حرکت لاکپشتی در انسداد چاههای غیرمجاز آب در استان زنجان؛ دستگاه قضا ورود کند
گروه استانها - با اینکه وضعیت ذخایر آبی در استان زنجان بحرانی است ولی شرکت آب منطقهای و دیگر دستگاههای مسئول اقدام کارسازی در زمینه مسدودی چاههای غیرمجاز نمیکنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان ، بیشترین استفاده از آب در استان زنجان به بخش کشاورزی اختصاص دارد و عدم رعایت الگوی کشت مهمترین عامل هدررفت در این بخش است. به عبارتی دیگر دستگاه آب منطقهای و جهاد کشاورزی در زنجان در سالهای گذشته بیشترین اختلافات را باهم داشتند به طوری که چندین بار مسئولان وقت این دو دستگاه در شورای اداری استان اختلافات خود را علنی کردند.
البته ناگفته نماند که تمام مشکلات کاهش آبهای زیرزمینی به دلیل عدم رعایت الگوی کشت نیست و بخشی از آن مربوط به حفر چاههای غیرمجاز نیز است. متاسفانه در چند سال گذشته مسئولان مربوطه اقدام کارسازی در زمینه مقابله با چاههای غیرمجاز نکردهاند و شاید این کمکاریها خود را در آینده بسیار نزدیک نشان دهد.
بر اساس قانون، چاههایی که قبل از سال 85 حفر شده و فاقد پروانه بهرهبرداری بود باید جهت برداشت آب، مجوز دریافت میکردند. بر همین اساس با این شرایط بیش از یک هزار حلقه چاه در طول این سالها در استان تعیین و تکلیف شده است. البته حرکت لاک پشتی آب منطقهای برای انسداد چاهها پس از سال 85 نکته قابل توجهی است که انتظار میرود مسئولان استانی تدبیری برای این موضوع بیاندیشند.
سال گذشته سهمیه آب منطقهای برای انسداد چاههای غیرمجاز فقط حدود 350 حلقه چاه بود که آن هم به طور کامل انجام نگرفت؛ اگر روال به این ترتیب بخواهد پیش برود شاید در چند سال آینده آبی وجود نداشته باشد که آب منطقهای به این صورت با صبر و حوصله اقدام به انسداد چاههای غیرمجاز میکند.
در مورد بحران آبی در استان بارها و بارها مسئولان استانی اعم از استاندار و نمایندگان مجلس استان هشدارهای لازم را دادهاند و حتی در سفر اخیر ریاست جمهوری معضل آب به رئیس جمهور گفته شد. ولی گویا برخی دیگر مسئولان استانی همانند آب منطقهای عزم جدی برای رفع چاههای غیر مجاز ندارد و همواره اعلام میکند که نبود اعتبار و عدم همکاری برخی دستگاهها اجازه نمیدهد در انسداد چاههای غیرمجاز خوب عمل کنیم.
البته آب منطقهای زنجان مدعی است از ابتدای طرح احیای و تعادلبخشی در سالهای اخیر تا آبانماه سالجاری 4 هزار و 90 حلقه چاه غیرمجاز پر شده است. اما سوال این است که چه تعداد چاههای غیرمجاز باقی مانده است؟ آیا آمار درستی از چاههای غیرمجاز در زنجان وجود دارد؟
پیش از این اسماعیل افشاری مدیرعامل آب منطقهای استان زنجان به خبرنگار تسنیم گفته بود: برای اسنداد چاهها در وهله نخست سراغ کسانی میرویم که نگاه سودجویانهای (نه معیشتی) به برداشت غیرمجاز آب دارند.
وی اذعان کرده بود که نبود اعتبارات درست و کافی اجازه انسداد چاهها را در موعد مقرر نمیدهد. همچنین برای جلوگیری از برخی از مشکلات اجتماعی آب منطقهای کمی محتاطتر عمل کند.
مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تسنیم اظهار کرد: متاسفانه یک عقب ماندگی زیادی در استان زنجان در سالهای گذشته به وجود آمده و مسئولان وقت در این زمینه مقصر هستند. به نظر ما باید مسئولان وقت در این زمینه پاسخگوی عملکردشان باشند.
وی با ابراز تاسف از وضعیت ذخایر آب استان زنجان گفت: 95 درصد آب صنعت استان زنجان از دشتهای ممنوعه تامین میشود. همینطور 80 درصد آب شرب استان هم از دشتهای ممنوعه تامین میشود؛ چه کسی مسئول این کار است؟
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی افزود: این میزان در استانهای دیگر حدود 30 تا 40 درصد است ولی به خاطر عدم مدیریت و ضعف مدیریتی برداشتهای بیرویه آب در استان از دشتهای ممنوعه نسبت به میانگین کشوری بسیار بالاست.
از سوی دیگر محسن افشارچی استاندار زنجان گفت: استان زنجان در برخی از حوزهها مشکلاتی دارد که میشود به تنش آبی نیز اشاره کرد که باید برای رفع این مسئله اقداماتی نیز کرد. البته تنش آبی فقط مربوط به استان زنجان نیست و ظاهراً اکثر استانهای کشور با این معضل مواجه هستند که امیدواریم با تدبیر ریاست محترم جمهور و اعضای کابینه این مشکل در سالهای آتی مرتفع شود.
وی گفت: موضوع آب موضوع بسیار مهمی در استان است و باید با کمی همت و تلاش این مشکل را برطرف کرد؛ از سوی دیگر برداشتهای غیرمجاز از چاههای زیرمینی معضل بزرگی برای سطح کاهش آبها شده که باید با یک برنامهریزی درست مانع از این کار شد. برخی افراد سودجو به دنبال این هستند که با صدمه زدن به منابع کشور، به منافع شخصی خودشان برسند.
انتهای پیام/ش