هیئت کُردی در مسکو؛ آیا «قسد» راه تفاهم با دمشق را در پیش گرفته است؟

هیئت کُردی در مسکو؛ آیا «قسد» راه تفاهم با دمشق را در پیش گرفته است؟

کُردهای سوری در حالی که اردوغان چماق خود را به روی آنها بالا برده و  تهدید به حمله نظامی به آنها کرده، به دمشق متمایل شده‌اند البته اگر واشنگتن به آنها این اجازه را بدهد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، موضع گیری کُردهای سوری درباره روی آوردن به دمشق و تلاش برای شروع مذاکراتی که به وضع پیچیده شرق سوریه پایان دهد و فشارهای سیاسی روسیه از سوی دیگر و نیز تهدیدات ترکیه برای انجام عملیات نظامی علیه مناطق «قسد» از سوی دیگر سبب شده است که نیروهای قسد گزینه‌های محدودی را در برابر خود ببینند به ویژه که موضع آمریکا هم اطمینان بخش برای آنها نیست.

فرماندهان نیروهای «قسد» و شاخه سیاسی آنها یعنی «مسد»، تمایل به گفتگوی مستقیم و فراگیر با دمشق برای رسیدن به توافقی برای حل و فصل اوضاع مناطق شرق سوریه دارد.

مواضع کُردها چهار سال قبل به ویژه قبل از شروع عملیات ترکیه به گونه‌ای بود طی آن «عفرین» از کف آنها رفت زیرا جدیت لازم را نداشتند و دچار دودستگی شدند و مذاکرات را به حال تعلیق درآوردند که نتیجه آن به زیانشان تمام شد.

آمریکا مانع دست یابی راهکار سیاسی

این بار اوضاع ظاهرا متفاوت است و در راستای تقاهم حرکت می‌کنند؛ اما با جود تلاش‌های روسیه برای آزمودن راه حل سیاسی با کُردهای سوری اما موانع بسیاری در این مسیر وجود دارد که در راس آن هم حضور نظامی آمریکاست که دست یابی به راه حل سیاسی را پیچیده می‌کند.

کُردهای سوری آزادی کافی در میز گفتگو ندارند. نگرانی بابت عدم پایبندی آنها به تعهداتشان وجود دارد. تعهداتی که تحویل منابع نفتی به دولت سوریه از مهمترین آنهاست.

دو دستگی میان کُردهای سوری

همچنین این تلاش‌های روسیه با دوستگی کردها برخورد می‌کند. دو جریان کُردی یکی مایل به آمریکاست و به دنبال ایجاد منطقه کردی نشین کاملا جدا یا جزیی از دولت سوریه هستند.

گروه دوم که به دنبال دست یابی به توافق با دولت سوریه هستند تا حقوق کردها از جمله بحث زبانی آنها تضمین شود.

این دودستگی اخیرا آشکار شده است. برخی مایل به گفتگو هستند و برخی دیگر آنرا مشروط می‌کنند، موضوعی که دمشق آنرا در دوره های قبلیی مورد مخالفت قرار داده است.

لاوروف میزبان کُردهای سوری

باوجود تشکیک و تردید درباره کُردهای سوری و میزان جدیت آنها، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه امروز سه شنبه با هیئتی کُردی تحولات منطقه شرق سوریه را مورد تبادل نظر قرار می‌دهد به ویژه در سایه تهدیدات ترکیه از «تل رفعت» در غرب فرات تا «تل تمر» در شرق آن و اینکه این تهدیدات ترکیه اینبار با نقل و انتقالات گسترده نظامی در خطوط تماس و حملات پهپادی همراه است.

همزمان تجهیزات و تدارکات ارتش سوریه به استان الرقه و اطراف «منبج و تل رفعت» رسیده است و نیروهای ارتش سوریه در مناطق میان نیروهای ارتش ترکیه و قسد مستقر می‌شوند و به نظر می‌رسد که مقدمه تحویل این مناطق به ارتش سوریه در صورت دست یابی به توافق باشد.

دمشق این بار زیر بار طرح‌های نمادین نمی‌رود

بر خلاف سه سال گذشته که کُردهای سوری نیرنگ بازی کردند به ویژه پس از مخالفت با عمل به تعهدات خود درباره تحویل مناطق تحت کنترل خود در تل رفعت و منبج به ارتش سوریه و اکتفا به تحویل دادن مناطق مجاور آنها، موضع دمشق این بار کوبنده تر باشد و تاکنون با طرح‌های ارائه شده از سوی کردها درباره تحویل نمادین مناطقی خودداری کرده، که آنکارا به دنبال حمله به آن است.

دمشق خواهان بازگشت این مناطق به آغوش دولت سوریه است و گرنه «قسد» خود را در برابر رویارویی با ترکیه از یکسو و ارتش  سوریه که به دنبال بازپس گیری این مناطق با نیروی نظامی است، خواهد دید، موضوعی که کُردها خواهان آن نیستند و مسکو هم از آن اجتناب می کند.

شروط کُردها مانع هر گفتگو

هیئت کُردهای سوری در حالی رهسپار مسکو شده است تا امکان گفتگو با دمشق را فراهم آورد که شروط کُردها مانع هر گفتگویی با دمشق است.

ریاست هیئت کردی با «الهام احمد» است که در راس هیئتی عازم مسکو شده است تا سازوکار گفتگو با دمشق را بررسی کند.

آنگونه که منابع کُردی گفته‌اند، در حال حاضر بحث گفتگوی گسترده با دمشق برای حل و فصل اوضاع شرق سوریه نیست بلکه گفتگو درباره سازوکار جدید برای استقرار شمار بیشتری از نیروهای ارتش سوریه در نقاط واقع در خطوط تماس با نیروهای ترکیه و گروههای وابسته به آنکارا در استانهای حلب، الرقه و حسکه است.

این همزمان با ادامه لشکرکشی نظامی و حملات توپخانه ارتش ترکیه به مواضع «قسد» است.

تن دادن قسد به خواسته‌های آمریکا 

به نظر می‌رسد که هنوز زود باشد که قسد راه گفتگوی فراگیر درباره حل منطقه شرق سوریه را در پیش بگیرد به ویژه که نیروهای آمریکایی در منطقه اجازه راه حل نهایی در برهه کنونی را نمی‌دهند زیرا با ادامه حضور غیرقانونی آنها در مناطق نفت خیز سوریه منافات دارد.

 تازمانی که قسد به خواسته‌های نظامیان آمریکا توجه داشته باشد، نمی‌توان به هیچ گفتگویی امیدوار بود.

نگاه قسد به روسیه 

 با این حال قسد روی توسعه پایگاه‌های هوایی روسیه در شمال سوریه حساب باز کرده است به ویژه که مباحثی درباره احتمال استقرار بالگردهای جنگی روسیه در فرودگاه قدیمی در جنوب شهر «عین العرب» در حومه شرقی حلب به گوش می‌رسد.

این در راستای پیام‌های مخالفت آمیز روسیه با عملیات جدید ترکیه در شمال سوریه است به ویژه پس از استقرار جنگنده‌های سوخو در فرودگاه «قامشلی» و برگزاری رزمایش مشترک با نیروهای سوری در حومه حسکه و الرقه و برافراشتن پرچم خود در نقاط واقع در خطوط مقدم برای ممانعت از انجام عملیات جدید ترکیه در منطقه است.

کُردهای سوری روابط با مسکو را راهی برای خروج از فشارهای ترکیه و در حاشیه امن قرار گرفتن از تصمیمات غافلگیرکننده سیاسی آمریکا می‌دانند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران