لزوم شکل‌گیری انقلاب فراگیر و همه‌جانبه در نظام سلامت


لزوم شکل‌گیری انقلاب فراگیر و همه‌جانبه در نظام سلامت

نماینده مجلس شورای اسلامی در مراسم یادبود دکتر طریقت منفرد بر لزوم انقلابی فراگیر و همه جانبه در نظام سلامت تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا؛ روح الله ایزدخواه در مراسم یادبود مرحوم دکتر محمدحسن طریقت منفرد، وزیر اسبق بهداشت، اظهار کرد: دکتر طریقت منفرد در جامعه پزشکان و در حوزه نظام سلامت، شخصیت منحصر‌به‌فرد و یا کم‌نظیری بود، از حیث این که قدرت و شجاعت و صراحت نقد و آسیب‌شناسی نظام سلامت را داشت.

وی افزود: دکتر طریقت منفردخودش یک پزشک متخصص بود اما با پزشک‌زدگی در نظام سلامت مخالف بود و به نظام سلامت انسان محور قائل بود، نه پول محور و نه کسب و کار محور. بسیار بر روی عدالت در سلامت تاکید داشت و ابایی نداشت که در جمع بچه‌های جوان عدالت‌خواه حاضر شود و حرف‌های آن‌ها را بشنود و با آنها هم فکری کند.

نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: دکتر طریقت منفرد به احیای ظرفیت طب ایرانی اسلامی اعتقاد داشت. در جمع‌های فعالین طب ایرانی اسلامی حاضر بود. تاکید داشت که باید به اقشار ضعیف در حوزه سلامت به صورت سیستماتیک و نظام‌مند کمک شود نه خیریه‌ای و کمیته امدادی.

وی افزود: تعارض منافع را به شدت نقد و رد می‌کرد. دوره وزارت ایشان یک دوره متمایز و متفاوت بود، هر چند کوتاه اما می‌شد امیدی به الگوسازی این روش و منش داشت.

ایزدخواه تاکید کرد: دکتر طریقت منفرد در مقابل طرح تحول نظام سلامت که مطرح بود و از آن طرح تعریف و تمجید می‌شد، از آن طرح انتقاد می‌کرد.

وی افزود: در انتخابات مجلس هم در دو دوره اخیر با صداقت در فهرست عدالت‌خواهان حاضر بود و فضای انتخابات مجلس را دنبال می‌کرد.

این نماینده مجلس تصریح کرد: ما در حوزه حکمرانی قطعا نیاز به یک انقلاب داریم. یک انقلاب عالمانه، عدالت محور، مردم‌گرا و متناسب با موازین و آموزه‌های الهی. ما در بسیاری از عرصه‌های حکمرانی باید اذعان کنیم که همچنان مستعمره و عقب‌مانده هستیم و آرمان‌های بلند انقلاب را با بروکراسی شکست‌خورده وارداتی عقب‌مانده و غیر عادلانه می‌خواهیم اداره کنیم که البته نمی‌شود.

وی افزود: امروز در یارانه‌ها می‌بینید که افراد ثروتمند بیشتر یارانه می‌گیرند. در همین نظام پزشکی و سلامت، کلانشهرها و مراکز شهرها بیشتر خدمات می‌گیرند. بعد می‌خواهید روستاها خالی نشوند؟ حاشیه در کلانشهرها درست نشود؟

ایزدخواه تاکید کرد: دلالی همچنان در این اقتصاد بر تولید می‌چربد. نیاز به یک انقلاب اجتماعی، جامعه محور، نرم و زمان‌بر و فراگیر داریم. پیشرفت‌های چهل و دو سه ساله را نفی نمی‌کنم اما قطعا با افق آرمانی فاصله زیادی داریم.

وی تاکید کرد: طبق بیانیه گام دوم در جاهایی پسرفت هم کردیم. الگوی جهادی مردمی خانه‌های بهداشت که در دهه 60 توسط جهاد سازندگی خلق شد و بعد به سازمان‌های بعدی واگذار شد، یک نمونه‌ای است که در آن دوره‌ توانسته بود تا حد خوبی نظام سلامت را مردم‌گرا و عدالت‌گرا کند.

این نماینده مجلس عنوان کرد: چرا امروز در نظام سلامت ما بیمار را وسیله‌ای می‌بینند که با معیار پول سنجیده می‌شود؟ نه در قانون اساسی ما و نه در معیارهای دینی ما، پزشکی کسب و کار نیست.

وی افزود: چرا طب سنتی مجال ظهور و بروز یا پیدا نمی‌کند یا به سختی پیدا می‌کند؟ آیا ما در خصوص طب سنتی و اسلامی ایرانی در بین مردم کم دستاورد داریم؟ دوستان می‌گویند تحقیقات، بودجه و امکانات آن را بدهید.

ایزدخواه تصریح کرد: در همین داستان کرونا دوستان کمیته کرونا گفتند که ما بررسی کردیم و دیدیم که برخی از داروها اثر ندارند. خب این امکان را برای طب اسلامی ایرانی هم فراهم می‌کردید. اگر قرار بر تست کردن بود.

وی افزود: این یک مبارزه نرم اجتماعی می‌طلبد برای این که ما از این آموزه‌ها و از این فضای غرب‌زده بیرون آییم. مبارزه به معنای جهاد است نه جدال. گاهی همین نظام سلامت موجود ما با معیارهای اروپایی هم تطبیق ندارد. با میزان خدمات‌رسانی در کشورهای اروپایی هم قابل مقایسه نیست. این فضا را باید ادامه دهیم؛ فحش و بگیر و ببند دارد اما مجبوریم.

نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما قبل از ورود به مجلس اظهار می‌کردیم که در کمیسیون بهداشت مجلس تعارض منافع وجود دارد و پزشکان علیه خود رای نمی‌دهند اما باز در مجلس نتوانستیم تغییر ایجاد کنیم. بحث سیاسی نیست. اصولگرا و اصلاح طلب هم ندارد. بحث اصولی و انسانی است. لذا افرادی مثل مرحوم دکتر طریقت منفرد خط شکن بودند و هستند که از جایگاه و منافع دنیوی خودشان می‌گذرند تا این راه گشوده شود. این هم جهاد است. ما قطعا در عرصه سلامت نیاز به جهاد داریم، جهادگرانی می‌خواهیم.

ایزدخواه اظهار کرد: ما در نظام سلامت به سازمان‌هایی نیاز داریم تا بتواند مردمی‌سازی نظام سلامت را پیش ببرند، یعنی باید همه سیستم‌ها و نظامات بر مدار مردم‌گرایی تعریف شود. نوع، بها و توزیع جغرافیایی خدمات نه بر مبنای منافع پزشک و یا منافع وزارت بهداشت بلکه بر مبنای منافع مردم باید باز تعریف شود.

وی تاکید کرد: باید ساختارها را هم در مجلس و دولت تغییر دهیم. این موضوع سیاسی نیست که با رفت و آمد این جناح و آن جناح بگوییم می‌شود یا نمی‌شود. یک تغییر اجتماعی است. عرصه علمی و خدمت رسانی، حکمرانی و رسانه و فرهنگ سازی می‌طلبد.

ایزدخواه افزود: فرهنگ سازی ابزار می‌خواهد. ان‌شاءالله پرچم دارانی همچون دکتر طریقت منفرد چراغ راه ما باشند و بتوانیم این مسیر را تا رسیدن به اهداف متعالی دنبال کنیم و آرمان‌های انقلاب اسلامی در حوزه سلامت که یکی از حوزه‌های مبتلا به همه اقشار است و کارآمدی و عدم کارآمدی نظام به سرعت در آنجا قضاوت می‌شود را اصلاح کنیم. این یک جهاد است. جهاد همگانی است.

وی تاکید کرد: نظام سلامت باید دچار یک انقلاب فراگیر و همه جانبه شود و ما هم در مجلس مسئولیم و در دولت هم آقایان مسئول هستند. این یک جهاد همگانی است. همه ما باید تلاش کنیم. البته ظرافت‌هایی دارد. بر هم افزایی‌ها و جنبه‌های مثبت باید تاکید کنیم.

همچنین مهدی عسگری، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در مراسم یادبود دکتر طریقت منفرد اظهار کرد: بزرگداشت افراد فقط با تکرار نام آن افراد محقق نمی‌شود. بزرگداشت واقعی وقتی است که بتوانیم راه و مسیر و دغدغه‌های افراد را پیگیری کنیم.

وی افزود: دو روز قبل از فوت ایشان، در ایام رای اعتماد دولت جدید، با بنده تماس گرفتند و نگرانی‌هایی را مطرح کردند و قرار بود نشست مشترکی را با نمایندگان مجلس و ایشان برگزار کنیم اما اجل مهلت نداد.

عسگری تصریح کرد: متاسفانه روندی را هم که از وزارت بهداشت فعلی در دولت انقلابی می‌بینیم، تفاوت چندانی با روند دولت قبل ندارد.

وی تاکید کرد: به فرموده رهبر انقلاب که در بیانیه گام دوم انقلاب هم تاکید کردند، انقلاب یک امر پویا و مستمر است و مادامی که ما نتوانیم در حیطه‌های مختلف مدیریتی، ساختارهای جمهوری اسلامی را با اهداف تمدنی اسلام عزیز همخوان و همراستا کنیم، انقلاب در آن حوزه خاص محقق نشده است. در حوزه بهداشت و درمان به وضوح این موضوع را داریم می‌بینیم.

این نماینده مجلس در نقد عملکرد مسئولین اظهار کرد: انقلاب اسلامی که آمده بود علیه ساختارهای استعماری و غربی بایستد و ساختارشکنی کند، امروز افتخار برخی از مسئولین آن این است که در اجرای این دستورالعمل‌ها شاگرد اول هستند و این به نظر من باعث تأسف است.

وی در خصوص جمع شدن معاونت طب سنتی وزارت بهداشت در دولت قبل، اظهار کرد: دکتر طریقت منفرد وقتی که در دولت قبل، پیگیری‌های زیادی که انجام شد و نهایتا منجر به تشکیل معاونت طب سنتی در وزارت بهداشت بود، حرکتی بود که در زیر شاخه‌های مصوبه هیئت دولت مبتنی بر تشکیل این معاونت، بسیاری از ظرفیت‌های بومی ایرانی اسلامی فعال می‌شد اما در دولت سابق، این معاونت جمع شد و دولت فعلی هم عزم و اراده‌ای برای احیا و تشکیل آن ندارد.

عسگری تصریح کرد: برخی از افراد وزارت بهداشت را تجارتخانه می‌بینند که هدفش تامین سلامت مردم نیست بلکه تامین منافع عده‌ای خاص است.

وی افزود: یکی از دغدغه‌های زنده‌یاد دکتر طریقت منفرد، تعارض منافع در وزارت بهداشت و فسادهایی است که رخ می‌دهد، به‌ویژه بحث مافیای دارو.

این نماینده مجلس پیرامون تعارض منافع پزشکان اظهار کرد: پزشکان خودشان آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها را تهیه می‌کنند، خودشان آن‌ها را اجرا و مدیریت و نظارت می‌کنند و در نهایت هم خودشان قضاوت می‌کنند. گویی که مردم در این معادلات، قرار نیست نقش چندانی داشته باشند.

عسگری با بیان این که یکی از دغدغه‌های زنده‌یاد دکتر طریقت منفرد تصویب سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی بود، افزود: سال‌ها از تصویب آن می‌گذرد اما بخش‌های مهمی از این سند اجرایی نشده و حتی دستورات مستقیمی که رهبری اخیرا در موضوع مدیریت کرونا داشتند بر روش‌های بومی مقابله با کرونا، به آن توجهی نشد. این پزشک فقید مسیرهایی را باز کرد اما هفت خوانی در این مسیر بود که منتج به نتیجه مطلوب نمی‌شد.

این نماینده مجلس با اشاره به طرح ارتقای سلامت اداری و پیشگیری از تعارض منافع، اظهار کرد: در این طرح تلاش کردیم که گلوگاه‌های فساد‌زا و موقعیت‌هایی که مدیران را در دوراهی تصمیم‌گیری بین منافع شخصی و منافع عمومی قرار می‌دهد را ببندیم.

وی افزود: تکالیف و مواد خوبی در این طرح وارد شده که امیدواریم به‌زودی بتوانیم این طرح را به کمک کمیسیون اجتماعی مجلس به نتیجه برسانیم و به صحن علنی مجلس بیاید و مبارزه با فساد را که یکی از دغدغه‌های اصلی دکتر طریقت منفرد بود، به صورت ریشه‌ای، بتوانیم مقابله کنیم.

عسگری پیرامون دغدغه احیای طب سنتی به عنوان یکی از دغدغه‌های اصلی دکتر طریقت منفرد اظهار کرد: ایشان با دلسوزی و خیرخواهی این موضوع را پیگیری می‌کردند. کسی که تجربه حضور در آلمان و ساختارهای مدیریتی وزارت بهداشت را داشت، بر این موضوع تاکید می‌کرد.

وی تاکید کرد: امروز می‌بینیم که دنیا هم به این سمت رفته و راهبردهای سازمان بهداشت جهانی هم بر این تاکید دارد که سهم استفاده از روش‌های سنتی و بومی و داروهای گیاهی افزایش پیدا کند ولی ما وقتی حتی غرب‌زده هم می‌شویم، از آن طرف بوم می‌افتیم.

عسگری تصریح کرد: این امر نیاز به یک کار ریشه‌ای و عمیق و مردمی دارد و تا این اتفاق نیفتد طبیعتا کسانی که منافع آن‌ها با احیای روش‌های بومی ایرانی اسلامی نه‌تنها تامین نمی‌شود بلکه با خطر جدی مواجه می‌شود، جلوی این امر را می‌گیرند و این امر جز با آگاه سازی و مطالبه‌گری عمومی، محقق نخواهد شد.

انتهای پیام/

حج و زیارت
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon