مشکل بی‌آبی سیستان و بلوچستان با آب‌شیرین­‌کن هسته‌ای برطرف می‌شود

مشکل بی‌آبی سیستان و بلوچستان با آب‌شیرین­‌کن هسته‌ای برطرف می‌شود

گروه استان‌ها - رئیس انجمن مهندسی دریایی ایران از لزوم بکارگیری فناوری هسته‌ای برای حل مشکل بی‌آبی در استان‌های بی‌آب ایران از جمله سیستان و بلوچستان گفت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سواحل مکران، معضل بی‌آبی در استان محروم سیستان و بلوچستان در چند سال اخیر به لطف تمرکز رسانه‌ها به بحثی آشنا در میان افکار عمومی کشور تبدیل شده؛ روستاهایی که با تانکر سیار آبرسانی می‌شوند و مردمان برخی روستاها حتی از منابع مشترک با احشام آب می‌نوشند.

در این میان اما روستاهای ساحلی جنوب استان بیش از دیگر نقاط به چشم می‌آید، چرا که به عبارتی مردمان آن "لب تشنه لب دریا" هستند و در کنار منابع عظیم آب که با استفاده از آب شیرین‌کن به راحتی قابل بهره‌برداری خواهد بود، در سختی زندگی خود را سپری می‌کنند. در این راستا خبرگزاری تسنیم در سلسله گفت‌وگوها و گزارش‌های متعدد به راهکارهای حل معضل بی‌آبی در سیستان و بلوچستان پرداخته و در این مرحله نیز سراغ ایده‌ای اساسی برای حل معضل رفته است.

مهدی عجمی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: توسعه و تمرکز جمعیت در سواحل جنوبی کشور و به ویژه سواحل مکران در دو دهه اخیر مورد تأکید بوده که متأسفانه توفیق چندانی در این زمینه حاصل نشده و یکی از مهمترین دلایل آن کمبود آب شیرین جهت مصارف شرب و کشاورزی در این مناطق است.

رئیس انجمن مهندسی دریایی ایران ادامه داد: در نگاه «توسعه دریامحور» با توجه به خشکسالی و کمبود منابع آبی در مرکز کشور، چاره‌­ای جز انتقال جمعیت به سواحل وجود ندارد که بهترین و منطقی­‌ترین راه برای تبدیل ایران به یک «کشور دریایی» و استفاده بهینه از نعمت گران‌بهای سواحل و دریا، تأمین زیرساخت‌های ضروری اسکان در این سواحل و به ویژه سواحل جنوبی است.

وی افزود: گلوگاه اصلی در تحقق این هدف مهم، تأمین آب شیرین بوده که در همه دنیا استفاده از «کارخانجات آب شیرین­‌کن هسته‌ای» در سواحل، بهترین گزینه است و از جمله کشورهایی که از فناوری هسته‌ای در تأمین آب شیرین استفاده کرده‌اند شامل قزاقستان، چین، ژاپن، کره جنوبی،‌ آرژانتین، روسیه، هند، کانادا، پاکستان و آفریقای جنوبی است.

عجمی اضافه کرد: حتی کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس نیز با وجود عدم بهره‌مندی از دانش هسته‌ای، در سال‌های اخیر در این زمینه­ اقدامات مؤثری را برای خرید این کارخانجات شروع کرده‌­اند؛ در واقع وعده آب‌شیرین­‌کن­‌های هسته‌ای از وعده­‌های قدیمی و فراموش شده مدیران قبلی سازمان انرژی اتمی بوده که تا به امروز جدی گرفته نشده است.

رئیس انجمن مهندسی دریایی ایران ادامه داد: در این راستا از مسئولان مربوطه در این زمینه خواستاریم تا موضوع استقرار و توسعه آب‌شیرین­‌کن­‌های هسته‌ای در سر تا سر سواحل جنوب کشور با هدف تحول اساسی در مناطق جنوبی و تحقق آرزوی دیرینه «توسعه دریامحور» و نشان دادن کاربردهای صلح آمیز انرژی هسته‌ای به جهانیان به طور جدی در دستور کار قرار گیرد.

استفاده از فناوری هسته‌ای در نسل جدیدی از گیاهان شورزی

عجمی افزود: متأسفانه بخش عمده‌­ای از مساحت ایران، لم‌یزرع و بیابانی است و در شرایط کنونی، «آمایش سرزمین» نمی‌تواند به صورت مطلوب، همگن و ایده‌آل اتفاق بیفتد و یکی از مهمترین عوامل آن استفاده از همان پوشش‌های گیاهی مرسوم از چند هزار سال گذشته تاکنون و عدم بهره‌برداری از دانش و فناوری­‌های نوین در این زمینه از جمله فناوری هسته‌ای در تغییر ژنتیک گیاهان مطابق با آب و هوای بیابانی و نیمه بیابانی و گیاهان شورزی است.

رئیس انجمن مهندسی دریایی ایران ادامه داد: مسئولان مربوطه در سازمان انرژی اتمی توجه داشته باشند که در اینجا منظور مطلقاً گیاهان تراریخته خوراکی نیست و صرفاً گیاهانی منظور است که با هدف ایجاد پوشش گیاهی سبز در مناطق گسترده‌­ای از ایران و با هدف تغییر اقلیم و بهبود آمایش سرزمین باشد.

وی توضیح داد: بدیهی است که اگر سازمان انرژی اتمی بتواند به کمک دانشمندان گیاه شناسی و کشاورزی در سه حوزه گیاه، خاک و جایگزین­‌های آب، اقدام به کشت نسل جدیدی از گیاهانی کند که با استفاده از آب شور دریا تغذیه شوند یا در مناطق کم بارش با دو سه نوبت آبیاری دیم در سال، امکان دوام و حیات داشته باشند، طبیعتاً بخش عمده‌­ای از سواحل و جزایر جنوبی ایران که هم‌اکنون، متروکه و خالی از سکنه هستند، محل تمرکز جمعیت و کاهش معضلات حاد خشکسالی و کم آبی در کل کشور خواهند شد.

عجمی گفت: دو مورد فوق منجر به تحولات اساسی در بهبود وضعیت آمایش کل سرزمین ایران و نیل به تحقق واقعی توسعه دریامحور و استفاده بهینه از 5800 کیلومتر سواحل کشور خواهد شد؛ انجمن مهندسی دریایی ایران نیز آمادگی دارد به پشتوانه کارشناسان خبره جامعه دریایی، هرگونه مساعدت و مشاوره و همکاری برای تحقق اهداف فوق را داشته باشد.

انتهای پیام/395/ ت

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon