رئیس مرکز توسعه شوراهای حل اختلاف: زندان باعث تشدید جرائم میشود
حجتالاسلام هادی صادقی گفت: زندان در بیشتر اوقات، باعث تشدید جرائم میشود؛ البته زندانبانها برای امور تربیتی زحمت میکشند ولی وجود زندانیان در کنار یکدیگر در برخی مواقع بدآموزیهایی هم دارد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ حجتالاسلام هادی صادقی، رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور صبح امروز در برنامه "سلام تهران" با بیان اینکه روز گذشته، نوزدهمین سالروز تأسیس شوراهای حل اختلاف به دست مرحوم آیتالله هاشمیشاهرودی، رئیس اسبق قوه قضائیه است، اظهار کرد: روشهای بسیاری برای حل اختلاف بین مردم وجود دارد که مشهورترین آنها دادگاه است. اما 17 راه آسانتر برای این کار موجود است که در کل دنیا هم اجرا میشود.
وی افزود: در دادگاه با رأی قاضی، یک نفر محکوم و طرف مقابل پیروز میشود که این مسأله عموماً تداوم نزاعها را به دنبال دارد. در صورتی که اگر به جای حکم کردن، سازش ایجاد کنیم، مشکلات مردم به صورت ریشهای حل خواهد شد.
معاون فرهنگی رئیس دستگاه قضا اظهار کرد: حُسن دوم شوراهای حل اختلاف این است که مراحل و الزامات قانونی دادسرا در این شوراها لازم به اجرا نیست. یعنی تشریفات دادگاه، در این شوراها وجود ندارد و رأی به آسانی صادر میشود. البته اصل عدالت، حق دفاع و دادخواهی درباره هر دو طرف رعایت میشود اما بازه زمانی برای صدور رأی در شوراهای حل اختلاف کوتاهتر است، در نتیجه مردم زمان، انرژی و هزینه کمتری را برای حل مشکلات خود صرف میکنند.
این مقام قضائی با اشاره به اینکه شوراها میتوانند به هر پرونده نزاعی ورود کنند، تصریح کرد: معمولاً طرفین دعاوی بر سر کمتر از 20 میلیون تومان لازم است که به شوراها مراجعه کنند. همچنین یکی از مهمترین کارهای شوراهای حل اختلاف، انجام امور حسبیه است که جزء وظایف دولت به شمار میآید.
وی در پاسخ به سؤال مجری برنامه در خصوص تأثیر شوراهای حل اختلاف بر کاهش تعداد پروندههای قضائی، بیان کرد: آمار پروندههای ورودی اولیه به دستگاه قضا، 10 میلیون در سال است که از این تعداد، 4 میلیون و 400 هزار، به عبارتی 45 درصد پروندهها به شوراها میآید. در نتیجه اگر شوراها نبودند، هم حجم کاری دستگاه قضا بیشتر میشد و هم مردم وقت، انرژی و هزینه بیشتری را برای رسیدگی به امور صرف میکردند.
مردم قاضی خود را انتخاب کنند
رئیس مرکز توسعه شوراهای حل اختلاف با بیان اینکه از سال گذشته در صدد توسعه مراکز حل اختلاف با بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی هستیم، ادامه داد: در این طرح، داور یا قاضی خصوصی توسط خود مردم انتخاب میشود. جذب داوران از شب گذشته آغاز شده است و داوطلبان برای ثبت نام باید به سایت جهاد دانشگاهی مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه داوران به میانجیگری هم خواهند پرداخت، مطرح کرد: میانجیگری در امور کیفری رخ میدهد؛ یعنی در جرمهایی مانند ضرب و شتم، توهین و ... میانجیگر راه حل مسأله را پیدا و بدون مراجعه به دادسرا، از شخص مرتکب جرم میخواهد که اشتباه خود را جبران کند. به یاد داشته باشیم که زندان در بیشتر اوقات، باعث تشدید جرائم میشود. البته زندانبانهای ما برای امور تربیتی زندانیها بسیار زحمت می کشند، اما وجود زندانیان در کنار یکدیگر، در برخی مواقع بدآموزیهایی هم دارد.
مشارکت هنرمندان و ورزشکاران برای حل نزاع بین مردم
معاون فرهنگی رئیس عدلیه کشور با اشاره به راهاندازی ستاد ملی صبر، عنوان کرد: صبر اختصار سه واژه صلح، بخشایش و رضایت است. تمام مردم به خصوص ریش سفیدان و شیوخ عشایر، روحانیون، هنرمندان و ورزشکاران در این ستاد مشارکت دارند تا فرهنگ عفو و دست گیری ایرانیان را احیا و بین مردم اجرا کنند.
انتهای پیام/