ردپای دلال‌ها در بازار ماشین‌آلات کشاورزی؛ وقتی تراکتور کارخانه و بازار ۲۰۰ میلیون تومان اختلاف قیمت دارد

ردپای دلال‌ها در بازار ماشین‌آلات کشاورزی؛ وقتی تراکتور کارخانه و بازار 200 میلیون تومان اختلاف قیمت دارد

گروه استان‌ها - در حالی بیش از ۱۰ هزار متقاضی دریافت ماشین‌آلات کشاورزی در استان زنجان وجود دارد که اختلاف قیمت تراکتور با قیمت دولتی و بازار آزاد باعث شده واسطه‌ها و دلال‌ها فعالیت گسترده‌ای در این بازار داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان ، کشاورزی از دیرباز به عنوان یکی از محورهای اصلی سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی توسعه کشور مورد توجه قرار گرفته است و به دلیل اهمیت و نقش روز افزون در تأمین و امنیت مواد غذایی، ایجاد اشتغال پایدار و درآمدزایی به ویژه در شرایط تحریم همواره به عنوان یکی از مشاغلی مطرح بوده که در اولویت کاری قشر عظیم از جمله جوامع روستانشین قرار دارد.

اما امروزه بسیاری از مشاغل از جمله کشاورزی در مسیر صنعتی شدن قرار گرفته است و با این وجود برای فعالیت در این حرفه باید "ادوات صنعتی" مناسب از جمله تراکتور و سایر ماشین‌آلات توسط سازمان‌ جهاد کشاورزی، با همکاری شرکت‌های تولیدکننده تراکتور و بانک‌های عامل در اختیار کشاورزان قرار گیرد تا جهت تولید با راندمان بالاتر و تاثیر مثبت در زنجیره غذایی کشور برنامه‌ریزی‌های مناسبی ایجاد شود.

با این حال سالانه سهمیه و اعتباری جهت افزایش مکانیزاسیون به استان‌ها ابلاغ و بر همان اساس ادوات و ماشین‌آلات کشاورزی نیز مورد ثبت نام متقاضیان قرار می‌گیرد.

طبق اعلام مسئولان جهاد کشاوری در استانی همچون زنجان در حال حاضر بیش از 10 هزار متقاضی ماشین‌آلات کشاورزی وجود دارد و آنچه که این مسئولان بر آن اذعان دارند این است که سالانه فقط اعتبار 600 دستگاه به استان ابلاغ و در اختیار متقاضی قرار می‌گیرد. بنابراین با یک حساب سرانگشتی ساده می‌توان به این نکته پی برد که هر متقاضی باید 15 سال به انتظار بنشیند تا پس از اینکه نوبت رسید بتواند با قیمت روز همان زمان ماشین‌آلات کشاورزی را دریافت کند.

با این شرایط در گذر 15 سال زمان کشاورزان مجبور هستند با هزینه‌کرد هنگفت نسبت به عملیاتی کردن کار‌های کشاورزی اراضی خود با ماشین‌آلات اجاره‌ای اقدام کنند؛ چراکه تورم به ساعت کاری ماشین‌آلات نیز رخنه کرده و قیمت هر ساعت کاری ماشین‌آلات کشاورزی با روندی برق‌آسا همچون سایر امور رو به افزایش است، که این امر خود می‌تواند در زمین‌گیر کردن تولید و کشاورزان تاثیر داشته باشد.

با تمام این‌ها در طول روز‌های گذشته کامبیز عباسی، رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی از پرداخت بیش از 4 هزار میلیارد تومان تسهیلات به کشاورزان برای تهیه ادوات و تجهیزات مکانیزاسیون بخش کشاورزی در 8 ماهه امسال خبر داد و افزود: سال گذشته تنها نصف تسهیلات امسال، برای زنجیره مکانیزاسیون پرداخت شد اما امسال با افزایش چشمگیری که داشت، به افزایش عملیات مکانیزه کشاورزی کمک زیادی کرد.

عباسی گفت: تسهیلات پرداختی به کشاورزان برای مکانیزاسیون 15 درصد است که 80 درصد کل قیمت ادوات از تسهیلات پرداخت می‌شود و 20 درصد از محل آورده کشاورز تأمین می‌شود.

با این حال طبق اعلام مسئولان جهاد کشاورزی استان زنجان اعتباری که امسال به بخش مکانیزاسیون استان زنجان اختصاص داده شده در حد 100 میلیارد تومان بوده است که در مقایسه با 40 هزار میلیارد تومان اعتباری که به بخش مکانیزاسیون کشور اختصاص یافته سهم بسیار ناچیزی است که همه ساله سبب می‌شود تعداد اندکی ماشین‌آلات به متقاضیان در استان زنجان واگذار شود و روز به روز بر صف طویل متقاضیان افزوده شود.

تفاوت قیمت عامل اصلی دلال‌بازی

در این راستا مهدی بنده‌ئی، رئیس مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: در سطح استان زنجان 10 تا 12 هزار نفر متقاضی دریافت تراکتور هستند و طبق مستندات ارائه شده کشاورز محسوب می‌شوند و می‌توانند با کمک تسهیلات دولتی این ماشین را دریافت نمایند.

وی با بیان اینکه سهمیه‌ تراکتوری که سالانه به استان اختصاص داده می‌شود در حدود هشت تا 10 درصد کل ثبت‌نامی‌ها است، افزود: سالانه زیر یک‌هزار دستگاه تراکتور یا در عبارتی بهتر 600 تراکتور به استان اختصاص داده می‌شود.

رئیس مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه در سال جاری یک‌هزار میلیارد ریال اعتبار به بخش مکانیزاسیون استان اختصاص یافته است، گفت: تا حال حاضر 320 دستگاه تراکتور به متقاضیان واگذار شده است.

وی با بیان اینکه به علت بالا بودن تعداد متقاضیان تراکتور و نارضایتی ایجاد شده، جهاد کشاورزی سعی کرده در ماه‌های نخست سال جاری سهمیه کمباین را به تراکتور اختصاص دهد، گفت: شرکت تراکتور‌سازی سهمیه تراکتور را با استان‌ها توافق می‌کند و آن را اختصاص می‌دهد از سویی دیگر مرکز توسعه مکانیزاسیون نیز تسهیلاتی را برای ارائه به متقاضیان در نظر می‌گیرد.

بنده‌ای تاکید کرد: تمام متقاضیان مورد بررسی قرار می‌گیرند و بر اساس اولویت‌ها تراکتور و البته ادوات همراه آن ارائه می‌شود چرا که تراکتور صرفاً به تنهایی کاربردی ندارد و باید در کنار آن سایر ادوات دنباله‌بند نیز وجود داشته باشد.

این مسئول گفت: این امور در نهایت سبب می‌شود تا مبلغ مورد نیاز برای دریافت تراکتور و ادوات همراه آن افزایش یابد که گاها به دلیل کاهش تسهیلات اختصاص یافته به سازمان جهاد کشاورزی در روند ارائه تراکتور نیز مشکلی ایجاد می‌شود.

رئیس مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با تاکید بر اینکه تراکتور و ماشین‌آلاتی که متقاضیات با تسهیلات دولتی دریافت می‌کنند دارای اختلاف قیمت بالایی است، گفت: همین امر سبب می‌شود تا دلالان بر این عرصه نیز ورود یابند اما جهاد کشاورزی برای رصد این موضوع که ماشین‌الات بعد از واگذاری به متقاضی مورد فروش قرار نگیرد به صورت دوره‌ای با بانک عامل بازدید انجام داده و اگر فروش این ماشین‌آلات رخ داده باشد کشاورز دریافت‌کننده تراکتور جریمه می‌شود.

وی تصریح کرد: در صورتی که ماشین‌آلاتی که توسط،متقاضیان با تسهیلات دولت دریافت و به فروش برسد بانک عامل اقدام به جریمه خواهد کرد و میزان جریمه نیز به تصمیم بانک عامل ارتباط دارد.

اختلاف 200 میلیون تومانی تراکتور در بازار آزاد

از سوی دیگر جواد تاراسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی در زمینه اختلاف قیمت تراکتور دولتی با بازار آزاد به خبرنگار تسنیم گفت: متاسفانه در این روز‌ها خرید تراکتور به پول بسیار زیادی نیاز دارد چرا که مبلغ تراکتور کارخانه با بازار آزاد قریب به 200 میلیون تومان اختلاف قیمت دارد و کشش به سمت خرید این ماشین کاذب بوده و بیشتر بحث دلالی نیز در این امر مطرح است.

به‌هرحال اهمیت بروزرسانی تجهیزات و ادوات کشاورزی برای افزایش بهره‌وری برهیچ کس پوشیده نیست و نوسازی ناوگان فرسوده مجود می‌تواند عاملی در افزایش تولید و ایجاد ارزش افزوده بالاتر در بخش کشاورزی باشد و امید است دولت سیزدهم در این زمینه گام‌های موثرتری برداشته و با حذف واسطه‌ها نوسازی ناوگان ادوات کشاورزی را سرعت بخشد.

انتهای پیام/ی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران