاده مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمان با بیان اینکه برای پرداخت تسهیلات مقاوم‌سازی بانک باید همکاری کنند که مقررات بانکی است اظهار داشت: ملک باید دارای سند مالکیت بوده و پروانه ساختمانی داشته باشد که از مقررات اولیه است.

وی با بیان اینکه ملک باید در محدوده بافت‌های فرسوده باشد و بایستی متقاضیان به شهرداری منطقه محل سکونت مراجعه کنند ادامه داد: بانک ضوابط سختگیرانه‌ای ندارد و داشتن سند و پروانه ساختمانی ملک مورد نظر جزو حداقل‌ها است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمان با اشاره به اینکه در ستاد بازآفرینی شهری استان کرمان، تسریع در روند پرداخت تسهیلات بانکی را پیگیری خواهیم کرد گفت: از بانک‌ها نیز درخواست داریم که همکاری خود را بیشتر کنند.

وی با بیان اینکه برای تخریب و نوسازی واحدهای مسکونی در بافت فرسوده شهرها دولت تسهیلات خوبی می‌دهد افزود: تاکنون بالغ بر 10 هزار و 600 فقره وام در استان پرداخت شده است.

حاجی‌زاده با اشاره به اینکه در سال جاری برای بیش از 653 واحد مسکونی فرسوده، بیش از 63 میلیارد تومان تسهیلات به بانک معرفی شده گفت: تسهیلات پیش‌بینی شده در این حوزه با توجه به هزینه‌های امروز ساخت و ساز تسهیلات خوبی است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمان عنوان کرد: بین 140 تا 250 میلیون تومان وام در نظر گرفته شده است که بنا به نوع ساختمان اگر از فناوری‌های نوین در ساخت استفاده شود تا 250 میلیون تومان قابل افزایش است.

وی با بیان اینکه این تسهیلات به صورت حمایتی بوده و بخشی از آن 9 درصد و بخشی 18 درصد است که طول فروش اقساطی آنها تا 10 سال ادامه پیدا می‌کند گفت: برای ودیعه اجاره مسکن هم بانک 45 میلیون تومان برای همه شهرها با اقساط 36 ماهه و با نرخ 4 درصد اعطا می‌کند.

حاجی‌زاده ادامه داد: شهرداری‌ها حداقل 50 درصد برای صدور پروانه ساختمانی در بافت فرسوده تخفیف می‌دهند و این اجازه به شهرداری‌ها هم داده شده که تا 100 درصد تخفیف بدهند.

وی با بیان اینکه از 64 شهری که در حوزه شمال استان کرمان است 36 شهر مطالعات بافت فرسوده آن انجام شده است گفت: مطالعات بقیه شهرها نیز در برنامه است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمان با اشاره به اینکه برای تسریع در این امر استفاده از توسعه گران ظرفیت خوبی است افزود: مردم می‌توانند با مشارکت توسعه‌گران و در اختیار دادن زمین به آنها به صورت توافقی مجتمع سازی کنند.

انتهای پیام/511/ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon