چرا درصد کمی از معتادان پس از ترک مصرف مواد مخدر پاک میمانند؟
گروه استانها - چرخه معیوب و ناکارآمد درمان و توانمندسازی بهبودیافتگان پس از اعتیاد باعث شده که درصد کمی از معتادان پس از ترک مصرف مواد مخدر پاک بمانند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، مانایی ترک اعتیاد در کشور ما بسیار پایین است و به نظر میرسد تلاشها برای درمان معتادان تا کنون نتایج مثبتی به دنبال نداشته و در بهترین حالت درصد کمی از معتادان پس از ترک مصرف مواد، پاک میمانند و البته دلایل مختلفی از جمله نقص در تکنیکهای درمانی اعتیاد، عدم تکمیل چرخه حرفه آموزی، چرخه معیوب درمان و توانمندسازی بهجویان، عدم مراقبت از بهبودیافتگان پس از خروج و مغفول ماندن آیین نامه مراقبت بعد از خروج معتادان بین دستگاههای مسئول برای این شکست مطرح میشود.
در این راستا ستاد مبارزه با مواد مخدر با تهیه پروتکل آیین نامه مراقبت پس از خروج معتادان در مرداد 89 درخواست اصلاح تبصره یک ماده 16 قانون مبارزه با مواد مخدر را تصویب کرد و با تصویب اصلاحیه تبصره یاد شده، اجرای آییننامه مراقبت پس از خروج معتادان در آبان 92 از سوی ریاست وقت قوه قضائیه ابلاغ شد و از آن زمان هشت سال میگذرد و به نظر میرسد همچنان نتیجه همه تلاشها تا اندازه زیادی بیهوده بوده است.
محمدرضا انارکیمحمدی دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمان با بیان اینکه در استان کرمان چهار مرکز برای جمع آوری معتادان متجاهر داریم اظهار داشت: یکی از این مراکز، مرکز ماده 16 معتادان متجاهر است که توسط بهزیستی اداره میشود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمان با بیان اینکه ظرفیت اسمی این مرکز 150 نفر است گفت: البته این مرکز همیشه بیشتر ظرفیت اسمی خود معتادان متجاهر را پذیرش کرده و کار را انجام میدهد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از این مراکز نگهداری معتادان متجاهر در استان، مرکز ماده 16 سپاه ثارالله است که با ظرفیت 150 نفر در حال خدمترسانی است افزود: دو مرکز نگهداری معتادان نیز در بم و سیرجان با همت بهزیستی راهاندازی شده که ظرفیت هر کدام 100 نفر است.
انارکیمحمدی با اشاره به اینکه مجوز یک مرکز ماده 16 برای بانوان معتاد در شهر کرمان نیز اخذ شده که متاسفانه با شیوع کرونا مواجه شدیم ادامه داد: با این وجود جمعآوریها خوب بوده و معتادانی هم که در سطح شهرها هستند بیش از ظرفیتی است که ما داریم.
وی با بیان اینکه اردوگاه ماده 16 کبوترخان ظرفیت دیگری در استان است که در حال راهاندازی آن هستیم گفت: با راهاندازی این مرکز بخش زیادی از مشکلات استان در این حوزه حل شده و برای 2 هزار نفر ظرفیت جدید ایجاد میشود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمان با اشاره به اینکه در این مرکز هم درمان و هم اشتغال و حرفه آموزی معتادان دنبال میشود بیان کرد: وضعیت اقتصادی در کشور خوب نیست، مشکلات عدیدهای داریم و مهمترین موضوع در این شرایط اشتغال است.
وی با بیان اینکه اشتغال معتادان پس از بهبودی اهمیت زیادی دارد افزود: متعادان متجاهر ما بعد از اینکه از این مراکز ترخیص میشوند اگر کاری نداشته باشند افراد سودجو به سمت آنها آمده و دوباره به سمت اعتیاد و مواد مخدر میروند.
انارکیمحمدی بیان کرد: بعد از درمان، آیین نامه مراقبت پس از خروج را داریم و معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان این کار را با جدیت پیگیری کرده و دستگاههایی که وظیفه دارند در این حوزه کار کنند را پای کار آورده، تا تمامی دستگاههای مسئول وظایف خود را در مراقبت بعد از خروج معتادان انجام دهند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمان با اشاره به اینکه نکته مهمی که وجود دارد خانوادهها هستند گفت: خانواده اگر پذیرش این افراد، پس از درمان را نداشته باشد هیچ کس نمیتواند کار مثمر ثمری انجام دهد.
وی با بیان اینکه لازم است خانواده و جامعهای که این افراد در آنجا زندگی میکنند از این افراد حمایت کنند و گرنه دوباره افراد سودجو به سراغ آنها رفته و به راحتی جذب آنها میشوند افزود: اگر این افراد حمایت نشوند دوباره به چرخه اعتیاد برگشته و حتی مجبور میشوند برای تامین هزینههای خود به خرده فروشی روی آورند.
سیدمهدی قویدل معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان نیز با بیان اینکه 95 درصدی معتادان متجاهر بهبود یافته به چرخه اعتیاد برمیگردند اظهار داشت: آیین نامه مراقبت بعد از خروج معتادان بین دستگاههای مسئول مغفول مانده و میتوان با اجرای صحیح این برنامه از بازگشت مجدد معتادان بهبودیافته پیشگیری کرد.
وی با بیان اینکه با عملیاتی کردن آیین نامه مراقبت پس از خروج برابر شیوه نامه بومی استان، باید سهم هر یک از دستگاهها را اجرایی و عملکرد هر یک بررسی شود گفت: باتوجه به اجرای ناقص ماده 15 و 16، درخواست میشود، مربیان این دورهها باید با تحلیل و گزارش جامع خود مقام قضایی را برای صدور دستورات کاربردی و اجرایی یاری کرده و خودشان نیز پیگیر اجرای این دستورات باشند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان با بیان اینکه مصرف مواد مخدر و اعتیاد در بروز بسیاری از مشکلات اجتماعی مانند بیکاری و افزایش شمار زندانیان تاثیرگذار است افزود: اعتیاد علاوه بر اینکه عامل بسیاری از آسیبها و جرایم است، معلول کمتوجهی و تعلل در اجرای وظایف قانونی دستگاهها، تورم، فقر، بیکاری و ... نیز هست.
وی با عنوان اینکه آمار زندانیان46 درصد به طور مستقیم و 68 درصد به طور غیرمستقیم برگرفته از معضل اعتیاد است گفت: اعتیاد نه تنها یکی از عوامل طلاق و خودکشی است که موجب فرار دختران، همسرآزاری و کودک آزاری نیز میشود و عواملی مانند فقر، تبعیض، گسترش حاشیه نشینی، کاهش حمایتهای اجتماعی باعث افزایش آن در جامعه میشود.
خسرو ملکشاهی معاون امور توسعه و پیشگیری بهزیستی استان کرمان نیز با بیان اینکه در حوزه معتادان متجاهر یا سخت درمان چند مسئله باید مورد توجه قرار گیرد اظهار داشت: در زمان جمع آوری این معتادان شیوع کرونا مزید بر علت شد.
وی با بیان اینکه به ما اعلام شد نصف ظرفیت نگهداری از معتادان انجام شود افزود: بنا به خیلی از دلایل ما نه تنها نصف جمعیت پذیرش نداشتیم که همین الان 375 نفر در مرکز ماده 16 بهزیستی نگهداری میشود.
معاون امور توسعه و پیشگیری بهزیستی استان کرمان با اشاره به اینکه در مرکز نگهداری بم 130 نفر و مرکز سیرجان نیز بیش از 100 نفر نگهداری میشود گفت: در تمامی مراکز بیش از ظرفیت معتادان نگهداری میشوند و طبیعتاً در کیفیت درمان اثر میگذارد.
وی با بیان اینکه در شرایط کرونا جمع آوری معتادان به صورت خوشهای انجام میشود ادامه داد: پس از جمع آوری، این افراد تحویل مراکز شده و غربالگری آنها توسط پزشک، پرستار، روانشناس، مددکار و ... از نظر بیماریهای جسمی، عفونی، روانی و ... انجام میشود.
ملکشاهی با بیان اینکه خیلی از این افراد کارت شناسایی معتبر هم ندارند و به آنها کد انحصاری داده میشود گفت: طبق دستورالعمل حداکثر دوبار میتوانیم این افراد را در این مراکز پذیرش کنیم و اگر تعداد دفعات بیشتر باشد یعنی این فرد مجرم است و نمیخواهد درمان شود.
وی با اشاره به اینکه برخی از معتادان جمع آوری شده نیز اتباع بیگانه هستند که البته آنها نیز به حال خود رها نشده و تحویل نهادهای مربوطه میشوند افزود: سه ماهی طول درمان آنها است که با نظر تیم درمان و دستور قضایی ممکن است تا شش ماه هم طول بشود و در این مدت درمان سه تا شش ماهه باید تغییر رفتار در این افراد اتفاق بیفتد.
معاون امور توسعه و پیشگیری بهزیستی استان کرمان با بیان اینکه یکی از اهداف مددکاری این مرکز که این افراد را با خانواده و جامعه پیوند دهد گفت: آمارها نشان داده که 70 درصد این معتادان دارای شغل هستند البته با هماهنگی اداره فنی و حرفهای کلاسهای حرفه آموزی نیز برای آنها برگزار شده و گواهینامه مهارت دریافت میکنند.
وی با اشاره به اینکه به شرط داشتن داشتن مهارت و پاکی یکساله حمایتهای خوبی از معتادان داریم افزود: این افراد با مراجعه به بانک کمتر از یک هفته میتوانند از تسهیلات 100 میلیون تومانی بهرهمند شوند.
انتهای پیام/511/ش