گزارش تسنیم از رویارویی شناورهای ایران و آمریکا در دریای عمان/ تحقیر ارتش هالیوودی پیش چشم متحدانش در منطقه

گزارش تسنیم از رویارویی شناورهای ایران و آمریکا در دریای عمان/ تحقیر ارتش هالیوودی پیش چشم متحدانش در منطقه

نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درحالی ارتش هالیوودی ایالات متحده را در دریای عمان تحقیر کرد، که نمایش قدرت پیش چشم متحدان آنها در منطقه، مهمترین دستور کار ارتش آمریکا برای جلب مشتریان امنیت محسوب می‌شود.

گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم ـ در 12 آبان 1400 خبری منتشر شد که حاکی از یک رویارویی جدی و 6ساعته بین نیروی دریایی ارتش تروریستی آمریکا و رزمندگان اسلام در نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.

فیلم منتشرشده از این رویارویی نشان می‌دهد که شناورهای نیروی دریایی سپاه برای توقیف نفتکش حامل نفت ایران که ربوده شده بود، مقابل ناوشکن‌های غول‌پیکر آمریکایی و شناورهای دیگر آن وارد عمل شده و نفتکش مذکور را تصرف کرده در نهایت به لنگرگاه امن در داخل کشور منتقل کردند.

شناور نفتکش توقیف‌شده توسط نیروی دریایی سپاه

گسترش حضور آمریکا در منطقه خلیج فارس در واقع به سال 1365 و پس از عملیات کربلای5 در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بازمی‌گردد. این حضور از سال 1366 با رسیدن تعداد شناورهای ارتش تروریستی آمریکا به 85 فروند به پرتعدادترین حالت در تمام سال‌های قبل از آن رسید.

در آن دوران، نیروی دریایی تازه‌تأسیس سپاه (ندسا) دستور مشارکت در عملیات مقابله به مثل در جنگ نفتکش‌ها را دریافت کرد و با گسترش این رویکرد، آمریکایی‌ها هم به حمایت از عراق وارد منازعه شدند و این شروع تقابل مستقیم نیروی دریایی سپاه و نیروی دریایی و سپاه تفنگداران دریایی آمریکا تا بیش از 30 سال بعد و تا امروز بود.

سپاه با اتکا به راهبرد جدید و ابتکاری استفاده از قایق‌های تندرو و مین‌های دریایی موفق شد دست اتحاد آمریکا و کشورهای مرتجع حامی رژیم بعث عراق در منطقه را کوتاه کند و با ادامه دادن روند توسعه سرعت، نوع تسلیحات، قابلیت مانور و افزایش تعداد شناورهای تندرو در سال‌های پس از جنگ به‌عنوان یکی از موارد بسیار نادر در سطح خود، توانست آمریکا را مجبور به تغییر راهبردهای خود در منطقه خلیج فارس کند و حتی راهبرد خود را به وی تحمیل کند.

قایق عاشورا، معروف‌ترین قایق تندرو در زمان جنگ تحمیلی و یکی از ساده‌ترین انواع آنها

کار به جایی رسید که در شبیه‌سازی جنگ و درگیری ندسا متکی به قایق‌های تندرو و نیروی دریایی آمریکا در منطقه که توسط این کشور و در حدود 20 سال قبل صورت گرفت، نتیجه با غلبه سپاه همراه شد و این سبب بازنگری جدی آنها در راهبردهای خود در سال‌های بعد شد.

شناورهای تندروی نیروبر ریب-33 با قابلیت حمل راکت‌انداز و مجهز به رادار؛ بالگرد میل171 هوادریای ندسا با قابلیت تجهیز به موشک کروز برد بلند در زمینه تصویر دیده می‌شود

نیروی دریایی سپاه به‌عنوان بازویی از مجموعه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که طی بیش از سه دهه گذشته هر روز در حال رویارویی با نیروهای خارجی خصوصاً آمریکا بوده است، دارای پایه‌های قدرتی شامل شناورهای پرسرعت، یگان تکاوری، آتشبارهای موشکی، یگان هوادریا و یگان پهپاد است که هر یک از آنها در مسیر تکامل خود بسته به قدمت راه‌اندازی در حال حرکت هستند.

سه قدرت اول از مجموعه فوق مدتها پیش به بلوغ کافی رسیده و هم‌اکنون در مسیر پیشرفت کمّی و کیفی هستند. یگان هوادریا و پهپاد که پس از جنگ تحمیلی راه‌اندازی شده‌اند در مسیر بلوغ خود قرار دارند و به‌ویژه در سال‌های اخیر در حال دریافت تجهیزات جدیدتر بوده‌اند.

به‌گفته فرمانده نیروی دریایی سپاه، پایه ششم قدرت این نیرو، زیردریایی‌ها خواهند بود.

قایق‌های تندروی موشک‌انداز ندسا مجهز به موشک‌های کروز

امروز قایق‌های تندروی سپاه در تنوع کافی و به‌تعداد بالا تولید شده و در نمونه‌های عملیاتی به سرعت 90 نات معادل بیش از 166 کیلومتر بر ساعت رسیده و مجهز به رادارهای پیشرفته شده‌اند و قابلیت شلیک موشک‌های کروز با برد 90 کیلومتر را دارند.

یگان تکاوری نیروی دریایی سپاه به‌همت رزمندگانی از دوران دفاع مقدس به‌فرماندهی شهید محمد ناظری تشکیل شده و طی سه دهه گذشته همواره در حال ارتقای آمادگی خود بوده است.

این یگان با تمرین‌های سختگیرانه برای تصرف شناورها به قابلیت عملیاتی مطلوبی دست یافته است که این امر در جریان توقیف شناورهای متخلف انگلیسی، کره‌ای و در ماجرای اخیر نفتکش خارجی حامل نفت ایران به اثبات رسیده است.

اولین حضور ایران در خلیج عدن برای دفاع از کشتی‌های تجاری ایران در برابر دزدی دریایی هم توسط یگان تکاوری ندسا و به‌فرماندهی مستقیم شهید ناظری انجام شد که بعداً با توجه به لزوم گسترش این مأموریت نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران این امر را به‌عهده گرفته که تا امروز نیز با موفقیت به انجام رسانده است.

سردار شهید محمد ناظری بنیانگذار یگان تکاوری نیروی دریایی سپاه

رزمندگان ندسا در مقابله مستقیم با نیروهای ویژه انگلیسی و آمریکایی هم ید طولایی دارند و در سال‌های گذشته بارها این نیروها را که به‌طور غیرمجاز وارد آبهای سرزمینی ایران شده بودند دستگیر و پس از رایزنی‌های دیپلماتیک از سوی طرفهای خارجی آزاد کردند.

یکی دیگر از جالب‌ترین تقابل‌های ندسا با نیروهای آمریکایی هم به ماجرای وارد کردن قایق مسابقه‌ای و پرسرعت بلیدرانر انگلیسی به ایران در میانه دهه 1380 برمی‌گردد که در آن مورد هم حضور مقتدرانه و چنگ و دندان نشان دادن ندسا سبب انصراف کشتی‌های رزمی آمریکایی پس از تعقیب طولانی شناور حامل قایق به‌سمت ایران شد. قایق مذکور هم پایه ساخت شناور رزمی پرسرعت سراج در ایران شد.

قایق تندروی بلیدرانر

ماجرای اخیر از چه قرار بود؟

در عملیات توقیف نفتکش حامل نفت ایران ابتدا یگان تکاوری توسط بالگرد هوادریای ندسا با سرعت بالایی اقدام به پیاده کردن نیرو روی نفتکش کرد. این عملیات توسط تکاوران یگان واکنش سریع ندسا صورت پذیرفت.

شناسایی شناور حامل نفت سرقت‌شده ایران توسط پهپاد با دوربین پیشرفته و زوم 60برابر

پس از استقرار نیروها و حضور شناورهای تندروی سپاه برای اعمال حاکمیت روی نفتکش و انتقال ایمن آن به آبهای داخلی دو ناوشکن آمریکایی برای ممانعت از این امر اقدام به نزدیک شدن به صحنه عملیات کردند و از اینجا تقابل ندسا و آنها رقم خورد.

پیاده‌کردن تکاوران روی نفتکش

حضور قایق‌های تندروی سپاه برای همراهی نفتکش در مرحله انتقال آن به‌سمت آب‌های ایران

نیروی دریایی سپاه مقتدرانه صحنه عملیات را در دست گرفته مانع از رسیدن نیروی دریایی آمریکا به هدف خود شد. قایق‌های تندروی سپاه با محاصره ناوشکن‌ها مانع از شروع فرایند بازپس‌گیری نفتکش توسط آنها شدند، کل صحنه عملیات هم توسط پهپادهای ندسا در حال نظارت بود.

 

همراهی نفتکش توسط قایق‌های سپاه

ورود ناوشکن‌های آمریکایی به صحنه عملیات سپاه

بالگرد سی‌هاوک نیروی دریایی آمریکا نیز که به طور مسلح به پرواز درآمده و در حال گشتزنی در اطراف شده بود با دستور صریح فرماندهی عملیات مستقر در شناور شهید ناظری مواجه شده و اخطار دریافت کرد.

قرارگیری شناورهای سپاه بین نفتکش و ناوشکن آمریکایی

پرواز بالگرد سی‌هاوک مسلح به موشک‌هایی از خانواده هلفایر در صحنه عملیات

در فاز بعدی و پس از درخواست پشتیبانی توسط آمریکایی ها در فاصله کمتر از یک ساعت چند شناور دیگر آنها وارد صحنه شد که در نقطه مقابل ندسا نیز تعدادی قایق تندرو دیگر وارد عملیات کرده و شناورهای اضافه شده دیگر آمریکایی را نیز از نزدیک شدن به نفتکش بازداشتند.

ورود شناورهای دیگر آمریکایی و افزایش تعداد قایقهای سپاه در صحنه عملیات

بالاخره پس از 6 ساعت تقلا و مشاهده حضور گسترده و مقتدرانه ندسا نیروهای آمریکایی از ادامه منازعه منصرف شده و نفتکش وارد آبهای سرزمینی ایران شد.

هر چند جزئیات ناگفته زیادی از این عملیات وجود دارد -خصوصاً مسائل اطلاعاتی و امنیتی که به طرح ریزی صحیح برای عملیات آزادسازی محموله با توقیف نفتکش خارجی منجر شد- اما کلیات ماجرا از حیث اعمال قدرت سخت برای حفاظت از منافع کشور روشن و قابل بررسی است.

حائل‌شدن قایق‌های سپاه با میدان‌داری شناور شهید ناظری بین شناورهای آمریکایی (کادرهای قرمز) و نفتکش

سپاه با چه به میدان آمد؟

در ظاهر ماجرا نیروهای سپاه با تعدادی قایق تندرو و نیروهای ویژه، یک یا چند پهپاد شناسایی و نظارت، یک بالگرد آمریکایی بل 412 که اتفاقا در سال های اخیر در ایران و با خرید برخی از اجزا از بازار تجاری خارج و ساخت سازه و بدنه در وزارت دفاع ساخته شده، یک شناور پشتیبانی به نام شهید سیاوشی و شناور دارای طراحی جدید و ساخت خود سپاه به نام شناور شهید ناظری در این رویارویی حضور داشتند.

بالگرد 412 یگان هوادریای ندسا در حال انتقال تکاوران به‌سمت صحنه عملیات توقیف نفتکش

شناور شهید ناظری به‌عنوان فرمانده صحنه عملیات توقیف نفتکش

لازم به ذکر است که شناور شهید سیاوشی همان شناوری است که در شب 18 فروردین 1399 و در بازگشت از یک مأموریت در جنوب شرقی جزیره فارسی، مسیر آن توسط شناور ارتش تروریستی آمریکا در خلیج فارس سد شد که با مواجهه مقتدرانه نیروی دریایی سپاه، مجبور به دورشدن از شناور مذکور شدند.

ساعت 6 صبح روز بعد نیز مجدداً یک شناور آمریکایی راه همین شناور را سد کرد که این بار نیز خدمه شناور شهید سیاوشی با یک اقدام حرفه ای اقدام به کنار زدن شناور دشمن نمودند. آزمایش شلیک سامانه سوم خرداد از روی شناور متحرک نیز روی شناور شهید سیاوشی و احتمالاً در همان ایام انجام شده است.

شناور شهید سیاوشی در صحنه عملیات در نقش پشتیبانی

علاوه بر نیروهای فوق، شاید پایه ششم قدرت دریایی ندسا یعنی زیردریایی ها و از نوع بدون سرنشین هم در زیر سطح عرصه عملیات یا در فاصله ای دورتر در حال پشتیبانی بوده اند اما قطعاً خارج از صحنه عملیات در دریا، یگان های موشکی ساحل به دریای ندسا در نقاط مختلف اقدام به آماده باش سکوهای متحرک در نوار ساحلی کرده و این هم یکی از عوامل پرهیز دشمن از گسترش درگیری و نگرفتن آرایش جنگی تهاجم تسلیحاتی بوده است.

پهپادهای انتحاری پرواز کننده از روی قایق های تندرو از دیگر تسلیحاتی است که در سال 1399 به یگان های رزمی ندسا افزوده شده است و کارایی بالای این نوع پهپادها در عملیات رزمی و ایذایی در نبردهای سال های اخیر در منطقه اثبات شده است. احتمال حضور چنین واحدهایی هم دورتر از صحنه عملیات وجود داشته است.

کل صحنه عملیات که توسط ناو شهید ناظری فرماندهی می شد به طور مستقیم از طریق لینک های ارتباطی امن و برد بلند در ستاد فرماندهی منطقه ای نیروی دریایی سپاه در حال رصد بوده و از تصاویر منتشر شده از دوربین پهپاد ناظر بر صحنه نیز مشخص است که سامانه تصویربرداری با کیفیت بالا و زوم تا 60 برابر نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

پیش از این تسنیم در گزارشی از تجهیز پهپاد مهاجر6 به یک سامانه اپتیک ناشناخته با زوم بالا که تا کنون در بین محصولات اپتیکی شناخته شده ساخت ایران معرفی نشده خبر داده بود.

 

رصد لحظه‌به‌لحظه عملیات در مرکز فرماندهی منطقه‌ای ندسا

به زودی شناور رزمی شهید سلیمانی با ابعاد بزرگتر، برد بیشتر و تنوع سلاح های تهاجمی و پدافندی بیشتر نسبت به ناو شهید ناظری و البته قابلیت فرود بالگردهای بزرگتر نسبت به توان شناور مذکور در نیروی دریایی سپاه عملیاتی خواهد شد. سه فروند از این شناور از سال گذشته به طور همزمان در سه منطقه بوشهر، بندرعباس و قشم در حال ساخت است.

 

رفتار نیروی نظامی آمریکا در این عملیات نشانگر چیست؟

یکی از نکاتی که لازم است به آن توجه شود، نوع رفتار واحدهای نظامی آمریکا در عملیات اخیر است. از کاهش قابل توجه فاصله ناوشکن آمریکایی در مرحله اول از حضور آنها در عملیات می توان برداشت کرد که آنها قصد استفاده از سلاح های سنگین و موشکی را نداشته و نهایتاً قصد وارد کردن نیروهای ویژه را برای بازپس گیری نفتکش داشته اند.

ناوشکن آمریکایی USS The Sullivans (DDG-68) در فاصله بسیار نزدیک گروه قایق‌های سپاه و شناور شهید ناظری (محل ثبت عکس)

پرهیز از گسترش درگیری و وارد نکردن بالگردهای تهاجمی و هواپیمای رزمی هم قطعاً بر مبنای محاسباتی در سرفرماندهی این نیروها در منطقه بوده است. آمریکایی ها در جریان دستگیری قایق گشتی حامل تفنگداران خود در جزیره فارسی سابقه قفل موشکی نیروهای سپاه روی شناورهای خود و نیز تهدید قاطعانه توسط پدافند هوایی ارتش را داشته اند.

پس گسترش درگیری و وارد کردن واحدهای رزمی بیشتر و متنوع برای آنها با توجه به قاطعیت مشاهده شده از مجموعه نیروهای مسلح ایران در برهه های مختلف که حتی شامل سرنگونی پهپاد فوق پیشرفته و مهم گلوبال هاوک در سال 1398 می شود اصولاً هم نباید صورت می گرفت.

ناوشکن دوم (USS Michael Murphy (DDG-112 در فاصله‌ای دورتر و محاصره‌شده توسط قایق‌های سپاه

پس هدف آنها از ارسال تعداد بیشتری شناور در فاز دوم رویارویی آن هم شامل شناور تقریباً غیر مسلح از رده گارد ساحلی و شلوغ کردن صحنه چه بوده است؟ آیا امید داشته اند نیروهای سپاه که در تمام سی و چند سال گذشته با تجهیزاتی به مراتب کمتر از سال های اخیر، صحنه را خالی نکرده و مقتدرانه اعمال حاکمیت کرده اند، از افزایش حضور فیزیکی دشمن دچار ترس شوند؟ بعید است چنین محاسبه ای در ذهن نظامیان آشنا به منطقه و سپاه و رزمندگان ایرانی شکل گرفته باشد.

پس یک گزینه دیگر برای پذیرش حقارت حاصل‌شده برای ناوگان دشمن در این عملیات باید وجود داشته باشد.

نه چهره هالیوودی نفر سمت راست و نه چهره بهت‌زده نفر سمت چپ در صحنه تقابل با رزمندگان سپاه به‌کار نیامد

به‌عنوان یک گمانه می‌توان گفت آمریکایی‌ها قصد حفظ وجهه خود در برابر کشورهای عرب منطقه که امنیت خود را عملاً به حضور آنها گره زده اند و برای پیشگیری از فشار افکار عمومی این کشورها داشته اند تا نشان دهند که از مواجهه با ایرانی ها ترسی ندارند. دادن قوت قلب به مشتریان امنیت در بین کشورهای عربی مرتجع منطقه البته امری لازم برای فاکتور کردن هزینه های بعدی نیز هست!

در حالت های دیگر می توان تصور کرد که آمریکایی ها قصد محک مجدد وضعیت تقابل سخت ایران با آمریکا خصوصاً در زمانی که به نظر می رسد از سرگیری مذاکرات هسته ای در پیش باشد را در موردی حیاتی مانند فروش نفت داشته اند و یا اینکه قصد شروع یک فرایند طولانی مدت در عادی سازی استفاده از حمایت نظامی از دستبرد به جریان فروش نفت و سایر ابعاد تجارت دریایی ایران را دارند؛ فرایندی که البته در ایجاد مزاحمت و حتی حمله به ناوگان تجاری ایران در منطقه در سال های اخیر مشاهده هم شده است.

هر چه که باشد، عقل سلیم حکم می کرد که رزمندگان نیروی دریایی سپاه ایران، واکنش مناسب و درخور و هم سطح با عملکرد دشمن را به وی نشان دهند. سکوت خبری چند روزه از زمان وقوع این ماجرا به صورت یکپارچه توسط طرف آمریکایی و نیز منابع به اصطلاح مطلع نشریات و جراید و رسانه های عربی که هر از گاهی از گوشه و کناری اخبار غیبی منتشر می کنند تا یک روز قبل از 13 آبان، روز مبارزه با استکبار جهانی در تقویم ایران که سپاه خود اقدام به انتشار خبر کرد نیز نکته ای در خور توجه بوده که نشان اهمیت پیامدهای ماجرا برای طرف آمریکایی دارد.

فیلم منتشرشده از ماجرای اخیر

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon