"قانون جوانی جمعیت" نخستین قانون دقیق و جامع حمایت از فرزندآوری است

"قانون جوانی جمعیت" نخستین قانون دقیق و جامع حمایت از فرزندآوری است

یک کارشناس سیاست‌های جمعیتی گفت: قانون جوانی جمعیت و حمایت‌ از خانواده‌ها پس از گذشت ۷ سال از ابلاغ سیاست‌های جمعیتی به تصویب رسید و این قانون نخستین قانون دقیق و جامع حمایت از فرزندآوری در ایران محسوب می‌شود.

صالح قاسمی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم درباره وضعیت جمعیت کشور، گفت: شاخص‌های جمعیتی کشور در شرایط بسیار نگران‌کننده قرار دارد و تقریباً تمام شاخص‌های جمعیتی کشور رکورددار شده‌اند یعنی کمترین رقم‌ها را ثبت کردند.

وی با ابراز اینکه "در زمان حاضر نرخ رشد جمعیت به 6دهم درصد رسیده است"، تصریح کرد: این نرخ کمترین میزان نرخ رشد جمعیت در طول تاریخ ایران است و تا سال 1415 نرخ رشد جمعیت به صفر خواهد رسید که بعد از آن نرخ رشد منفی و کاهش جمعیت کشور را تجربه خواهیم کرد. نرخ باروری در زمان حاضر به 1.6 فرزند به‌ازای هر زن رسیده است یعنی هر زن کمتر از دو فرزند به دنیا می‌آورد و کلان‌شهرهایی داریم که نرخ باروری‌شان 1.3 فرزند است و این به‌معنای "تله جمعیتی" است.

این کارشناس سیاست‌های جمعیتی درباره نرخ سالمندی، گفت: امروز 10.5 درصد جمعیت ما بالای 60 سال است  که رکورد محسوب می‌شود و تا سه دهه آینده این 10.5 درصد به بیش از 30 درصد افزایش پیدا خواهد کرد که یک سونامی سالمندی در کشور ایجاد می‌شود و ساختارهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... کشور را متزلزل خواهد کرد.

وی با تذکر اینکه "رکورددار شدن شاخص‌های جمعیتی نگران‌کننده است چراکه آینده جمعیتی خوبی را متصور نیستیم"، ادامه داد: برخی از پژوهش‌ها "آینده تاریک" را در حوزه جمعیت برای ایران تعبیر می‌کنند، در چنین فضایی شاهد دو دسته مانع اصلی برای خانواده‌ها در فرزندآوری هستیم.

قاسمی با اشاره به اینکه دسته‌ای از موانع فرزندآوری در حوزه اقتصاد و دسته دیگر در حوزه فرهنگی است، گفت: البته وزن موانع فرهنگی بیشتر است اما هردوی این موانع باید برطرف شود چراکه کشورهایی در سیاست‌های جمعیتی موفق شدند که درصدد رفع موانع اقتصادی و فرهنگی بودند و برای آن کار کردند.

این کارشناس سیاست‌های جمعیتی خاطرنشان کرد: در ایران، قانون جوانی جمعیت و حمایت‌ از خانواده‌ها پس از گذشت 7 سال از ابلاغ سیاست‌های جمعیتی به تصویب رسید و این قانون نخستین قانون دقیق و جامع حمایت از فرزندآوری در ایران محسوب می‌شود.

وی با تصریح به اینکه قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده بیشتر درصدد رفع موانع اقتصادی است اما نیاز به پیوست‌های فرهنگی و رسانه‌ای دارد، ادامه داد: البته در برخی از مواد این قانون به این موضوع پرداخته است به همین دلیل با رفع موانع اقتصادی و رفع موانع نگرشی و سبک زندگی، فرزندآوری در خانواده ایرانی افزایش پیدا خواهد کرد.

قاسمی با تأکید به اینکه قانون جوانی جمعیت تمام ماجرا نیست البته قدم نخست بسیار مؤثری است، گفت: در کشور نیازمند این هستیم که کارهای تکمیلی در حوزه فرهنگ‌سازی اتفاق بیفتد که نگرش خانواده نسبت به فرزندآوری رفع شود.

این کارشناس سیاست‌های جمعیتی اظهار کرد: باتوجه به  اینکه زمان کمی داریم، حق نداریم فرصت‌سوزی کنیم چراکه در دولت گذشته اقداماتی صورت نگرفت و 8 سال از بهترین سال‌های پنجره جمعیتی ایران فرصت‌سوزی شده است و حداکثر 8 تا 10 سال فرصت باقی‌مانده داریم به همین دلیل دولت سیزدهم باید بدون حتی یک روز از اتلاف فرصت باقی‌مانده، اجرای قانون جوانی جمعیت را در دستور کار قرار دهد تا از فرصت باقی‌مانده حداکثر استفاده شود.

وی خاطرنشان کرد: در این فرصت باقی‌مانده دولت سیزدهم می‌تواند ساختار جمعیتی ایران  را نجات دهد و این دولت می‌تواند دولت نجات ساختار جمعیت ایران باشد و یا می‌تواند دولتی باشد که آخرین فرصت‌های پنجره جمعیتی را از بین ببرد. امیدوارم عزم ملی شکل گیرد و خانواده ایرانی به سبک اصیل ایرانی ـ اسلامی در حوزه فرزندآوری خود بازگردد و پیامدهای سالمندی به حداقل برسد.

انتهای پیام/+

 
واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon