روایت تسنیم از وضعیت نامناسب اهالی بیرگان / مردم این منطقه از امکانات اولیه هم بی‌بهره‌اند

روایت تسنیم از وضعیت نامناسب اهالی بیرگان / مردم این منطقه از امکانات اولیه هم بی‌بهره‌اند

گروه استان‌ها- این گزارش روایتی از یک ناعدالتی واضح و روشن در چهارمحال و بختیاری است، روایتی از مردمانی که از امکانات اولیه هم بی‌بهره‌اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، شاید بتوان گفت مهمترین مقوله‌ای که نظام اسلامی و انقلاب اسلامی بخاطر آن تشکیل شده است، عدالت است، عدالتی که از اصول مذهب تشیع نیز شمرده می‌شود و هم‌سنگ مهمترین اصول اسلام و مذهب دانسته می‌شود.

در باب عدالت و ناعدالتی، صحبت بسیار است، همچنانکه در باب اینکه آیا پس از 40 و خورده‌ای سال چرا عدالت آن گونه که باید و شاید در جامعه پیاده نشده و به آن عمل نشده نیز سخن بسیار است که مجالی در این نوشته برای آن نیست.

غرض از این نوشته بیان یک ناعدالتی واضح و جلوی چشمان همه است، ناعدالتی که ده‌ها سال ادامه داشته و نسل‌های مختلفی آن را تجربه کرده‌اند، ناعدالتی که یک سوی آن تبعیضی روشن میان کاخ‌نشینان و کوخ‌نشینان در یک منطقه و یک سوی دیگر عدم ایجاد امکانات اولیه برای مردم است.

دهستان بیرگان مشتمل بر حدود 27 روستا در شهرستان کوهرنگ استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است، دهستانی که هدف نویسنده از این نوشته است.

مردم این منطقه که به گفته مسئولان از حقوق اولیه خود نیز بی‌بهره‌اند، از بازدیدهای نمایشی مسئولان نیز خسته شده و فقط زندگی را به هر نحو ممکن می‌گذرانند، قصه از آنجا شروع شد که یک شرکت از یک استان دیگر آمد و پروژه‌ای را در این سرزمین آغاز کرد، پروژه‌ای که فعلا قصد نقد یا نظر بر خود پروژه نیست اما مشکلات عدیده‌ای بر مردم منطقه حاصل کرده است.

مردم از حقوق و امکانات اولیه هم بی‌بهره‌اند

پروژه کوهرنگ3، که حدود سه دهه است آغاز به کار کرده است و همچنان ادامه دارد، نه به بهره‌برداری رسیده است و نه پایبند به تعهداتش در این منطقه است، این پروژه علاوه بر مشکلات زیست محیطی و اقتصادی و معیشتی، حیات چشمه‌ها و آب‌های روان منطقه را به خطر انداخته است.

قدرت‌الله حمزه، نماینده مردم کوهرنگ، کیار، اردل و فارسان در مجلس شورای اسلامی پیش‌تر به خبرنگار تسنیم گفته بود:با احداث تونل کوهرنگ3، راه‌ها، باغات، مراتع، دامپروری مردم و ... تحت تاثیر قرار گرفتند، اما مطالبات مردم با این شرایط هنوز برآورده نشده است.

وی بیان داشت: حق‌آبه مردم و امتیازات آن‌ها اگر برآورد شود، هیچ‌کس با این تونل مخالفت ندارد، اکنون در استان چهارمحال و بختیاری مسئله آب شرب به قدری جدی است که برخی روستاها آب آشامیدنی ندارند.

به گزارش تسنیم، بیش از 40 چشمه از این منطقه خشک شده است، چشمه مروارید که دبی خروجی آن 1200 لیتر بر ثانیه بود از جمله این چشمه‌ها است، چشمه‌هایی که آب مردم منطقه را تامین می‌کرد با خشک‌شدنشان هم شرب مردم را و هم کشاورزی و باغات مردم را مستقیما تحت تاثیر قرار داد.

از طرفی شرکت مذکور که پروژه کوهرنگ3 را در این منطقه بعهده دارد می‌بایست هزینه خرید خانه‌ها و املاک مردم را پرداخت می‌کرد اما تاکنون چنین نشده است، از طرفی نیز مردم حق ایجاد شغل هم ندارند، یعنی مردم نه می‌توانند جایی بروند و نه می‌توانند زندگی خود را بصورت ساده بگذرانند.

فرماندار: 30 سال است خدمات‌دهی به مردم ممنوع شده است

مرتضی زمانپور، فرماندار کوهرنگ در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، اظهار داشت: از سال 1370 برنامه تونل شروع شد که برروی 30 چشمه تاثیر مستقیم دارد و 13 چشمه خشکید که هیچ برنامه ریزی صورت نگرفت، در حال حاضر 1980 هکتار از اراضی کشاورزی ما مستقیم زیر دریاچه می‌رود.

وی افزود: مردم باید اینجا را تخلیه کنند، 30 سال است که خدمات دهی به این مردم ممنوع شده است و مردم بلاتکلیف هستند و حتی طرح روستای هادی هم شامل آنها نمی‌شود در روستایی، 5 خانواده در یک خانه زندگی می‌کنند چرا که حق ساخت و ساز ندارد و حکم تخریب زیادی آمده است در ضمن باید وزارت نیرو این‌ها را خریداری می‌کرد که این کار را انجام نداد.

فرماندار شهرستان کوهرنگ خاطرنشان کرد: علاوه بر این 5 هزار هکتار اراضی، برخی روستاها بدون آب ماندند و به دلیل از بین رفتن چشمه‌ها، خشک شدند و 200 هزار هکتار از اراضی روستای یاورآباد خشک شده است قاعدتا کشاورزان با سختی‌های زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند و حق آبه آنها پرداخت نشده است و حتی برای سرمایه گذار در حد یک یا دو لیتر آب نمی‌دهند.

چرا بهای زمین‌ها به مردم پرداخت نشده است؟

حجت‌الاسلام و المسلمین امیرقلی جعفری، عضو کمیسیون کشاورزی آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، اظهار داشت: تونل اول کوهرنگ در سال 32  و تونل دوم در دهه 60 ایجاد شد که هم اکنون شاهد تونل سوم هستیم که 28 سال پیش شروع به کار کرده است، بنا بود زمین‌ها خریداری شود و به مردم روستاها بهای زمین‌ها داده شود که اینکارها صورت نگرفته است.

وی خاطرنشان کرد: تونل زده شده و در حال ایجاد سد هستند که آب به طور ثقلی باید بالا آید تا بتوان استفاده کرد اما لازم به ذکر است که بهای زمین به مردم داده نشده است و مردم هیچ‌گونه تصرفاتی نمی‌توانند داشته باشند آقایان می‌گویند پول احداث تونل و سد از بخش خصوصی است، خرید زمین‌ها بر عهده دولت است که دولت هم در این زمینه چیزی ندارد یعنی 28 سال است که این مردم بلاتکلیف مانده‌اند و هویت آنها از بین رفته است باید حق مردم مظلوم ادا شود.

روایتی از کاخ‌نشینی مسئولان و کوخ‌نشینی مردم در بیرگان

حجت‌الاسلام و المسلمین ابوالفضل احمدی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد،اظهار داشت: بسیاری گفتند منطقه بیرگان مشکلات قابل توجهی دارد، در بازدیدی که هفته‌های گذشته از منطقه بیرگان به عمل آمد، متوجه مشکلات عدیده 27 روستا در این منطقه شدیم که ناکارآمدی بلای زیادی بر سر مردم آورده بود.

وی ادامه داد: به گفته مردم محلی آن منطقه، از سال 72 که یک شرکت از استان دیگر، در خصوص تونل کوهرنگ و سد فعالیت کرده است قرار بود هزینه‌ای به مردم بیرگان بدهند که این وعده تحقق پیدا نکرد و به واسطه تونل احداث شده اصلی‌ترین چشمه‌های آن‌ها از جمله چشمه آب مروارید خشکیده بود و مردم در شرایط سخت قرار گرفتند.

دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان چهارمحال و بختیاری با اظهار تاسف در خصوص منطقه بیرگان، خاطرنشان کرد: چشمه مروارید بالغ بر 1200 لیتر بر ثانیه دبی آب خروجی داشته است که اکنون خشکیده بود، این مردم در خصوص آب شرب، کشاورزی، برق و جاده مشکل داشتند و مشکلات آن‌ها توسط مسئولین پاس کاری شده که این اظهارات خود مردم آن منطقه بود.

وی با اشاره به بلاتکلیفی مردم بیرگان، تصریح کرد: مردم حتی حق ساخت خانه در زمین‌های خود را نداشتند و نمی‌دانستند چه باید انجام دهند. در منطقه‌ای که آب دارد مردمش در خصوص آب شرب و کشاورزی به شدت در مضیقه هستند و این جای تاسف دارد.

احمدی گفت: مردم بیرگان می‌گفتند، برخی از ویلاهای اینجا از مسئولین کشوری هستند، ویلاها بسیار مجلل ساخته شده بودند که این تبعیض را نشان می‌دهد، خانه‌های مردم بیرگان کاه‌گل اما این مسئولین برای خود چه‌ها که نساخته بودند.

دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: بی‌عدالتی و ناعدالتی در توزیع ثروت این منطقه کاملا مشهود بود لذا می‌طلبد مسئولان تنها از این مناطق بازدید نکنند و دیگر خبری از وعده‌های آن‌ها نشود، این موجب ناامیدی در مردم می‌شود و مردم به این باور رسیدند که مسئولین به دنبال گزارش‌ از خود هستند.

وی با تاکید بر روحیه مطالبه‌گری مردم و تاثیر آن بر به کارگیری مسئولان به انجام وظیفه، بیان داشت: نکته قابل توجه این است که وحدت مردم و مطالبه‌گری آن‌ها می‌تواند مسئولین را وادار به کار کند، هر کجا مطالبه مردم پررنگ‌تر بود محرومیت کمتر است و هر کجا مردم بی‌تفاوت هستند، محرومیت به اوج خود می‌رسد.

دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر استان چهارمحال و بختیاری با تاکید بر نقش پررنگ رسانه‌ها در خصوص نشان دادن وضع مردم مناطق محروم، مطرح کرد: رسانه‌ها باید برای رفتن به مناطق محروم برنامه داشته باشند و صدای مظلومیت و فریاد مردم را به گوش مسئولان برسانند.

احمدی در پایان با انتقاد از این وضعیت خاطرنشان کرد: تاکید نظام جمهوری اسلامی ایران بر عدالت و خدمت رسانی به مردم مستضعف است اما متاسفانه در سال‌های اخیر به این قشر بی‌توجهی شده است.

انتهای پیام/7540/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon