ایزدی: به نتیجه رسیدن مذاکرات وین منوط به تغییر رویکرد آمریکا در قبال ایران است
کارشناس مسائل بینالملل گفت: تمرکز تیم مذاکره کننده کشورمان برخلاف دولت گذشته، بیش از آنکه صرفاً معطوف به دستیابی به یک توافق باشد، معطوف به لغو تحریمها علیه ایران است.
فواد ایزدی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، درباره شروع مجدد مذاکرات وین و ارزیابیاش از روند این مذاکرات گفت: اگر دولت بایدن بخواهد همان سیاستهای فشار حداکثری دولت ترامپ در قبال ایران را ادامه دهد_ که در یک سال گذشته شاهد چنین رویه از سوی دولتمردان جدید آمریکا بودهایم_ احتمال اینکه خیلی زود به نتیجه برسند بالا نیست.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اختلاف نظراتهایی که میان دو طرف وجود دارد، شروع مذاکرات جدید باید از چه نقطهای باشد، تصریح کرد: اینکه مذاکرات از چه نقطهای آغاز شود به نظر نمیرسد که موضوع اصلی باشد، در عین حال همانطور که اشاره شد مهمترین مسئله این است که آیا هیئت حاکمه آمریکا به عنوان کشوری که به شکل یکجانبه از برجام خارج شد، عزم و ارادهای برای تجدید نظر در رویکرد خود در قبال این توافقنامه دارد یا خیر. اگر تغییری در سیاستهای آمریکا دیده شود به نظر من تفاوتی نمیکند که مذاکرات وین از چه نقطهای آغاز شود.
این کارشناس مسائل آمریکا درباره راستی آزمایی اقدامات جبرانی آمریکا برای بازگشت به برجام گفت: آنچه که ما در دوره آقای روحانی تجربه کردیم این بود که تنها دغدغه جدی تیم مذاکره کننده رسیدن به توافق به هر قیمتی بود و اینکه این توافق چقدر به درد کشور میخورد و در راستای تامین منافع ملی است، خیلی اهمیتی نداشت و نفس دستیابی به یک توافق با غرب برای دولت قبل موضوعیت داشت ولی به نظر میرسد این رویه در دولت سیزدهم تغییر کرده و تمرکز تیم مذاکره کننده کشورمان بیش از اینکه معطوف به دستیابی به یک توافق باشد، معطوف به لغو تحریمها علیه ایران است.
ایزدی درباره پیامدهای احتمالی شکست مذاکرات وین برای ایران، عنوان کرد: شرایط ایران در حوزه فروش نفت در حال بهتر شدن است. ترس آمریکاییها دقیقا از همین ناحیه است و آن کم شدن تاثیر تحریمها است. آنها در پی صفر شدن درآمد ایران از فروش نفت هستند اما انتظار آنها برآورده نشد و یکی از انگیزههای بازگشت آنها به مذاکرات و اصرار بر آن همین موضوع است.
وی با بیان اینکه ساختار تحریمها به هم ریخته و دچار چالش شده است و نیاز به متن جدیدی دارد تا تحریمها ادامه یابد و تاثیرش را از دست ندهد، گفت: در توافق ژنو که 2 سال قبل از برجام انجام شد، کلمه (Free) به معنی سست شدن به کار رفت. چون از تحریمهای بی حاصل خسته شده بودند. این اتقاق دوباره در حال رخ دادن است و تحریمها در حال سست و بی اثر شدن هستند، به همین دلیل طرفهای غربی بهویژه آمرریکا در پی متن و توافق جدیدی هستند تا از بیاثر شدن تحریمهایی که در سالهای اخیر علیه ایران اعمال شده، جلوگیری کنند.
انتهای پیام/