آلودگی هوای همدان را جدی بگیرید

آلودگی هوای همدان را جدی بگیرید

گروه استان‌ها- با توجه به وضعیت جغرافیایی همدان هر ساله در مقطعی از سال همزمان با وارونگی هوا شاهد تشدید آلودگی هوای شهر هستیم که با توجه به ضررهای آلودگی هوا بر سلامت افراد باید توجه بیشتری به برطرف کردن این مشکل شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، هوای همدان در شرایط ناسالم‌ قرار دارد، این خبری است که هر سال این موقع از سال از سوی مسئولان محیط زیست استان می‌شنویم، تشدید آلودگی هوای همدان همزمان با وارونگی هوا مشکلی که همچنان پابرجا است و هر سال هم بحرانی‌تر می‌شود اینکه چه میزان ارگان‌ها در رفع این مشکل نقش دارند موضوعی است که باید بررسی شود.

در حال حاضر با نگاه به اخبارها در مورد رفع آلودگی هوای استان به اخبار جلسه کارگروه مقابله با آلودگی هوای همدان برمی‌خوریم، جلسه‌ای که در آن ادارات مرتبط موظف به انجام وظایفی در مورد کاهش آلودگی هوا می‌شوند گر چه کارهایی صورت گرفته ولی وضعیت فعلی همدان نشان دهنده این است که این نتایج این کارگروه چندان عملی نشده است.

براساس نظر کارشناسان سلامت، آلودگی هوا هم به شکل حاد و هم مزمن بر سلامت انسان‌ها اثر می‌گذارد و بیشتر باعث تحریکات تنفسی، بیماری‌های قلبی، سرطان ریه، عفونت‌های تنفسی حاد در کودکان و برنشیت مزمن در بزرگسالان و وخیم‌تر شدن بیماری‌های ریوی و قلبی قبلی و حملات آسمی می‌‌شود. آلودگی هوا بر سلامت روان هم اثرات منفی دارد و به طور کلی موجب افزایش اضطراب، افزایش ورم مغز، کم‌خونی، کاهش دید، کاهش توان فکری، افسردگی و استرس، تنش‌های عضلانی و روحی، اختلالات روان‌تنی و ذهنی، خشونت و پرخاشگری کاهش یادگیری و تمرکز می‌شود.

با توجه به ضررهای آلودگی هوا بر سلامت افراد باید توجه بیشتری به آن شود. رفع مشکل آلودگی هوا به ویژه در این‌ موقع از سال در شهر همدان نیاز به بررسی کارشناسانه و اقدام تمامی ارگان‌های مرتبط دارد.

نباید مقطعی به رفع مشکل آلودگی هوای شهر همدان پرداخت

در این باره مهرداد چراغی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: با توجه به شرایط توپوگرافی همدان، مقطعی از سال میزان آلودگی هوای شهر همدان بیشتر از حد استاندار می‌شود که  نیاز به بررسی دارد البته نباید فقط هنگامی که شهر آلوده است به بررسی رفع این چالش بپردازیم و سپس مجدد تا سال بعد آن را رها کنیم.

وی تصریح کرد: بحث آلودگی هوا به سلامتی تک تک افراد جامعه ارتباط دارد و نباید فقط به دلیل اینکه در ایام محدودی از سال هوای شهر آلوده است این قضیه به فراموشی سپرده شود و با توجه به اینکه دولت، شهردار و شورای شهر جدید انتخاب شده‌اند باید یکی از اولویت‌های اصلی آن‌ها در جامعه شهری رفع آلودگی هوا باشد.

طبیعت دیگر توان خودپالایی ندارد

عضو هیئت علمی گروه محیط زیست دانشگاه آزاد واحد همدان با اشاره به پدیده وارونگی هوا و ارتباط آن با آلودگی هوا گفت: به دلیل افزایش جمعیت و با توجه به اینکه روز به روز استاندارد و شرایط زندگی بشر افزایش می‌یابد با‌لطبع استفاده از منابع‌طبیعی و بهره‌وری بی‌رویه از طبیعت و ورود منابع آلاینده به طبیعت افزایش یافته است و چون دیگر طبیعت همچون گذشته توان خودپالایی ندارد، شاهد آن هستیم که در هنگام وارونگی هوا، آلودگی هوا هم تشدید می‌شود.

وی تصریح کرد: با توجه به افزایش رشد جمعیت این اتفاقات هر سال به وجود خواهد آمد و اگر مدیریتی اعمال نشود سال به سال این قضیه تکرار خواهد شد.

چراغی با بیان اینکه باید یک سنجش صحیح در مورد وضعیت هوای همدان صورت گیرد، افزود: برای آن که بدانیم در حال حاضر وضعیت هوای همدان چگونه است باید به یک سری غلظت‌های آلاینده‌‌ها مراجعه و آن‌ها را با حد استاندارد مقایسه کنیم.

ایستگاه‌های پایش آلودگی هوا در همدان ناکافی است

وی با انتقاد از کافی نبودن ایستگاه‌های پایش آلودگی هوا در همدان گفت: باید براساس سنجش میزان آلاینده‌‌ها وضعیت هوای شهر را بررسی کنیم و براساس استاندارد باید به ازای هر صد هزار نفر جمعیت یک ایستگاه سنجش ثابت آلودگی هوا وجود داشته باشد و در شهری با جمعیت همدان حداقل 6 ایستگاه پایش نیاز داریم ولی فقط یک ایستگاه وجود دارد.

این دانشیار گروه محیط زیست دانشگاه آزاد همدان ادامه داد: طبیعتا وقتی کارشناسان این حوزه می‌خواهند وضعیت هوای همدان را تحلیل کنند نمی‌توانند فقط براساس داده‌های یک ایستگاه پایش تحلیل کنند و این باعث می‌شود تحلیل صحیحی نداشته باشند.

وی تصریح کرد: جهت بررسی وضعیت هوای همدان ابتدا باید تعداد ایستگاه‌های پایش آلودگی هوا را در نقاط مختلفی از شهر افزایش دهیم و سپس براساس داده‌های جمع آوری شده در زمان‌های مختلف به تحلیل کیفیت هوای شهر بپردازیم و در گام بعدی اگر به این نتیجه رسیدیم که هوای شهر آلوده است باید یک سری تدابیر بیندیشیم.

توجه به حمل و نقل عمومی در جهت کاهش آلودگی هوا

چراغی عامل اصلی آلودگی شهرها در شرایط فعلی را بحث حمل و نقل دانست و ادامه داد: باید به ازای هر تعداد خودروی جدیدی که در شهر پلاک‌گذاری می‌شود به همان تعداد هم خودرو از سیستم حمل و نقل جدا شود ولی آیا این اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: در واقع یکی از اصلی‌ترین مسائل حمل و نقل است و اگر بر روی حمل و نقل عمومی تمرکز بیشتری شود و شرایط بهتری پیش بیاید که مردم به جای استفاده از وسایل نقلیه شخصی به سوی وسایل نقلیه عمومی بیایند مقداری از مشکلات برطرف خواهد شد.

عضو هیئت علمی گروه محیط زیست دانشگاه آزاد همدان بیان کرد: موضوع دیگر که نقش مهمی در افزایش آلودگی شهر دارد صنایع مستقر در محدوده شهر همدان است و اگر در روزهایی که شرایط وارونگی هوا بر شهر حاکم است در ارتفاعی قرار بگیریم کاملا مشاهده خواهیم کرد که بخشی از آلودگی شهر ناشی از صنایع مستقر در شمال شهر همدان است. در واقع بخشی از آلودگی شهر همدان مربوط به این صنایع و نیروگاه است و اخیرا هم در خبرها شنیدیم که هنوز هم در همدان سوخت مازوت استفاده می‌شود که این یک سوخت کثیف است و طبیعتا دومین عامل آلودگی هوای شهر همدان همین صنایع هستند.

وی تصریح کرد: باید نظارت بیشتری بر دستگاه‌های کنترل کننده آلودگی صنایع صورت گیرد و باید دستگاه‌هایی نصب کنند که مواد آلاینده را وارد هوا نکنند و ضروری است کارخانجات پیوسته رصد شوند.

نابودی کمربند سبز شهر همدان

چراغی یکی از روش‌ها برای کنترل آلودگی هوا را پوشش گیاهی دانست و افزود: از قدیم‌الایام شهر همدان با عنوان شهری با کمربند سبز قوی شناخته شده که از غرب تا شرق شهر دارای پوشش گیاهی است اما متاسفانه چندسالی است کمربند سبز همدان که از گیاهان خودرو است روز به روز در حال نابود شدن است و این باعث تشدید آلودگی هوا می‌شود و اگر امسال به آن توجه نشود در آینده با مسائل و مشکلات بیشتری مواجه خواهیم شد و توجیهی ندارد کمربند سبز همدان را از بین ببریم و سپس شهرداری فضای سبز ایجاد کند.

مشکلات آلودگی هوا  در آینده سخت‌تر خواهد شد

وی تصریح کرد: چون به هر حال شرایط توپوگرافی همدان به گونه‌ای است که ما شرایط وارونگی هوا را خواهیم داشت، پس اگر مدیریت لازمه را نداشته باشیم در آینده مشکلات آلودگی هوا به مراتب سخت‌تر خواهد شد و باید مدیریت خاصی اعمال کرد.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: در ایران قوانین مناسبی در خصوص آلودگی هوا تصویب شده و خلا قانونی نداریم و وظایف همه دستگاه‌ها در خصوص سلامتی شهروندان کاملا مشخص است.

تعامل ادارات در جهت رفع مشکل آلودگی هوا

وی ادامه داد: در حوزه صنعت وزارت صمت باید الزامات صنایع را در خصوص کنترل آلودگی قوی‌تر کند و صنایع باید به این مرحله برسند که یک جامعه سالم باعث رونق کسب و کار آن‌ها خواهد شد و صرفا به تولید محصول با هر شرایطی فکر نکنند و در کنار محصولات به مسائل زیست‌محیطی هم توجه کنند و همچنین خودروسازها باید به فکر تولید خودروهای با کیفت‌تر با مصرف سوخت کمتر باشند.

چراغی بیان کرد: به طور حتم تمامی دستگاه‌ها اقداماتی انجام داده اند ولی متاسفانه یک مدیریت سیستمی قوی در این زمینه وجود ندارد و تعاملی بین دستگاه‌های مختلف وجود ندارد که امیدواریم هر چه سریع‌تر شهرداری، سازمان صنعت و معدن و محیط‌زیست با یکدیگر هم‌سو شوند، به طور حتم اگر دستگاه‌ها بخواهند بخشی به این موضوع نگاه کنند همچنان شاهد آلودگی هوا خواهیم بود.

به گزارش تسنیم با توجه به ضررهایی که آلودگی هوا بر سلامت افراد دارد نباید فقط مقطعی به رفع این مشکل پرداخت و همه ادارات مرتبط باید همسو با یکدیگر در جهت کاهش آلودگی هوا اقدام کنند، بنابر نظر کارشناسان ایستگاه پایش آلودگی هوای شهر نقش مهمی در تحلیل میزان آلودگی شهر و مدیریت آن دارد، متاسفانه در همدان فقط یک ایستگاه پایش وجود دارد که ضروری است به این امر توجه شود چرا که اگر با این روال پیش برویم به‌زودی شاهد تبدیل شدن همدان به شهر آلوده خواهیم بود و دیگر نوش دارو پس از مرگ سهراب دیر است.

انتهای پیام/741/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon