امین حطیط: عربستان می‌خواهد انتقام شکست در یمن و سوریه را از لبنان بگیرد

امین حطیط: عربستان می‌خواهد انتقام شکست در یمن و سوریه را از لبنان بگیرد

عربستان بعد از سلسله شکست‌های خود در منطقه و به‌ویژه جنگ یمن، برای جبران این خسارت‌ها بر طبل جنگ با لبنان می‌کوبد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «امین محمد حطیط» تحلیلگر و کارشناس امور راهبردی منطقه در مقاله جدید خود به بررسی عوامل تنش‌آفرینی عربستان سعودی ضد لبنان بعد از انتشار اظهارات «جورج قرداحی» وزیر رسانه این کشور درباره جنگ یمن پرداخت و نوشت، بعد از ترور «رفیق حریری» نخست وزیر فقید لبنان در سال 2005 به‌دست آمریکا و اسرائیل نیروهای سوریه از لبنان خارج شدند و عرصه لبنان برای عربستان سعودی به‌عنوان وکیل و قیِّم و حامی جریان غربگرای 14 مارس باز شد؛ جریانی که دشمن مقاومت و محور آن، که در برابر هرگونه دیکته آمریکایی ـ اسرائیلی می‌ایستد، است.

در چنین فضایی انتخابات پارلمانی لبنان در سال 2005 برگزار شد و گروه‌های وابسته به آمریکا و عربستان موفق به کسب اکثریت پارلمانی شدند. این شرایط به آنها امکان دارد دولتی تشکیل دهند که بدون حضور وزرای شیعه بتوانند به‌تنهایی بر لبنان حکومت کنند.

با این حال هژمونی عربستان بر لبنان تحت نظارت کامل آمریکا که در آن زمان توسط «جفری فلتمن» سفیر وقت ایالات متحده اعمال می‌شد بیش از سه سال ادامه نداشت. در تاریخ 7 مه 2008 در پی تصمیم احمقانه دولت وقت لبنان به‌دستور آمریکا برای ایجاد کمپینی جهت خلع سلاح مقاومت اتفاقاتی افتاد که مقاومت مانع اجرای این برنامه سعودی ـ آمریکایی شد و به‌دنبال آن کنفرانس لبنان در قطر برگزار شد تا زمینه‌ خروج لبنان از بحران را فراهم کند، در واقع برگزاری کنفرانسی برای لبنان در دوحه اولین نشانه آغاز کاهش نفوذ عربستان سعودی در لبنان بود که 2 نتیجه در پی داشت؛ شکست ریاض در مقابله با مقاومت و ورود قطر به خط لبنان. تحمل این اوضاع برای عربستان راحت نبود، اما سعودیها ناچار بودند با این اوضاع تعامل کنند.

با این حال شرایط داخلی لبنان نیز چندان مناسب نبود و امیدهای مردم این کشور محقق نشد؛ زیرا همزمان با آغاز توطئه جنگ جهانی تروریسم ضد سوریه که علاوه بر کشورهای غربی برخی کشورهای منطقه و در رأس آنها عربستان نیز در آن مشارکت داشتند، از مارس 2011 اوضاع در لبنان نیز تغییر کرد و درگیری‌ها در این کشور به دوره اوج خود برگشت. طرفهای منطقه‌ای و بین‌المللی که این جنگ را علیه سوریه به‌راه انداخته بودند تصور می‌کردند سرنگونی نظام سوریه به‌ریاست «بشار اسد»، موضوعی است که طی چند هفته یا حداکثر چند ماه محقق می‌شود اما نتیجه‌ای که در این جنگ حاصل شد کاملاً به‌عکس تصورات متجاوزان بود.

در مرحله بعدی عربستان سعودی علناً در برابر حزب‌الله، که در جنگ جهانی تروریسم ضد سوریه کنار دولت و ارتش این کشور ایستاده بود، قرار گرفت. دوره دوم تجاوز به سوریه در اوایل سال 2014 به‌لطف محور مقاومت با شکست عربستان سعودی پایان یافت و یک سال قبل نیز ترکیه به شکست مشابهی در سوریه دچار شده بود.

اما عربستان شکست خود در سوریه را به‌راحتی نپذیرفت و در سال 2015 جنگ ویرانگری علیه یمن به‌راه انداخت تا این کشور را حیاط خلوت خود کند؛ بدون اینکه هیچ طرف دیگری به‌غیر از عربستان در یمن نفوذ داشته باشد. عربستان نام این عملیات خود را «طوفان قاطعیت» گذاشت و تصور می‌کرد که طی چند هفته به اهداف خود در یمن خواهد رسید اما این جنگ به‌جای چند هفته چندین سال به‌طول انجامید و در نهایت شکست استراتژیک بزرگی برای سعودی‌ها رقم زد که صحنه تحقیرآمیز آن تا ابد برای عربستان ثبت خواهد شد.

شواهد نشان می‌دهد که طی چند هفته آینده نیروهای انصارالله یمن که وارد شهر استراتژیک «مأرب» شده‌اند به‌شکل کامل کنترل آن را به‌دست می‌گیرند و بعد از توافق ارتش و کمیته‌های مردمی یمن با ساکنان این شهر و قبایل آن که مشتاقانه آماده استقبال از نیروهای انصارالله هستند سعودی‌ها آخرین سنگر خود را نیز در یمن از دست خواهند داد و شکست راهبردی آنها در جنگ یمن تکمیل خواهد شد.

در زمان حاضر نیز طبق معمول عربستان، حزب‌الله و ایران را مقصر شکست‌های خود در یمن می‌داند و به‌ویژه طبق محاسباتی که انجام داده معتقد است که تسلط حزب‌الله بر لبنان و حمایت آن از دولت سوریه نقش بزرگی در ناکامی عربستان در رسیدن به اهدافش در جنگ تروریسم ضد سوریه داشت، همچنین حمایت حزب‌الله از جنبش انصارالله یمن از دیگر عواملی است که خشم سعودی‌ها را برانگیخته است و دشمنی آنها ضد مقاومت را تشدید می‌کند.

به این ترتیب حزب‌الله به یک دشمن استراتژیک و درجه‌یک عربستان تبدیل شده است و بسیاری معتقدند که دشمنی ریاض با حزب‌الله حتی بیشتر از دشمنی سعودی‌ها با سایر کشورهای عضو محور مقاومت از جمله ایران است.

عربستان بر اساس همین رویکرد خصمانه، حزب‌الله را در گروه «سازمان‌های تروریستی» طبقه‌بندی کرده است و با هر طرف منطقه‌ای و بین‌المللی جهت مبارزه با این جنبش همکاری می‌کند.

همچنین همکاری عربستان در داخل لبنان ضد حزبالله، با کسانی که به کشور خود تعهدی ندارند ادامه دارد. ریاض همچنین از طرح 5مرحله‌ای «مایک پامپئو» وزیر خارجه دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا برای کشاندن لبنان به جنگ داخلی و خلع سلاح حزب‌الله و بعد از آن انجام یک تجاوز همه‌جانبه از سوی رژیم صهیونیستی برای نابودی لبنان بسیار خوشحال بود و در این طرح با آمریکا و رژیم صهیونیستی همراهی کرد.

عربستان احساس می‌کرد که اهداف آن در داخل لبنان می‌تواند توسط پروژه پامپئو محقق شود و به همین دلیل تصمیم گرفت در این پروژه مشارکت داشته باشد. جنایتی که حزب نیروهای لبنانی به‌ریاست «سمیر جعجع» در منطقه الطیونه بیروت طی چند هفته قبل انجام داد و 7 کشته و ده‌ها زخمی به‌جای گذاشت و همچنین واکنش تند و غیرمنطقی ریاض به اظهارات قبلی «جورج قرداحی» وزیر رسانه و اطلاع‌رسانی لبنان درباره بیهوده بودن جنگ یمن، از جمله اقداماتی است که عربستان در راستای همراهی با طرح 5مرحله‌ای واشنگتن ضد لبنان انجام داد.

در حالی که وزیر رسانه لبنان یک ماه قبل از انتصاب خود به این پست وزارتی در قالب یک شخصیت رسانه‌ای در اظهاراتی عادی و منطقی طی مصاحبه‌ای با یکی از تریبونهای شبکه الجزیره بر بیهوده بودن جنگ یمن و لزوم توقف آن تأکید کرده بود، در بازه زمانی کنونی عربستان به‌بهانه این اظهارات بر طبل جنگ با لبنان کوبیده، سفیر خود را از بیروت فرا خوانده و سفیر لبنان را از ریاض اخراج کرده است و از صادرات لبنان به عربستان جلوگیری می‌کند.

این‌که عربستان سعودی به‌بهانه انتشار اظهارات مطبوعاتی جورج قرداحی درباره جنگ یمن که قبل از تصدی پست وزارت رسانه لبنان بیان کرده بود، ضد این کشور اعلان جنگ کرده رفتاری عجیب و مذموم است، بعد از آن دیدیم که عربستان این جنگ خود ضد لبنان را با ادعای «هژمونی و تسلط حزب‌الله بر لبنان» خلاصه کرد.

عربستان به‌خوبی می‌داند که هیچ طرفی از جمله حزب‌الله به‌تنهایی در لبنان تصمیم نمی‌گیرد، با وجود این، ریاض تصمیم گرفته است این فرصت را برای اجرای اقدامات خصمانه خود ضد حزب‌الله و لبنان غنیمت بشمارد اما سعودیها باید بدانند که این بار نیز اهداف آنها محقق نخواهد شد؛ به‌ویژه اینکه «عبدالله بوحبیب» وزیر امور خارجه لبنان در واکنش به ادعاهای عربستان تأکید کرد که حزب‌الله جزء اساسی از مؤلفه‌های سیاسی لبنان است و هیچ گونه تسلطی بر این کشور ندارد.

همه این موارد نشان می‌دهد که جنگ کنونی عربستان ضد لبنان جنگی انتقام‌جویانه و بدخواهانه است که پس از سلسله شکست‌ها و ناکامی‌هایی که عربستان طی سالهای گذشته دچار آن شده به‌راه انداخته است. آخرین شکست عربستان ضد حزب‌الله در لبنان به ناکامی تلاش‌های ریاض برای تحریف روند تحقیقات انفجار بندر بیروت و متهم کردن حزب‌الله در این پرونده و همچنین ناکامی در کشاندن لبنان به جنگ داخلی از طریق کشتار الطیونه برمی‌گردد.

بنا به همین دلایل، عربستان نتوانست برنامه‌های خود ضد حزب‌الله را عملی کند و بر همین اساس تصمیم گرفت در شرایطی که لبنان در بدترین دوران تاریخ خود قرار گرفته و از نظر اقتصادی و سیاسی در حال فروپاشی است جنگی علیه آن به‌راه بیندازد اما اگر عربستان تصور می‌کند که با این جنگ ضد لبنان می‌تواند شکست خود را در منطقه به‌شکل کلی و در یمن به‌شکل خاص جبران کند سخت در اشتباه است؛ زیرا جنگ با لبنان نقطه ورود به یک شکست دیگر خواهد بود که مطمئناً به عربستان تحمیل می‌شود. واقعیت آن است که ریاض هرگز نمی‌تواند آسیبی به مقاومت لبنان برساند یا بر روند پیروزی‌های محور مقاومت در منطقه تأثیر بگذارد.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon