استراتفور: عربستان در عادی سازی با اسرائیل راه امارات را دنبال می‌کند

استراتفور: عربستان در عادی سازی با اسرائیل راه امارات را دنبال می‌کند

یک اندیشکده آمریکایی اعلام کرد که عربستان در عادی سازی با اسرائیل راه امارات را دنبال می‌کند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، از زمان عادی سازی روابط امارات، بحرین، سودان و مغرب با رژیم اسرائیل بسیاری از ناظران توسعه روابط محرمانه بین عربستان سعودی و اسرائیل را دنبال کرده‌اند تا پیش بینی کنند این روابط چه زمانی رسمی خواهد شد.

به گزارش روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آحارونوت» در 4 نوامبر هیئتی از رهبران یهودی آمریکایی با مقامات عالی رتبه سلطنتی و وزیران سعودی دیدار کردند. اگرچه این دیدارها همانطور که گزارش شده بود به خوبی انجام شد، اما عادی سازی روابط نیاز به تایید نهایی «ملک سلمان» پادشاه 85 ساله عربستان دارد.

«فیل روزن» بازرگان یهودی آمریکایی و از اعضای هیأت مذکور در این خصوص گفت: «سعودی‌ها مردم خود را برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل آماده می‌کنند. آن‌ها در اسرائیل یک قدرت بزرگ می‌بینند و تحت تأثیر قدرت دفاعی آن‌ها در منطقه قرار گرفته‌اند».

سرعت آهسته این روند تعجب آور نیست، سال‌ها طول کشید تا امارات به تدریج به سوی عادی سازی روابط با اسرائیل پیش رفت. عربستان سعودی نسبت به عدم اطمینان در مورد واکنش مردم و خانواده سلطنتی احتیاط پیشه کرده است.

ریاض و تل‌آویو در برخی زمینه‌ها متحد عمل کرده‌اند. عربستان سعودی در حال حاضر به فناوری‌های کشاورزی، پزشکی، سایبری و دفاعی اسرائیل از جمله سامانه پدافند موشکی «گنبد آهنین» چشم دوخته، اگرچه این کشور از زمان موجودیت اسرائیل یکی از حامیان اصلی تشکیل کشور فلسطین بوده است.

به احتمال زیاد جوانان سعودی نسبت به افراد مسن خود کمتر به موضوع فلسطین علاقه مند هستند، اما اطلاعات محدود موجود در مورد احساسات سعودی نشان می‌دهد که اکثر آنها با ایده عادی سازی بدون راه حلی برای مناقشه اسرائیل و فلسطین مخالف هستند. دیدگاه‌های خاندان سلطنتی عربستان در مورد این موضوع نیز متفاوت است.

«محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی که گفته می‌شود در سال 2019 با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر سابق اسرائیل ملاقات کرده است، تلاش‌های عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل را رهبری می‌کند. اما بر اساس گزارش منابع مختلف، ملک سلمان قبل از اینکه عربستان رسما اسرائیل را به رسمیت بشناسد، همچنان به ایده تشکیل کشور فلسطین اصرار می‌ورزد.

به منظور تغییر شکل افکار عمومی و سلطنتی، عربستان سعودی احتمالاً از طریق ورزش، فرهنگ، سرگرمی، کنفرانس‌های بین‌المللی و تمرین‌های نظامی، در تماس‌های سطح پایین با اسرائیلی‌ها قرار می‌گیرد و فرصت‌هایی را برای شرکت‌ها و بخش‌هایی که میزبان این رویدادها هستند، ایجاد می‌کند.

هرچه این رویدادها علنی‌تر شوند، ایجاد روابط دیپلماتیک عربستان با اسرائیل راحت‌تر انجام می‌شود به خصوص اگر این رویدادها در عربستان سعودی رخ دهد.

در همین حال، سران اسرائیلی و سعودی می‌توانند به طور مخفیانه برای گفتگو در مورد عادی سازی دیدار کنند. آنها همچنین می‌توانند از طریق جلساتی که توسط متحدان متقابلی مانند ایالات متحده و امارات متحده عربی تعدیل می‌شوند، روابط برقرار کنند.

پیش از این، امارات از مسابقات ورزشی به عنوان راهی برای آزمایش احساسات عمومی نسبت به بازدید اسرائیلی‌های غیرسیاسی از امارات و عادی سازی روابط با اسرائیل استفاده کرد.

دولت امارات با میزبانی از این اسرائیلی‌های غیرسیاسی توانست احساسات مردمی را آزمایش کند و اماراتی‌ها را به ایده سفر اسرائیلی‌ها به کشورشان عادت دهد.

عربستان سعودی به عنوان بخشی از تلاش‌های خود برای تنوع بخشیدن به اقتصاد وابسته به نفت خود، به دنبال تقویت بخش ورزش است، بنابراین ممکن است از امارات متحده عربی در استفاده از ورزش به عنوان پوششی برای آزمایش احساسات سعودی‌ها برای عادی‌سازی با اسرائیل پیروی کند. در ابتدا، ریاض ممکن است ادعا کند که ورزشکاران به عنوان نمایندگان اسرائیل از عربستان دیدن نمی‌کنند و در عین حال از برافراشتن پرچم اسرائیل اجتناب می‌کنند.

علاوه بر ورزش، بخش فرهنگ و سرگرمی نیز وجود دارد و ریاض می‌تواند از کارگردانان، بازیگران و هنرمندان اسرائیلی دعوت کند تا نمایش‌هایی را به سعودی‌ها ارائه دهند که به شکستن تابوی عادی سازی در چشم عموم کمک می‌کند. عربستان همچنین می‌تواند روی برخی از اعراب اسرائیلی برای هموار کردن راه این استراتژی حساب کند، به‌ویژه که عرب‌های اسرائیلی مدت‌هاست که اجازه دارند برای انجام مراسم حج سالانه به عربستان سعودی سفر کنند.

علاوه بر این، ریاض و تل‌آویو در بسیاری از نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل متحد، سازمان تجارت جهانی و سازمان بهداشت جهانی عضویت دارند. این موضوع فرصتی را برای مقامات سعودی و اسرائیلی فراهم می‌کند تا روابط خود را ایجاد و جلساتی را در حاشیه جلسات منظم این سازمان‌ها برگزار کنند.

عربستان سعودی همچنین می‌تواند با دعوت از مقامات اسرائیلی برای بازدید از این کشور تحت پوشش چنین جلساتی، از امارات تقلید کند. (وزیر خارجه اسرائیل برای شرکت در کنفرانس سازمان ملل در سال 2019 از امارات بازدید کرد که بعداً یک رویداد مهم و گامی در جهت عادی سازی تلقی شد).

مانورهای نظامی مشترک می‌تواند نیروهای مسلح سعودی و اسرائیل را قادر سازد تا در فعالیت‌ها در کنار یکدیگر شرکت کنند. نیروهای اماراتی در اوایل سال 2017 در مانورهای نظامی غرب که نیروهای اسرائیلی نیز در آن حضور داشته‌اند، شرکت کرده‌اند.

پس از امضای توافق سازش میان امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی عطش رژیم آل سعود نیز برای سازش با اسرائیل و رابطه علنی با تل آویو بیشتر شده است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان