شرایط برای احیای تئاتر مهیا است / حرکت رو به جلو تئاتر با مدیریت درست سرعت خواهد گرفت
کارشناسان معتقدند تئاتر بعد از بازگشایی مجدد در دوران کرونایی با استقبال خوبی مواجه شده و به نظر شرایط برای به اوج رسیدن آن بهوسیله مدیریت درست مهیا است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سال 1400 شروع رونق مجدد آثار صحنهای با بهبود یافتن شرایط کرونایی بود، پیشازاین تئاتر با تعطیلیهای پیاپی روبهرو مواجه شده و توان حرکت بدون توقف را نداشت.
در شرایط تعطیلی تئاتر یکی از نگرانیهای اهالی این هنر نمایشی، شرایط آن بعد از بازگشایی مجدد بود. شرایطی که هم باعث بازگشایی سالنها شده و هم ادامه شرایط کرونایی - هرچند بهتر از قبل - نگرانی افراد را برای حضور در میان مخاطبان تئاتر به همراه داشت.
در شرایطی که هنر تئاتر که حتی قبل از بهوجودآمدن شرایط کرونایی هم با برخی سالنهای خالی از تماشاگر مواجه بود پیشبینی میشد که این شرایط بعد از پایان دوران کرونایی و بازگشایی مجدد به وضع بدتری گرفتار شده و افراد کمتری برای تماشای تئاتر هزینه کنند.
اما اتفاقات، بعد از بازگشایی سالنها به شکل دیگری رقم خورد و شرایط را به نفع اهالی تئاتر تغییر داد. اکثر نمایشهای موجود در صحنه نمایش تهران با صندلیهای پر از تماشاگر مواجه شده و درصد استقبال از تئاتر افزایش خوبی داشته است.
نمایشهای موجود در صحنه، برخی بازتولید نمایشهای قبلی و برخی هم ادامه اجراهای خود را بعد از تعطیلیهای مکرر پی گرفتهاند. بااینحال تعداد مخاطب قابل قبولی را هم برای مشاهده اثر خود به تماشاخانههای کشور کشاندهاند.
البته اوضاع اجراهای موجود در صحنه با قبل از دوران کرونایی تفاوتهایی دارد؛ کاهش تعداد حدود 140 اجرا در هر شب پایتخت به چیزی حدود 40 اجرا، یکی از مواردی است امکان تأثیر آن در شرایط فعلی وجود دارد.
شرایطی که حتی در آن نمایشهایی بیمحتوا و بدساخت هم با سالنهایی پر از مخاطب مواجه شده و البته ظرفیت 50 درصدی تماشاخانهها را پر میکنند.
به نظر شرایط فعلی تئاتر تبدیل به زمینی حاصلخیز شده و مدیریت درست این هنر توسط اداره کل هنرهای نمایشی میتواند به رونق و به اوج رسیدن آن کمک کند.
حرکت رو به جلو تئاتر با مدیریت درست سرعت خواهد گرفت
دراینرابطه محمد محمدی کارشناس امور هنری و مدیر روابطعمومی تماشاخانه ایرانشهر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم و با اشاره به شرایط استقبال مخاطب قبل از شرایط کرونایی و بعد از بازگشایی مجدد تئاتر گفت: پیش از شیوع ویروس کرونا وضعیت مخاطبان قابلتوجه و خوب بود که با همهگیری و تصمیماتی که صورت گرفت ناچار به توقف فعالیتها شدیم، اما خدا را شکر در حال حاضر وضعیت استقبال مخاطبان بسیار خوب و تا حدودی به حالت سابق بازگشته است و اغلب روزهای اجرا از صندلی خارج ظرفیت هم استفاده میکنیم.
وی با اشاره به عامل افزایش مخاطب نسبت به گذشته در تماشاخانهها بیان کرد: به نظرم فقدان استمرار آثار نمایشی در دو سال گذشته و صدالبته عدم اطمینان مخاطبان از امنیت بهداشتی سالنها یکی از عمده دلایل خالی بودن سالنهای نمایشی به شمار رفته که در دوماهه گذشته و با بازگشت اطمینان در سطح جامعه بر اجراهای نمایشی و مراکز فرهنگی و هنری نیز تأثیرگذار شده است، مخاطبان هم با خیال آسوده برای تماشای تئاترها میآیند، از طرفی استمرار تئاترها نیز مزید بر علت هستند و بهطورکلی آرامش و ثبات نسبی که در سطح جامعه برقرارشده است هم در استقبال مخاطبان بیتأثیر نبوده.
شرایط تئاتر در دوران کرونایی و پیشبینی وضعیت آینده این هنر نمایشی در دوران پسا کرونا از نکات مهمی است که این کارشناس فرهنگی و هنری با اشاره به آن عنوان کرد: درهرصورت نقدهای بسیاری نسبت به عملکرد دستگاه متولی تئاتر در ایام کرونا وارد هست و صدالبته این نقدها نافی اندک اقدامات مناسب در حدود 24 ماه گذشته نمیباشد. اما به نظرم با فروکش کردن التهاب حاصل از بیتدبیری دستگاههای دولتی در مواجهه با کرونا، دوران پسا کرونا قطعاً تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: آنچه در حال حاضر قابل نظردهی قطعی است، این است که علیرغم پیشبینیها مبنی بر زمانبر بودن رسیدن به نقطه و جایگاه اوج تئاتر در دوران پیش از کرونا؛ میتوان با مدیریت درست این روند را سرعت بخشید زیرا مخاطبان تئاتر تشنه تماشای آثار حرفهای و خوب هستند و عمیقاً معتقد هستم بهسرعت شرایط تئاتر نهتنها به وضع سابق که ولو بهتر و پر استقبال تر خواهد شد.
مدیر روابطعمومی تماشاخانه ایرانشهر دررابطهبا وضعیت اجراها در این تماشاخانه توضیح داد: وضعیت تماشاخانه در چند وقت اخیر بهصورت روزانه رو به بهبود هست؛ بهجرئت عرض میکنیم ما در ایرانشهر جزو سالنهایی هستیم که با اهتمام همکارانم در بخش اجرایی، شیوهنامههای بهداشتی را بهصورت کامل اجرا کردیم تا مخاطبان در مدت حضورشان از اطمینان و آرامش مناسبی برخوردار باشند.
محمدی در پایان خاطرنشان کرد: استقبال بسیار مناسبی از کارها شده است، در اجرای پیشین سالن استاد سمندریان بیش از سه هزار مخاطب به تماشای نمایش غلامرضا لبخندی نشستند و این استقبال در حالی بود که سالن به سبب رعایت کامل شیوهنامههای بهداشتی با نیمی از ظرفیت مجاز به فروش بلیت شده بود.
وجه اندیشهساز تئاتر باعث جذب مخاطب آن میشود
همچنین علیرضا سعیدی مدیر روابطعمومی مجموعه تئاتر شهر هم دراینرابطه به خبرنگار تسنیم گفت: باتوجهبه کارکرد تئاتر بهعنوان یک ابزار رسانهای و هنری فرهنگ ساز در جامعه که در مقایسه با هنرهای مشابه مانند سینما کارکرد فرهنگی بیشتری داشته و وجوه سرگرمی آن کمتر است.
وی ادامه داد: بنابراین در شرایطی که در حوزه سینما چه در دوران کرونایی و بعد از آن با دامنه متفاوت تماشاگر مواجه بودیم و حتی شاید اگر برخی از فیلمهای پربیننده را از آمار حذف کنیم با آمار قابلتوجهی مواجه نخواهیم بود، افزایش مخاطب تئاتر قابلتوجه است.
این کارشناس حوزه روابطعمومی تئاتر تصریح کرد: تئاتر باتوجهبه رویکرد اندیشهسازی که در تمامی جوانب دارد، تشنگی بیشتری را نسبت به این مفاهیم از سوی مخاطب جذب میکند و ما شاهد حضور خوب مخاطب در تماشاخانهها و خالی نکردن صحنه توسط آنها بودیم؛ البته ناگفته پیداست که اگر نمایشی با شرایط فرهنگی و دیداری مخاطب هماهنگ نباشد در هر شرایطی با استقبال مخاطب مواجه نخواهد شد.
ذائقه موضوعی و محتوایی تماشاگران تئاتر مسئلهای است که تأثیری جدی در محتوای نمایشها و همچنین استقبال از آن دارد؛ سعیدی دررابطهبا آن این موضوع بیان داشت: ذائقه تماشاگران تئاتر به چند دسته تقسیم شده و عدة قابلتوجهی به تماشای نمایشهای طنز و کمدی که اکثراً در سالنهای سینما تئاتری اجرا میشوند دارند؛ این نمایشها هم در آمار روزانه اجراها شمرده میشوند ولی مسئلهای که امروزه شاهد آن هستیم استقبال بیشازپیش از نمایشهای اندیشه محور است.
وی خاطرنشان کرد: کرونا در تمامی فعالیتهای فرهنگی و هنری ما تأثیر خودش را خواهد گذاشت و تا زمانی که این ویروس منحوس در جهان وجود دارد بر میزان مخاطب سایه خواهد انداخت.
مدیر روابطعمومی تئاتر شهر در پایان از استقبال 100 درصدی مخاطب از اغلب نمایشهای موجود در این مجموعه خبر داد.
انتهای پیام/