اثر هنری از سرِ بی‌دردی ساخته نمی‌شود

اثر هنری از سرِ بی‌دردی ساخته نمی‌شود

گروه استان‌ها- پنج‌گان عنوان بسته پنج فیلم کوتاهی است که اکران آن با حضور فیلمسازان این آثار چندی پیش در سینماهای هنر و تجربه استان‌های مختلف آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، «پنج‌گان» به معنای برشی از موسیقی است که شامل پنج نغمه است. این بسته شامل 5 فیلم کوتاه «داغی» به کارگردانی فاطمه محمدی، «ماهکان» ساخته حسام حسینی و عباس حسین‌زاده، «ذبح» اثر آکو زندکریمی و سامان حسین‌پور، «سفیدپوش» اثر رضا فهیمی و «ناطق» به کارگردانی مهرشاد رنجبر است که پیش از این در جشنواره‌های بسیاری حضور داشته و موفقیت‌هایی را کسب کرده‌اند.

از میان این فیلم‌ها، «سفیدپوش»، به دلیل دریافت جایزه بزرگ بخش بین‌الملل سی و هفتمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران، نماینده کشورمان در نود و چهارمین جایزه اسکار شده است. 25 آبان ماه برنامه اکران پنج‌گان با حضور فیلمسازان، در خراسان رضوی به کار خود پایان داد و راهی استان خراسان شمالی شد در حالی که اکران این 5 فیلم همچنان در سراسر سینماهای هنر و تجربه استان‌ها ادامه دارد.

به همین بهانه با فاطمه محمد یکی از فیلم‌سازان موفق این مجموعه و آغازگر و هدایت‌کننده اصلی این برنامه فرهنگی هنری، گفت‌وگویی انجام داده ایم که در ادامه می‌خوانید.

اکرانی متفاوت برای دوست داران فیلم کوتاه

فاطمه محمدی دارای لیسانس، کارگردانی سینما از دانشگاه علمی کاربردی تهران است و به جز فیلم داغی، فیلم کوتاه فراموشی نیز در کارنامه هنری وی قرار دارد این دو فیلم توانسته است موفقیت بین المللی زیادی را در جشنواره‌های مختلف و معتبر کسب کند. که از جمله  می‌توان به جایزه ویژه هیات انتخاب از بیست و چهارمین جشنواره بین المللی فیلم CineMaiubit و تقدیر هیات داوران جشنواره بین‌المللی هنر مدرن و فیلم‌های معنوی اخلاقی FRESCO ارمنستان اشاره کرد.

محمدی درباره اکران بسته پنج‌گان، برگزاری نشست‌های تخصصی و ورکشاپ‌های فیلمسازی در شهرستان‌های مختلف گفت: تقریبا یکسال درگیر برنامه‌ریزی بودیم که چه طور این مجموعه بتواند متفاوت‌تر از بسته‌های فیلم کوتاه قبلی اکران شود. 

وی با بیان اینکه سه سال است که هنر و تجربه فیلم کوتاه اکران می‌کند افزود: این اکران‌ها نهایتا  در 30 یا 35 شهر بیشتر نبوده است اما ما طی جلساتی که با فیلمسازان داشتیم تصمیم گرفتیم که یک حرکت رو به جلو داشته باشیم و اتفاق جدیدی را رقم بزنیم که با بسته‌های فیلم کوتاه دیگر متفاوت باشد.

این هنرمند ادامه داد: به جز اینکه 35 شهر را به 120 شهر فعال ارتقا دادیم، اکران و نقد و بررسی هم داشتیم و ورکشاپ‌های رایگانی نیز در حوزه فیلم‌سازی در سه سرفصل جداگانه برگزار کردیم همچنین نشست‌های سینمایی نیز برگزار شد که در این نشست‌ها ما نیز فیلم‌های فیلمسازان آن شهرها را نقد و بررسی کردیم. 

8 میلیون فروش گیشه در سمنان

وی ادامه داد: در بحث گیشه نیز توانستیم خوب عمل کنیم و بلیط فروشی هنر و تجربه را ارتقا دهیم استانی که تا امروز کارش تمام شده و توانستیم به جمع بندی مالی برسیم استان سمنان بوده و از شهرهایی که در این استان فعال کرده بودیم، 8 میلیون تومان فروش بلیط داشتیم این در حالی است که حتی یک شهرستان از شهر سمنان به هنر و تجربه متصل نبود! یعنی سینمای هنر وتجربه در آنجا فعال نبود.

نقطه مشترک فیلم‌های پنج‌گان بومی بودن آنهاست

محمدی با ذکر اینکه بسته فیلم‌های کوتاه پنج‌گان با هم نقطه مشترکی دارند در ادامه افزود: این فیلم‌ها به جز موفقیت‌های جهانی زیادی که کسب کرده اند و در یک سطح کیفی هم تراز هستند، از این منظر که به زیست و بوم خاصی متمرکزند و به نوعی فیلم بومی ایرانی محسوب می‌شوند فیلم‌های خاص و مشترکی اند انتخاب و در این بسته قرار گرفته اند.

این فیلم ساز در باره چگونگی برگزاری این حرکت هنری عنوان کرد: تمام بچه‌های فیلمساز این مجموعه با هم فراخوانی را در فضای مجازی منتشر کردند و از فیلمسازان یا هنرمندان و دوستاران هنر در هر شهری که هستند خواستیم که اگر آمادگی همکاری به عنوان سفیر هنری دارند به ما اعلام آمادگی کنند.

وی اضافه کرد: تعداد زیادی پیام دریافت کردیم و بازخورد خوبی گرفتیم و در نهایت این مکالمات و مکاتبات به 200 یا 300 هنرمند دغدغه‌مند رسیدیم که حاضر به همکاری با ما به عنوان سفیرفرهنگی هنری در شهر خودشان شدند و پیمان بستند در زمینه میزبانی یا جذب مخاطب برایمان فعالیت کنند.

محمدی ابراز کرد: پس از آن ارگان‌های مرتبط مانند اداره ارشاد اسلامی و انجمن سینمای جوانان را با خود همسو کردیم البته ناگفته نماند 4 فیلم ازاین مجموعه نیز از تولیدات انجمن سینمای جوانان بود و ما توانستیم از آنها نیز قول همکاری بگیریم حتی توانستیم شهرهایی را که سینما ندارند اما مخاطب در آنجا وجود دارد را به وسیله سینما سیار فعال کنیم و برنامه اکران را در آن شهرها نیز برگزار کنیم. 

هدف اصل آشتی مخاطب عام با فیلم کوتاه است

این هنرمند اصلی‌ترین هدف این حرکت فرهنگی هنری را آشتی و آشنایی مخاطب عام با فیلم کوتاه دانست و افزود: قبل از آن مخاطبین خاص باید با هم آشتی کنند یعنی فیلمسازان فیلم کوتاه باید با هم همدل شده و از هم حمایت کنند.

مشکلات پیش رو

محمدی درباره مشکلات پیش آمده بیان کرد: مردم عام آشنایی کمی با فیلم کوتاه دارند و این مسئولیت بر عهده مسئولین این حوزه است که در این خصوص فرهنگسازی کنند اما متاسفانه ما در برخی از شهرهای خراسان رضوی با مسئولینی مواجه شدیم که سلب مسئولیت کرده، بهانه‌های واهی آوردند و با ما همکاری نکردند.

وی افزود: مشکل دیگر بی برنامگی مدیران بود گاهی برنامه برخی اکران‌ها جا به جا می‌شد مثلا بین یک شهر تا شهر دیگر ما زمان خالی داشتیم و مجبور بودیم برای اسکان مکانی پیدا کنیم بعضی از بچه‌ها نیز در طول سفر بیمار شدند از جمله خود من که چند روز درگیر سرماخوردگی بودم اما با همه این مشکلات نگذاشتیم برنامه‌ها کنسل شود.

اکران تا پایان سال ادامه دارد

این هنرمند با بیان اینکه ما 7 فیلمساز داریم و دو تا از فیلم‌ها کارگردانی مشترک دارند، عنوان کرد: من بچه‌ها را به دو گروه مختلف تقسیم بندی کردم و قرار بر این شد 60 شهر را یک گروه و 60 شهر دیگر را گروه بعد بروند به این صورت که برگزاری اکران و برنامه‌های پس از آن توسط گروه اول در 30 شهر انجام شده گروه به یک استراحت 10 روزه می‌رود و در این فاصله گروه دوم کار خودش را به همین روال آغاز می‌کند و این پروسه تا پایان 120 شهر به همین صورت ادامه خواهد یافت.

وی اضافه کرد: البته در برخی شهرها کل فیلمسازان قرار هست که حضور داشته باشند در جزیره قشم و کیش و شهر کرمان و کردستان همچنین ما تا پایان سال 120 شهر را خواهیم رفت. هنر و تجربه نیز تا زمانی که فروش داشته باشد با ما  همکار می‌کند و محدودیت زمانی ندارد.

داغی، آتش زیر خاکستر است

فیلم داغی دومین اثر این فیلمساز اهل بروجرد است. محمدی درباره این اثر عنوان کرد: این فیلم در تمام شهرها مخاطب داشت چه خانم‌ها و چه آقایان این فیلم را جز کارهای خوب این مجموعه می‌دانستند و ذهنشان را درگیر کرده بود در جلسات نقد وبررسی و پس از اکران نیز صحبت‌هایی رد و بدل شد که این ادعا را تائید کرد. 

وی با اشاره به اینکه داغی، در خصوص مسائل و مشکات زنان افغانستان است بیان کرد: من این فیلم را پیش از رخ دادن اتفاقات اخیر در افغانستان ساختم اما به نوعی این فیلم آتش زیر خاکستر بود.

مسائل افغانستان مورد علاقه من است

این فیلم ساز اشاره کرد: من از کودکی به واسطه افرادی که می‌شناختم با فرهنگ افغانستان آشنا و به این حوزه علاقه‌مند بودم همیشه مساله برخورد اشتباه با زنان افغان مساله و دغدغه من بود و  این موضوع به شدت من را آزار می‌دهد.

این هنرمند تاکیدکرد: مساله‌دار بودن و دغدغه‌مند بودن فیلمساز در پختگی و تاثیرگذار بودن فیلم موثر است قطعا هنگامی که فیلمساز رنج و دغدغه داشته باشد نمود آن در اثر مشخص است و امکان ندارد اثر هنری از سر بی‌دردی ساخته شده و تاثیرگذار باشد!

محمدی اضافه کرد: همانند بازیگر موفقی که پیش از ایفای نقش، خودش را در موقعیت می‌گذارد، آن نقش را درک می‌کند و تبدیل به دغدغه‌اش می‌شود؛ یک کارگردان هم یا باید خودش دغدغه‌مند باشد یا اگر موضوع آن فیلمنامه در بانک عاطفی‌اش نیست و آن را را زیست نکرده، باید تلاش کند نسبت به فیلمنامه‌ای که دارد دغدغه‌مند شود. 

درد باید دغدغه ایجاد کند

وی ادامه داد: درد باید دغدغه ایجاد کند تا فیلمنامه‌ای نوشته شود و فیلمی ساخته شود من بعید می‌دانم فیلمسازی که دردی ندارد و دغدغه ای ذهنش را درگیر نکرده بتواند موفقیتی از لحاظ باورپذیری مخاطب و درک آن توسط تماشاگر داشته باشد.

محمدی با بیان اینکه پیش تولید فیلم داغی یکسال زمان برد گفت: به خاطر اینکه مساله مربوط به یک کشور دیگر با فرهنگ متفاوتی بود نیاز به تحقیقات گسترده ای داشتم همچنین من به جزئیات از جمله انتخاب رنگ فیلم، لباس، بازیگران، لهجه آنها و... توجه دقیقی داشتم.

وی افزود: حتی در بحث لباس‌ها دقت کردم که مشابه لباس‌های افغانستان  نباشد یعنی کاملا همان باشد همچنین با توجه به تعدد اقوام افغان به این نکته توجه داشتم که اگر شخصیت هزاره است، چهره، لباس و لهجه اش نیز با همان قومیت همخوانی داشته باشد هرچند که مخاطب ایرانی یا خارجی ممکن است متوجه این ریزه‌کاری‌ها نشود اما برای من مهم بود تا در درجه اول فیلم برای خودم باور پذیر باشد.

کارگردان فیلم کوتاه داغی عنوان کرد: داستان فیلم من نیز خیال پردازی صرف نبود بلکه برگرفته از حقایق افغانستان بود و من مهر تائید این مساله را در اکران‌هایی که داشتم دیدم به این صورت که در خیلی از شهرها ما مخاطبان افغان داشتیم و آنها بر موضوع فیلم صحه گذاشتند.

داغی به دور از سیاه نمایی و فمنیست بازی

محمدی با بیان اینکه هیچ سیاه نمایی در این فیلم وجود نداشته و تماما روشنگری بوده تاکید کرد: من به عنوان یک انسان و در درجه دوم یک زن به  خاطر حقیقت نمایی و نه سیاه نمایی و فمنیسیت بازی همچنین به خاطر دغدغه انسانی که داشتم این سوژه را کار کردم.

فیلم جاده ای با  چاشنی کودک و نوجوان

وی بیان کرد: در حال حاضر به عنوان سرگروه اکران‌های پنجگان درگیر این برنامه هستم و تمرکزم بر روی این کار است اما سال آینده فیلم بعدی را کلید خواهم زد .

کارگردان داغی ادامه داد: با توجه به استقبالی که از این فیلم شده خوشبختانه می‌توانم بگویم از لحاظ بودجه مشکلی برای کار آتی نخواهم داشت و تهیه کننده ای قول همکاری داده است فیلمنامه کار آینده نوشته شده و در حال حاضر در حال بازنویسی و چکش‌کاری است  این فیلم در ژانر جاده ای و با محوریت کودک و نوجوان است.

انتهای پیام/281

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
خانه خودرو شمال
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
triboon