۲ روی سکه آمریکا در برخورد با هنرمندان بهروایت "چارلی چاپلین"!/ دنیای چاپلین بهزودی در تلویزیون
شخصیت و کارنامه چارلی چاپلین دارای وجوه اجتماعی و سیاسی قابلتوجهی است؛ از مدافع درجهیک نظام سرمایهداری تا دشمن ایالات متحده!
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، «دنیای چاپلین» عنوان مستندی است که بهکارگردانی امیر تاجیک بهتازگی از آن رونمایی شدهاست.
تاجیک در این مستند به محل زندگی چارلی چاپلین در سوئیس رفته است، جایی که این بازیگر و کارگردان نامدار تاریخ سینما 25 سال آخر عمر خود را در آنجا سکونت داشت و اکنون به یک موزه تبدیل شده است. این مستندساز در بازدید از خانهموزه چاپلین از دوربین تلفن همراه خود بهعنوان دوربین تصویربرداری استفاده کرده است تا در ساخت این مستند علاوه بر محتوای بدیع، در فرم هم ردپایی خلاقانه از خود بهجا بگذارد.
«دنیای چاپلین» بهروایت امیر تاجیک بهبهانه حضور در خانه محل سکونت چاپلین، از زاویه تاریخ اجتماعی و سیاسی به زندگی و زمانه این نابغه سینما میپردازد و نسبت او با وقایع و تحولات نیمه اول قرن بیستم را بیان میکند.
مرتضی شمسی مدیر شبکه جهانی الکوثر معاونت برونمرزی صداوسیما درباره ویژگیهای مستند «دنیای چاپلین» گفت: این مستند از معدود آثار حرفهای است که تصویربرداری آن با موبایل انجام شده است و با این حال کیفیت بالایی دارد. بسیاری از مخاطبان با دیدن «دنیای چاپلین» برای ساخت یک اثر مستند انگیزه پیدا میکنند. ما در اطرافمان سوژههای زیادی داریم که میتواند جرقه اولیه ساخت یک مستند باشد. شاید در ابتدا با موبایل فقط بتوانیم یک فیلم کوتاه بسازیم اما در ادامه، همان اثر مقدمهای برای ساخت یک فیلم بلند یا سریال میشود.
شمسی درباره همکاری با امیر تاجیک در ساخت مستند «دنیای چاپلین» نیز اظهار کرد: من و آقای تاجیک در سازمان صداوسیما همکاریم. وی پس از بازگشت از سفر سوئیس، فیلمهایی را که در جریان بازدید از خانه چاپلین آورده بودند به من نشان دادند. چند جلسه با آقای تاجیک صحبت کردیم، نقطهنظرات را با یکدیگر پیش بردیم تا اینکه توانستیم شالوده این کار را شکل دهیم.
شمسی افزود: مستندسازان و فیلمسازان ما باید تحول در قالبهای رسانه و ابزارهای تولید را درک کنند؛ چراکه این تحول، تغییر سلیقه و ذائقه را هم بههمراه دارد. در رویکردهای جدید رسانهای و بهویژه در تولید مستند، پروژههای بزرگ و زمانبر و ابزارهای تصویربرداری گسترده جایگاه قبلی خود را از دست داده است و تولید محتوای جذاب بر تکنیک غلبه کرده است.
این کارشناس رسانه ابراز کرد: من مستند قبلی آقای تاجیک یعنی «سکوهای امن افغانستان» را که بخشی از آن با موبایل فیلمبرداری شده بود دیده بودم و معتقدم که این شیوه تولید مستند باید گسترش پیدا کند.
وی با اشاره به سوژه اصلی این فیلم یعنی چارلی چاپلین گفت: شخصیت و کارنامه این نابغه سینما علاوه بر ابعاد هنری دارای وجوه اجتماعی و سیاسی قابلتوجهی است. او در ابتدا یک مدافع درجهیک نظام سرمایهداری بود و حتی برای خرید اوراق قرضه مردم را تشویق کرد و فراخوان داد تا آمریکا را از ورشکستگی بزرگ سال 1929 نجات دهد اما در ادامه و درجریان دوران مککارتیسم از سوی برخی سیاستمداران آمریکایی بهعنوان دشمن ایالات متحده آمریکا معرفی شد که در این مستند هم بهخوبی به این موارد پرداخته شده است.
مدیر شبکه تلویزیونی الکوثر عنوان کرد: در این فرایند، چاپلین که «دیکتاتور بزرگ» را در نقد فاشیسم و بهنفع آمریکا میسازد، به نقطهای میرسد که در جامعه آمریکا بهعنوان دشمن جامعه آمریکا معرفی میشود و حتی مدتها نمیتوانست وارد خاک این کشور شود، اینها نکاتی است که شاید مخاطبان عادی تاکنون آنها را نشنیدهاند اما «دنیای چاپلین» بهخوبی به آن پرداخته است و میتوان تغییر روند کاری یک هنرمند بزرگ را بهوضوح در آن دید.
شمسی خاطرنشان کرد: این مستند بهزودی در شبکه جهانی الکوثر، شبکه پرستیوی و دیگر شبکههای رسانه ملی به نمایش در خواهد آمد.
انتهای پیام/+