صادرات روزانه ۱۲۰۰تن سیب درختی از آذربایجان‌غربی/ خرید تضمینی سبب ناکامی دلال‌ها شد

صادرات روزانه 1200تن سیب درختی از آذربایجان‌غربی/ خرید تضمینی سبب ناکامی دلال‌ها شد

گروه استان‌ها ــ مسئولان کشاورزی آذربایجان‌غربی معتقدند علاوه بر موفقیت‌های کسب شده در زمینه صادرات سیب درختی به کشورهای هدف، خرید تضمینی سیب صنعتی طی سال جاری توانسته از واسطه‌گری این محصول جلوگیری کند و دلالان این عرصه را ناکام گذاشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازارومیه، آذربایجان غربی با تولید سالانه بیش از یک میلیون تن قطب سیب کشور به شمار می رود اما هر سال بازارِ پس از تولید، مهمترین مشکل این محصول استراتژیک و صادراتی استان است.

با وجود اینکه این استان امسال نیز با  تولید بیش از یک میلیون و 270 هزار تُن سیب بازهم رکورد تولید این محصول در کشور را زد اما شرایط  آب و هوایی و وزش باد و تنش های اقلیمی موجب شد حدود یک سوم از محصول سیب درختی تولیدی به زیر درختی یا همان سیب صنعتی تبدیل شود.

بر اساس آمار موجود، تنها 8 درصد ارزش ریالی سیب تولیدی استان مربوط به سیب صنعتی بوده که به لحاظ میزان تولید قابل توجه و برداشت در فاصله زمانی محدود، این موضوع موجب تراکم تولید سیب صنعتی در مراکز خرید این محصول شده و گاهی تاخیر در جذب توسط واحدهای صنعتی استان که تنها محل جذب و فرآوری سیب زیردرختی در استان هستند، موجب انباشت مقطعی محصول و سوءاستفاده برخی از واسطه ها و دلالان با خرید و احتکار در کنار جاده‌ها به امید فروش به قیمت بالاتر به کارخانه های صنایع تبدیلی می شود که این امر موجب ایجاد مناظر نامناسب در حاشیه جاده‌ها و باغات استان می شود.

بیش از 100 هزار تن سیب صنعتی از کشاورزان آذربایجان غربی خریداری شد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی در خصوص آخرین وضعیت سیب در استان، اظهار داشت: خبر امیدوار کننده در سال جاری خرید سیب صنعتی به صورت تضمینی توسط دولت بود که این طرح  توانست بخشی از مشکلات سال‌های گذشته را جبران کند و با تمهیدات انجام شده در زمان خرید تضمینی سیب صنعتی بیش از 41 هزار تن سیب توسط سازمان تعاون روستایی و بیش از 60 هزار تن نیز توسط کارخانجات استان‌های دیگر و از جمله آستان قدس رضوی خریداری شد.

اکبر کرامتی افزود: 92 درصد ارزش ریالی سیب تولیدی در استان مربوط به سیب درجه یک و دو بوده و فقط هشت درصد آن مربوط به سیب صنعتی است.
وی عنوان کرد: از آغاز فصل برداشت سیب درختی از سطح 60 هزار و 465 هکتار باغ بارور در استان، این محصول به صورت منظم از طریق گمرکات استان به کشورهای همسایه خارجی از قبیل افغانستان، پاکستان، عراق، تاجیکستان، ازبکستان ، لیبی و ... صادر شده و این روند همچنان ادامه دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی، با بیان اینکه آذربایجان غربی با وجود رکوردزنی سالانه در زمینه تولید سیب در بخش صادرات با مشکلات زیادی مواجه می‌شود، خاطرنشان کرد: کمبود ناوگان حمل و نقل یخچال دار، سورت و بسته بندی، تعهد ارزی و مسائل و مشکلات سیاسی پیش روی کشورهای بازار هدف سیب استان بخشی از این مشکلات هستند.

کرامتی با اشاره به صادرات روزانه بیش از یک هزار و 200 تا یک هزار و 500 تن سیب درختی از گمرکات استان، اضافه کرد: بحث برندسازی در موضوع صادرات و ایجاد زیرساخت‌های صادراتی از موارد مهم در انجام صادرات است که توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل به‌ویژه حمل‌ونقل هوایی در استان می‌تواند به رونق اقتصادی و افزایش صادرات در بخش کشاورزی کمک قابل توجهی کند.

وی یادآور شد: استفاده از روش‌های نوین بسته ‌بندی و سورتینگ محصولات کشاورزی و مواد غذایی نقش بسزایی در بازاریابی و فروش محصولات و به خصوص صادرات آن دارد و نبود صنعت سورت و بسته بندی مناسب از مهمترین مشکلات پیش روی صادرات محصولات و صنعت کشاورزی آذربایجان‌غربی است.

حذف عوارض گمرکی صادرات سیب به عراق و ازبکستان

هر چند مشکلات سیب صنعتی صادرات این محصول استراتژیک در استان را به حاشیه برد اما خبر خوبی که امیدها را برای حل مشکلات صادرات سیب استان زنده کرد حذف عوارض گمرکی صادرات سیب به برخی کشورها بود.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه، در این زمینه با اشاره به برداشته شدن عوارض گمرکی صادرات سیب به شمال عراق افزود: پیش از این برای صادرات هر کیلو سیب درختی، گمرک عراق 10 هزار تومان عوارض گمرکی دریافت می کرد که این تعرفه حذف شده است‌‌.

بهنام تاج‌الدینی افزود: دولت عراق در برخی محصولات کشاورزی برای حمایت از کشاورزان، عوارض گمرکی را لغو می‌کند و همه ساله از 25 آذرماه این عوارض لغو می‌شد اما امسال از 15 آبان ماه لغو شده است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه  کشور ازبکستان نیز تعرفه صادرات سیب را لغو کرده، گفت: برای حذف تعرفه گمرکی سیب آذربایجان‌غربی به سایر کشورها نیازمند توسعه  دیپلماسی و رایزنی اقتصادی هستیم.

ضرورت راه اندازی واحدهای تولید چیپس میوه سیب درختی در آذربایجان‌غربی

در همین زمینه، مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی با بیان اینکه 8 واحد تولید چیپس میوه در استان با ظرفیت تولید سالانه 6 هزار و 500 تن فعالیت می کنند، گفت: جلوگیری از فساد میوه به عنوان یکی از روش‌های نگهداری میوه، افزایش ارزش افزوده محصول، افزایش زمان ماندگاری محصول، قابلیت صادرات، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، امکان حمل و نقل آسان محصول از جمله مزیت‌های چیپس میوه به شمار می‌رود.

دمکری ادامه داد: آذربایجان غربی در زمینه تولید و عرضه چیپس میوه از ظرفیت بزرگی برخوردار است و با توجه به اینکه قطب تولید سیب درختی در کشور محسوب می‌شود، نیاز است که با راه‌اندازی واحدهای تولید چیپس میوه سیب درختی در استان در کانون توجه قرار گیرد تا از هدر رفتن این محصول و تبدیل شدن به ضایعات در کنار جاده ها و باغات جلوگیری شود.

اجازه نخواهیم داد مافیای افراد سودجو با سرنوشت مردم و کشاورزان بازی کنند

استاندار آذربایجان غربی نیز در دیدار با مدیران حوزه کشاورزی استان، در خصوص  ساماندهی سیب زیردرختی، ابراز داشت: تمهیداتی به‌کار گرفته می‌شود تا از سال بعد کارخانجات مستقیم از کشاورزان خرید کنند.

محمدصادق معتمدیان بیان کرد: اگر قرار است سودی در این بخش باشد باید به جیب بهره بردار برود نه دلالان و واسطه ها چراکه این موضوع به نوعی فساد است و لازم است تا مسیرهای آن بسته شود.

وی با تاکید بر مدیریت موضوع در بخش رسانه ای نیز گفت: رسانه ها باید قوی‌تر از قبل در این موضوع ورود کنند چراکه تبیین این موضوع که هشت درصد سیب درختی استان صنعتی و 92 درصد ارزش صادراتی دارد یک ضرورت است.

استاندار آذربایجان غربی، خاطرنشان کرد: باید مشکلات باغداران با بسیج امکانات در کوتاه ترین مدت رفع شود و یک طراحی یک افق و چشم اندازی برای بلندمدت در این زمینه نیز از ضروریات است. سیب محصول استراتژیک ماست و لازم است تا در تمام فصول برای حل مشکلات اقتصادی تلاش شود، موضوع سیب درختی هم مختص فصل خاصی نیست.

در حال حاضر امرار معاش بیش از 60 هزار خانوار روستایی و شهری در استان به صنعت سیب‌درختی وابسته است، 10 هزار نفر نیز به‌صورت غیرمستقیم پس از تولید در امر برداشت، بسته‌بندی فروش، صادرات و سایر بخش‌های مرتبط با این محصول فعالیت می‌کنند.

طی مدت خرید تضمینی سیب صنعتی که از 6 آبان‌ ماه آغاز شده بود و 10 روز پس از مهلت قانونی اعلام شده نیز تمدید شد، بخشی از سیب‌ها از باغداران خریداری شد و بخشی دیگری از سیب‌ها به دلیل نقش دلالان و واسطه‌ها در کنار جاده‌ها انبار شد که همین امر موجب بروز شرایط ناگوار در حاشیه جاده‌ها و نمایش چهره‌ای غیربهداشتی از محصول استراتژیک استان در رسانه‌ها شد.

انتهای پیام/س

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon