انتظار ۷ ساله برای ساخت یادمان شهدای گمنام سوادکوه

انتظار 7 ساله برای ساخت یادمان شهدای گمنام سوادکوه

گروه استان‌ها ـ آنچه که برای خوشنام‌های تپه نورالشهدای زیراب و پل‌سفید در سوادکوه رقم خورد، بسیار تامل برانگیز و حتی تاسف‌بار است. شهدایی که حدود ۷ سال در مکانی دور از شهر، آرمیده‌اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، سال‌هاست که عطر خوش حضور شهدای گمنام در جای جای دیار علویان، به مشام می‌رسد و به هر شهری که وارد می‌شوید مقبره‌های خوشنام‌های دفاع مقدس، همچون نگینی، توجه را به خود جلب می‌نماید. مکان‌هایی که به فضای دلدادگی عارفانه و فعالیت‌های فرهنگی و مذهبی، تبدیل شده‌اند. ساخت یادمان شهدای گمنام که از سوی حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، در دستور کار قرار گرفته بود، مدت‌هاست اجرا شده است. گوی سبقتی که شهر‌های مختلف برای ساخت یادمان شهدای گمنام، از هم ربودند، باعث شده در حال حاضر شاهد تکمیل شدن ساخت  و در برخی شهرها نیز شاهد درحال اتمام بودن ساخت یادمان، باشیم. اما آنچه که برای خوشنام‌های تپه نورالشهدای زیراب و پل‌سفید در سوادکوه رقم خورد، بسیار تامل برانگیز و حتی تاسف‌بار است.

شهدایی که حدود 7 سال در مکانی دور از شهر، آرمیده‌اند. آرمیدنی که آغاز گمنامی بیش از پیش آنها بود. شهدای گمنام زیراب در مرتفع‌ترین نقطه شهر با جاده‌ای نامناسب، فضایی بدون حداقل امکانات و شهدای گمنام پل‌سفید نیز در نقطه‌ای خارج از شهر و بدون امکانات اولیه، سال‌هاست که در انتظار توجه و رسیدگی به سر می‌برند. فضای دور از شان شهدا، قصه پر غصه سال‌های گمنامی‌شان در سوادکوه شده است. باتوجه به شناسایی شهدای گمنام از طریق آزمایش " دی‌اِن‌اِی" ، به ‌دلیل شرایط بسیار نامناسب مقبره شهدای گمنام سوادکوه و فضای اطرافش، دغدغه‌هایی را بوجود آورده است که اگر روزی این شهدا شناسایی شوند، چطور می‌توان با خانواده‌هایشان روبرو شد؟

سردار عبدالله ملکی مدیرکل حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درمورد وضعیت شهدای گمنام سوادکوه، اظهارداشت: در سطح استان، شهدای گمنام زیادی داریم که برای اکثرشان یادمان‌هایی ساخته و تکمیل شد و یا در حال اتمام است اما در پل‌سفید و زیراب، مشکل اساسی داریم.

سردار ملکی باتوجه به محل تدفین شهدای گمنام در شهر زیراب، خاطرنشان کرد: منطقه‌ مرتفعی انتخاب شده که یکی از مشکلات اساسی آن جاده بود و منابع طبیعی هم چندان رضایت نداشت اما با تلاش‌های صورت گرفته ، جاده احداث گردید. طرحی که برای اِلِمان شهدای گمنام زیراب داده شده بود، هزینه سنگینی داشت ولی ساختش همراه با حسینیه، نگینی در آن منطقه می‌شد.

این مسئول افزود: از آنجائیکه ساخت این فضاها با شهرداری و خیرین است، بنابراین جلسات زیادی با هیئت‌امناء شهدای گمنام در سپاه و فرمانداری، برگزار کردیم، با گروه‌هایی نشست داشتیم. ستاد‌های اجرایی شکل گرفت، که درحال فعالیت هستند تا با اعتبارات مربوط به کمک خیرین و شهرداری، طرح ساخته شود. هرچند شهرداری زیراب توان مالی چندانی ندارد. 

مدیرکل حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس مازندران با ابراز امیدواری نسبت به ساخت یادمان شهدای گمنام زیراب و پل‌سفید در سال 1401، افزود: در پل‌سفید هم با نگاه سردار باقرزاده، مکان دور از شهر انتخاب شد. شهرداری این شهر نیز توان مالی چندانی ندارد. ساخت هر دو یادمان را به طور جدی در دستور کار قرار دادیم و به شخصه نیز ورود پیدا کردم تا ان‌شا‌ء‌الله با کمک دفتر حفظ آثار،خیرین، سپاه و شهرداری‌ها، این دو یادمان در سال 1401 ساخته شود. 

سردار ملکی ضمن عذرخواهی از مردم سوادکوه بابت شرایط فعلی شهدای گمنام شهرهای زیراب و پل‌سفید و تشکر از رسانه‌ها بابت مطالبه‌گری، تصریح کرد: انجام کارهای فرهنگی نیز به دلیل ساخته نشدن یادمان‌ها، کمی سخت شده است.‌بابت این موضوعات از مردم سوادکوه عذرخواهی می‌کنم. ان‌شا‌ء‌الله با یاری خدا و نگاه شهدا، فضای در شان ستاره‌های پر نور مقاومت، ساخته شود. شهدای گمنامی که گمنام‌تر شدند و تلاش داریم از گمنامی در بیاوریم و به سرانجام رسانده و از شرمندگی خارج شویم. از مردم انقلابی، بسیجیان و خیرین نیز تشکر می‌کنم.

این مسئول با بیان اینکه حفظ آثار برای ساخت اِلِمان، ردیف منابعی برای شهدای گمنام ندارد، اظهارداشت: اگرچه باتوجه به شرایط تورمی جامعه، مردم مشکلات اقتصادی دارند اما انتظار بیشتری برای کمک به ساخت یادمان داریم. خیرین را نیز شناسایی کرده و اخیراً با خیری در پل‌سفید، نشستی داشتیم. متاسفانه در حفظ آثار برای ساخت اِلِمان، هیچ ردیف منابعی نداریم، دولت هم نگاهی ندارد. بیشتر مردم، خیرین و شهرداری‌ها ، متولی این کار هستند.

مدیرکل حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس مازندران، باتوجه به شناسایی شهدای گمنام از طریق آزمایش "دی‌ان‌ای" ، یکی از دغدغه‌های خود را چگونگی روبرو شدن با خانواده شهدای گمنام سوادکوه در صورت شناسایی شدن، برشمرد و تصریح کرد: مدتی می‌شود که دغدغه‌ام این است که درصورت شناسایی شدن این شهدا، در مقابل خانواده‌هایشان حرفی برای گفتن نداریم، به همین علت حتما ساخت یادمان باید به سرانجام برسد. بدین منظور هفته‌های آینده نیز سفری به سوادکوه خواهم داشت.

به گزارش تسنیم، وقتی به مزار شهدای گمنام سوادکوه می‌روید، در اوج شکوه ، جلال و اخلاص نابشان، سکوتی غم‌بار بر دل می‌نشیند.فضا پر است از غربت آشنایان، ناشناس. پایان تلخ گمنامی که در سوادکوه برای این شهدا رقم خورده، آرزوی همگانی شده است. شکوه آن مراسم تدفین به سرعت فرونشست و غربتی سنگین بر شهدا تحمیل شد. انتخاب آن مکان‌ها به هر نیتی که بوده، فقط سرآغازی شد برای غربت بیشتر خوشنام‌هایی که هر سال بر گمنامی‌شان افزوده شد.

اگر همین روزها، آزمایش " دی‌ان‌ای" راز گمنامی‌شان را کنار بزند و نام و اثرشان آشکار گردد، باتوجه به وضعیت مقبره‌شان، چه کسی توان روبرو شدن با خانواده‌های این شهدا را خواهد داشت؟ باتوجه به نگاه اداره کل حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس استان و تصمیم جدی برای ساخت یادمان شهدای گمنام زیراب و پل‌سفید ، امیدواریم با کمک متولیان، مردم و خیرین، تا قبل از شناسایی این شهدا، یادمان‌ها ساخته شود تا شرمنده خانواده شهدا نشویم.‌

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon