«سلیمانیه» همچنان ناآرام؛ دانشجویان معترض چه میخواهند؟ / گزارش تسنیم از اقلیم کردستان عراق
اعتراضات دانشجویان در دانشگاه سلیمانیه واقع در اقلیم کردستان عراق همچنان ادامه دارد و این تحرکات، سرانجام کابینه محلی را به برگزاری جلسه ویژه برای بررسی این موضوع چالش برانگیز وادار کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری تسنیم از اقلیم کردستان عراق، تظاهرات دانشجویان دانشگاه شهر سلیمانیه در حالی همچنان ادامه دارد که ساختمانها و دانشکدههای این دانشگاه در محاصره نیروهای امنیتی قرار گرفته و راهها نیز مسدود شده است. این تظاهرات از روز دوشنبه 22 نوامبر(اول آذر) در اعتراض به قطع کمکهای مالی اختصاص یافته به 60 هزار دانشجوی شهر سلیمانیه و 100 هزار دانشجوی دیگر مناطق اقلیم آغاز شده است. دانشجویان معترض به سمت نیروهای امنیتی سنگ پرتاب میکنند.
بر اساس این گزارش، حتی افراد غیر دانشجو هم به این تظاهرات پیوستهاند.آنچه سبب تحریک بیشتر دانشجویان شده است، ضرب و شتم برخی دانشجویان دختر و انتقال آنها به بیمارستانها بوده استز در حالی که برخی تظاهرات کنندگان با در دست داشتن چاقو با نیروهای امنیتی درگیر شدهاند.همچنین برخی از معترضان به دفاتر تشکلهای اتحادیه میهنی کردستان حمله کرده و دو دفتر را به آتش کشیدند.
دستگاههای امنیتی در استان سلیمانیه از تعطیلی دانشگاهها و مراکز علمی به مدت شش روز برای جلوگیری از برگزاری تجمعات و درگیری با دانشجویان خبر دادهاند تا برخی طرفهای حزبی نتوانند با تشدید اوضاع بر موج تظاهرات سوار شوند.
دولت محلی اقلیم کردستان عراق علت قطع کمکهای مالی به دانشجویان را کمبود منابع مالی و جنگ با گروه تروریستی داعش و عدم دریافت سهمیه خود از بودجه فدرال اعلام کرده است، اما دانشجویان به این مسئله اعتنایی ندارند و همچنان بر ادامه تظاهرات و اعتراضات خود اصرار دارند. در حالی که دانشجویان معترض سخنگویی ندارند تا ماهیت واقعی خواستههایشان و دلیل اصلی برگزاری تظاهرات را بیان کنند، اما طرفهای سیاسی در اقلیم، علت این تظاهرات را طرفهای نفوذی معرفی کردهاند، اما به هیچ طرف مشخصی اشاره نکردهاند، این در حالی است که برخی طرفها از تظاهرات دانشجویان حمایت میکنند که از جمله این طرفها میتوان به جنبش «نسل جدید» به ریاست شاسوار عبدالواحد اشاره کرد به طوری که تظاهرات کنندگان او را باعث تحریک افکارعمومی علیه سیاستمداران دانستهاند و گفتهاند که وی از طریق رسانههای خود هیچ کاری برای جوانان انجام نداده است.
در تحولی دیگر، تظاهرات کنندگان، پنج اداره دولتی از جمله اداره راهنمایی و رانندگی و اداره کارت شناسایی را در منطقه بیره مرکرون در اطراف سلیمانیه به آتش کشیدهاند ؛ همچنین دفتر اصلی جنبش تغییر(گوران) در سید صادق از سوی برخی افراد به آتش کشیده شده است، این در حالی است که نیروهای امنیتی اقلیم برای آرام کردن اوضاع تلاش میکنند. وزارت فرهنگ و جوانان دولت محلی هم اقدامات خرابکارانه را محکوم کرده است.
از سوی دیگر نیروهای امنیتی محلی اقلیم کردستان عراق موسوم به آسایش در بیانیهای تاکید کردهاند که برگزاری تظاهرات از سوی دانشجویان دانشگاهها برای مطالبه حقوقشان حقی مشروع است و آسایش هرگز به نیروها و کادر خود اجازه استفاده از خشونت علیه تظاهراتکنندگان را نخواهد داد.
در حالی که اطلاعات کسب شده توسط تسنیم نشان میدهد که خسارتها در اداراتی که به آتش کشیده شده است، تنها مربوط به پروندههای شهروندان است، اما سیروان سرحد فرماندار شهرستان دوکان گفته است زیانهای وارده به این ادارات، 500 میلیون دینار برآورد میشود. این در حالی است که نیروهای امنیتی سلیمانیه فردی را دستگیر کردند که ویدئویی از وی در حالی که یکی از دانشجویان معترض را مورد ضرب و شتم قرار میداد و علت این کار خود را دستور قباد طالبانی معاون رئیس اقلیم کردستان اعلام میکرد.
در بیانیه آسایش آمده است که برخی طرفها و افراد از این تظاهرات در راستای منافع سیاسی نامشروع خود سوء استفاده کردند به طوری که برخی از این افراد به گشتی نیروهای امنیتی حمله کردند.
در پی گسترش دامنه تظاهرات، کابینه محلی اقلیم کردستان عراق نشستی را به ریاست مسرور بارزانی نخست وزیر این منطقه برگزار کرد.
در این نشست، مسئله اعتراضات دانشجویان دانشگاهها و مراکز علمی مورد برسی قرار گرفت. در پی بررسی این موضوع، کابینه تصمیم گرفت کمکهای مالی به وزارت آموزش عالی برای بهبود اوضاع این مراکز و شرایط معیشتی دانشجویان اختصاص دهد .
کابینه محلی اقلیم کردستان عراق ضمن تاکید بر حق تظاهرات مسالمت آمیز دانشجویان از آنها خواست حقوق خود را به دور از خشونت پیگیری کنند. این کابینه در عین حال توهین و تعدی برخی افراد به نیروهای امنیتی و تخریب موسات و نهادها را محکوم کرد.
خواستهها و گلایههای دانشجویان معترض در گفتگو با تسنیم
در این حال دانشجویان معترض از سخت تر شدن شرایط زندگی و تحصیل به سبب مشکلات مالی خبر دادند. در این زمینه،«آمانج علی» از دانشجویان معترض در گفتگو با خبرنگار تسنیم گفت تظاهرات ما قانونی و حقی مشروع است. وی افزود کمکهای مالی اختصاص یافته به دانشجویان از سال 2014 قطع شده و بخشهای مختلف دانشگاه سلیمانیه از سطح پایین خدمات رسانی رنج میبرند و خوابگاهها شرایط اسکان را ندارند.
«عثمان میران» هم علت برگزاری تظاهرات از سوی دانشجویان را بی اعتنایی آشکار به وضعیت دانشجویان اقلیم کردستان و اینکه حقوق آنها چه حقوق مادی و حتی حقوق معنوی رعایت نمیشود، اعلام کرد.
«شادان محمد» دانشجوی دیگری هم به خبرنگار تسنیم گفت ما پولی برای تامین هزینههای زندگی خود در سایه بحران مالی نداریم و دولت اربیل و مجلس و وزارت آموزش عالی باید به دنبال راهی برای حل بحران ما باشند، ما به دنبال ملتهب کردن اوضاع و گشودن درها به روی دخالتها نیستیم و نمیخواهیم ما را متهم به ایجاد هرج و مرج کنند.
انتهای پیام/