ترکیه در لیست رکوردهای جهانی پسرفت

ترکیه در لیست رکوردهای جهانی پسرفت

حزب عدالت و توسعه، علاوه بر ناکارآمدی در حوزه اقتصاد و خدمت گذاری، در گستره مهم توسعه سیاسی و حاکمیت قانون نیز مورد انتقاد قرار گرفته و این وضعیت، ترکیه را در شرایط بدی قرار داده است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، این روزها در ترکیه، انتقاد از حزب حاکم بالا گرفته و این حزب، شرایط سختی را سپری می کند. منتقدین و مخالفین بر این باورند که حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان، علاوه بر ناکارآمدی در حوزه اقتصاد و خدمت گذاری، در گستره مهم توسعه سیاسی و حاکمیت قانون نیز مورد انتقاد قرار گرفته و این وضعیت، ترکیه را در شرایط بدی قرار داده است.

کشور ترکیه ,

روزنامه قرار، از روزنامه های محافظه کار ترکیه، عکس و تیتر صفحه نخست امروز خود را به بررسی آسیب های مهم ترکیه اختصاص داده و چنین تیتری به کار برده است:«در لیگ های شرم آور، قهرمان هستیم!»

رکوردشکنی در نادیده گرفتن حقوق

یکی از انتقادات مهم مخالفین اردوغان، این است که او در سه سال گذشته و پس از تغییر نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی، با بهره گیری از اختیارات بی حد و حصر و بدون نظارت، عرصه را بر همه نهادها تنگ کرده، اصل تفکیک قوا را زیر پا نهاده، استقلال قوه قضائیه را از بین برده و اراده و جایگاه پارلمان را نیز در نظر نگرفته است.

بر اساس گزارش مفصل روزنامه قرار، در لیست جهانی بررسی وضعیت دولت های دنیا از حیث پایبندی به قانون و حاکمیت حقوق، از بین 139 کشور جهان، بر رده 117 ایستاده است! این در حالی است که وضعیت بسیاری از کشورهای آفریقایی جهان در این حوزه از ترکیه بهتر است و به عنوان مثال، رده چند کشور آفریقایی در لیست میزان پایبندی به اصل حاکمیت حقوق، به این شکل است: توگو 102، زامبیا 107، نیجریه 111، آگولا 114، مالی 115 و سودان 116.

تا چند سال پیش، ترکیه در این لیست، همواره بر رده هایی بین 60 تا 65 می ایستاد اما حالا وضعیت نامطلوبی پیدا کرده است. اشکال کار کجاست؟ به زعم منتقدین، مهمترین دلایل سقوط ترکیه در لیست میزان پایبندی به حاکمیت قانون، از این قرار است:

1. دخالت آشکار و مستقیم در امور قضا و نادیده گرفتن استقلال قوه قضائیه.

2. استخدام ده ها تن از اعضای حزب حاکم به عنوان قاضی و دادستان در شرایط پس از کودتای 2016 میلادی و بعد از اخراج قضات و دادستان های وابسته به گروه فتح الله گولن.

3. بی توجهی به مبحث مهم شفافیت مالی و قوانین مبارزه با پولشویی.

4. تبعیض آشکار در مورد احزاب و رسانه های مخالف در حوزه های آزادی بیان و مطبوعات.

5. تشکیل پرونده های امنیتی و طرح اتهامات جاسوسی برای مخالفین.

جایگاه ترکیه در لیست فقر

در ادامه گزارش روزنامه قرار چاپ آنکارا به این اشاره شده که در لیست فقیرترین کشورهای جهان، ترکیه بر پله 21 ایستاده است.

به باور منتقدین و کارشناسان ترکیه، دولت اردوغان در حوزه اقتصاد، دچار نوعی سرگردانی و بلاتکلیفی شده و بی توجهی به توصیه ها و پیشنهادهای اقتصاددانان و مواجهه کاملاً سیاسی و حزبی با پدیده اقتصاد، تبعات منفی فراوانی به دنبال آورده است. ترکیه در حالی در لیست کشورهای فقیر جهان بر پایه 21 ایستاده که در همین لیست، حتی سودان جنوبی وضعیتی بهتر از ترکیه دارد و در رده 20 قرار گرفته است.

کشور ترکیه ,

الگوی قدیمی ثروتندتر شدن اغنیا و فقیرتر شدن فقرا در چند سال اخیر در ترکیه به طرز مشهود و نمایانی به نمایش گذاشته شده و اشخاص حقیقی و حقوقی نزدیک به حزب حاکم، ثروت های بزرگی اندوخته اند. چرا که در اغلب موارد، در واگذاری مناقصات و برگزاری مزایده، خبری از توجه به تشریفات قانونی و حقوقی نیست و کم نیستند شمار ثروتمندانی که بخش قابل توجهی از سرمایه های خود را از بازار ترکیه خارج کرده اند.

این در حالی است که نه تنها فقرا، بلکه خانوارهای جای گرفته در قشر متوسط نیز حال و روز سخت و دشواری دارند و اقلامی همچون بنزین، گاز طبیعی، مواد غذایی و بسیاری از خدمات، در طول سال، چندین نوبت، گران تر شده اند.

بی توجهی به تغییرات اقلیم و محیط زیست

یکی دیگر از انتقادات مخالفین اردوغان، این است که در چند سال اخیر، میزان توجه دولت به امر مهم تغییرات آب و هوایی، حفظ محیط زیست، مبارزه با جنگل خواری، صدور غیرقانونی و رانت پرورانه مجوز معادن، ممنوعیت واردات زباله های پلاستیکی، بی توجهی به حریم دره ها و رودخانه ها، تغییر کاربری اراضی ملی و تصرف آنها توسط اشخاص و خانواده های قدرتمند و متنفذ، محیط زیست ترکیه را در برابر شرایط دشوار قرار داده است.

احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده نیز که روزگاری نخست وزیر ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه بود، به تندی از اردوغان انتقاد کرده و گفته است:«نشست جهانی مدیریت تغییرات اقلیمی در گلاسکو، نشست بسیار مهمی بود. قرار بود اردوغان هم از رم به گلاسکو برود و در این نشست شرکت کند. اما متاسفانه، تمام شواهد نشان داد که یگانه هدف و اولویت حیاتی اردوغان برای حضور در نشست های گروه 20 رُم و نشست اقلیمی گلاسکو، دیدار با جو بایدن بود. در نتیجه وقتی که برنامه تغییر کرد و دیدار با بایدن در همان رم عملی شد، تیم اردوغان به بهانه پروتکل امنیتی، بی خیال گلاسکو شد. اردوغان در رم هم نه تنها به موضوعات سیاسی و اقتصادی گروه 20 بهایی نداده، بلکه به دنبال آن نبوده که در دیدار با سران دیگر کشورها، نمونه ای از تحرک دیپلماتیک فعال و سودمند را به نمایش بگذارد. کسی که چنین ذهنیتی در مورد دیپلماسی و روابط کشورها دارد، چگونه می تواند در سپهر ذهنی خود، جایگاهی برای مسائل زیست محیطی قائل شود؟»

کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق نیز گفته است:«اردوغان در نشست ایتالیا هم، صرفاً به دنبال آن بود که جو بایدن به روی او لبخند بزند. خود او به روی جوانان سرزمینمان اخم می کند اما از آنجایی که از درد مردم آگاه نیست و کاری به مشکلات ترکیه ندارد، صرفاً در جستجوی این است که در عکسی که با جو بایدن می گیرد، لبخند بر لبان رئیس جمهور آمریکا ظاهر شود که نشان دهد از بودن در کنار اردوغان، خشنود است.»

کشور ترکیه ,

تحلیل اجمالی تابلوی تحولات سیاسی – اجتماعی اخیر ترکیه، این واقعیت را نشان می دهد که حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان، بخش مهمی از جایگاه و اعتبار خود را از دست داده و در همه حوزه ها مورد انتقاد مخالفین است.

علاوه بر ناکارآمدی در گستره اقتصاد و خدمت گذاری، در حوزه های مرتبط با توسعه سیاسی، آزادی بیان و حاکمیت قانون و چندین موضوع بنیادین دیگر، دولت اردوغان تبدیل به دولتی شده که به طور مداوم مورد انتقاد قرار گرفته و به چالش کشیده می شود. در نتیجه با چنین وضعیتی انتظار نمی رود در انتخابات آتی، اردوغان و یاران او همچنان بر اریکه قدرت بمانند.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
triboon
طبیعت