تخصیص اعتبار ناکافی مشکل اصلی در حفظ گونه‌های در حال انقراض

تخصیص اعتبار ناکافی مشکل اصلی در حفظ گونه‌های در حال انقراض

معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط ‌زیست گفت: اولین مشکل ما برای حفظ گونه‌های در حال انقراض تخصیص اعتبار ناکافی برای پیشبرد این طرح‌هاست.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط زیست؛ حسن اکبری گفت: ما باید طرح‌های خود را در جهت حفظ زیستگاه طبیعی این گونه متمرکز کنیم و ایده‌هایی مانند طرح تکثیر در حصر صرفاً برای حفظ ژنوم این گونه است. در شرایطی که وضعیت تکثیر این گونه مناسب باشد نیاز به چنین اقداماتی نیست اما در شرایط فعلی ممکن است حتی تکثیر در باغ‌وحش نیز در دستور کار قرار گیرد.

سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط ‌زیست اضافه کرد: در زمان حاضر برای 19 گونه در خطر انقراض در کشور ما برنامه عمل  تعریف شده است که سیاست‌های ما برای حفظ گونه‌های در خطر انقراض، بر اساس این نقشه راه تبیین می‌شود. علی‌رغم طراحی این نقشه راه، مشکلات زیادی برای اجرای آن پیشِ‌روی ما قرار دارد. اولین مشکل ما تخصیص اعتبار ناکافی برای پیشبرد این طرح‌هاست.

وی با اشاره به ویژگی‌های خاص گونه یوز ادامه داد: پناهگاه و پارک ملی توران و میاندشت هسته اصلی زیستگاه یوز هستند. در سال‌های گذشته به‌علت مشکلاتی که به‌وجود آمده بود، طرح‌های ما در استان‌هایی مانند یزد و خراسان جنوبی با موفقیت همراه نشده است. یوزپلنگ گونه‌ای پرتحرک با قلمرویی وسیع است. در برخی موارد مشاهده شده است که یوز تا 200 کیلومتر جابه‌جایی داشته و در حال رفت‌وآمد بوده است، لذا وقتی این موجود از قلمروی خود خارج می‌شود در معرض خطرات فراوانی قرار می‌گیرد. راه محافظت از این گونه در مقابل این خطرات توجه به زیستگاه‌های اطراف توران است.

اکبری راجع به چالش‌های پیشِ‌روی یوزپلنگ برای زندگی خارج از مناطق حفاظت‌‌شده تصریح کرد: سگ‌های گله، معدن‌کاوی، جاده‌ها، کمبود طعمه و... مشکلاتی هستند که یوزپلنگ خارج از منطقه حفاظت‌شده با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کند. وزارت صنعت، معدن و تجارت باید مسئولیت تخریب محیط زیست بر اثر فعالیت‌های معدن‌کاوی و حفر معدن را بپذیرد. فعالیت معدن‌ها در کشور ما بدون توجه به استانداردهای زیست‌محیطی انجام می‌شود و آسیب زیادی به تنوع زیستی ما وارد می‌کند. ما برای مقابله با این خطرات باید یک سپر محافظتی پیرامون این مناطق داشته‌ باشیم.

وی بر ضرورت حفظ زندگی و زیستگاه خانواده‌های باقی‌مانده یوزپلنگ در کشور تأکید و اظهار کرد: ما در منطقه توران هنوز چند خانواده یوز داریم و باید توان و توجه خود را برای محافظت از آن‌ها و زیستگاه‌شان متمرکز کنیم همچنین مدیریت چرای دام و حضور سگ‌های گله در مجاورت محل زندگی این گونه مسئله‌ای است که از اهمیت بالایی برخوردار است. جوامع محلی باید تا جایی که آسیب جدی به محیط زیست و منابع طبیعی وارد نمی‌کنند از آن بهره‌برداری کنند. تلاش ما این است که تا حد امکان روش‌های جایگزین معیشتی برای کاهش وابستگی جوامع محلی به منابع زیستی در دستور کار قرار گیرد.

اکبری در پایان درباره برنامه سازمان محیط زیست برای بهره‌گیری از توان سمن‌ها و همکاری با سایر دستگاه‌ها به‌منظور محافظت از یوز خاطرنشان کرد: با سازمان‌های دولتی و مردم‌نهاد برای محافظت از تنوع زیستی کشور همکاری می‌کنیم. ما در روزهای آتی جلسه‌ای با دانشگاه‌ها، انجمن‌های علمی و سازمان‌های مردم‌نهاد برگزار می‌کنیم تا از همه ظرفیت‌ها برای محافظت از تنوع زیستی کشور و به‌خصوص این گونه در خطر انقراض استفاده‌ کنیم همچنین قصد داریم از ارتباطات بین‌المللی برای مشارکت در محافظت از یوز استفاده کنیم. در کشوری با این وسعت و با این تنوع زیستی نمی‌توان تنها با اتکا به ظرفیت‌های درون‌سازمانی از سرمایه‌های طبیعی صیانت کرد و رسیدن به این هدف مهم، همکاری چندین دستگاه و حتی همکاری‌های بین‌المللی را می‌طلبد.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon