تداوم خشکسالی بی‌سابقه‌‌ در همدان/ ترغیب کشاورزان به اصلاح الگوی کشت با سیاست‌های تشویقی

تداوم خشکسالی بی‌سابقه‌‌ در همدان/ ترغیب کشاورزان به اصلاح الگوی کشت با سیاست‌های تشویقی

گروه استان‌ها- اصلاح الگوی کشت نقش موثری در افزایش تولید محصولات کشاورزی و بهره‌وری از منابع آبی دارد و به نوعی نجات‌بخش صنعت کشاورزی است.

به گزارش خبرگزای تسنیم از همدان، با توجه به خشکسالی بی‌سابقه‌ای که در همدان شاهد آن هستیم، مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی بسیار حائز اهمیت است به همین منظور اصلاح الگوی کشت راهکاری موثر در جهت افزایش محصولات کشاورزی و کاهش مصرف آب است.

به نوعی که می‌توان با جایگزین کردن گیاهان کم‌ آب‌بر و تشویق کشاورزان به کشت این محصولات شاهد تولیدات کشاورزی بالا به همراه بهره‌وری مناسب از آب باشیم.

وزیر جهاد کشاورزی در جلسه اخیر شورای عالی آب به اجرای ناموفق الگوی کشت اشاره کرده و گفته که اصلاح الگوی کشت نیاز به ابزار دارد و این ابزارها که شامل موضوع خرید تضمینی و پرداخت یارانه به کشاورزان است تاکنون در دسترس نبوده به همین دلیل اجرای طرح الگوی کشت در کشور موفقیت چندانی نداشته است.

همچنین بیان کرده که ما در دشت‌هایی که با کمبود شرایط آب روبه‌رو هستیم برای ترغیب کشاورزان به اصلاح الگوی کشت، تشویقی در نظر خواهیم گرفت که بودجه این تشویقی برای سال 1401 تعیین خواهد شد.

سیاست‌های حمایتی از کشاورزان در راستای اصلاح الگوی کشت است

در این باره علی بایگانه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: در بحث الگوی کشت وزارت جهاد کشاورزی هر ساله به ویژه در محصولات استراتژیک برنامه اجرایی دارد و آن را به استان‌ها از جمله همدان ابلاغ می‌کند و در آن قید شده که از هر استان چه تولیداتی با چه سطح کشتی انتظار دارند.

وی بیان کرد: یکی از برنامه‌ها در بحث الگوی کشت این است که تلاش کنیم کشاورزان از برنامه‌های ابلاغی تبعیت کنند و به همین منظور سیاست‌های حمایتی از کشاورزان به‌ ویژه در بحث تأمین کود و تسهیلات سرمایه در گردش در راستای اجرای همین برنامه به آنان تعلق می‌گیرد.

مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان تصریح کرد: جهاد کشاورزی تلاش می‌کند با مشخص کردن مسیر و حمایت‌هایش  الگوی کشت را به این سمت ببرد که هر کشاورزی هر محصولی را کشت نکند، پس یکی از روش‌ها این است که با برنامه ابلاغی و هدفمند کردن سیاست‌های حمایتی به ‌نوعی الگوی کشت را در منطقه مشخص کنیم.

وی ادامه داد: جهاد کشاورزی در کنار برنامه‌های ابلاغی به کشاورزان بحث دانه‌های روغنی کلزا را به عنوان گیاهی که در تناوب گندم آبی در استان کشت می‌شود پیشنهاد می‌دهد که آن را به‌ عنوان یکی از روش‌های اصلاح الگوی کشت در مورد افزایش عملکرد گندم داریم و به نوعی در بحث بهره‌وری آب نقش بسزایی دارد و مانع از آن می‌شود که کشاورز به دنبال محصولات پرآب بر برود.

بایگانه توضیح داد: در راستای اصلاح الگوی کشت محصولاتی را همچون کلزا و نباتات علوفه‌ای را جایگزین محصولات پرآب‌بر مرسوم کشاورزان کرده‌ایم.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه بحث علوفه به شدت در سطح کشور مسئله‌ساز است، محصولاتی همچون چغندر علوفه‌ای و ماشک را به عنوان نباتات علوفه‌ای در کنار یونجه که پر آب بر است به کشاورزان پیشنهاد داده‌ایم که در اراضی آبی و دیم کشت می‌شوند و حتی در بحث اصلاح تناوب زراعی در اراضی دیم هم فعالیت‌هایی صورت گرفته است.

مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان افزود: در محصول کلزا علی‌رغم حمایت‌ها یک سری مسائل فنی وجود دارد که به دلیل تداخلات آبی کلزا با چغندر قند و سیب‌زمینی است و زمانی کشت می‌شود که هنوز این محصولات نیاز به آب دارند و این تداخلات باعث می‌شود کار کند پیش رود و امسال بیش از هزار هکتار کشت کلزا داشته‌ایم در بحث چغندر علوفه‌ای که جدیداً کشت آن در استان شروع شده حدود 1500 هکتار کشت داشته‌ایم و افزایش این مبلغ بستگی به میزان استقبال کشاورزان دارد.

وی عنوان کرد: کشاورزان همدان بیشتر با یونجه آشنایی دارند اما با این شرایط کم‌آبی باید تلاش کنیم که مزارع الگویی در طرح‌های مختلف همچون طرح جهش تولید در دیم‌زارها که مورد حمایت هم واقع شده به آن‌ها آموزش داده شود و کشاورزان توجیه شوند علوفه را از محصولات دیگر هم می‌توانند تهیه کنند.

رتبه نخست استان همدان در کشت گلرنگ

بایگانه با بیان اینکه گلرنگ یکی دیگر از گیاهان است که در راستای اصلاح الگوی کشت پیشنهاد می‌شود گفت: گلرنگ یک دانه روغنی که هم آبی و هم دیمی می‌تواند کشت شود و چون استان همدان دیم خیز است کاشت این محصول بسیار باصرفه است و در سال گذشته استان همدان در بحث کشت گلرنگ نخست شد و حدود دو هزار هکتار گلرنگ کشت شد.

مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان تصریح کرد: گلرنگ گیاه مقاوم به خشکی است و با شرایط اقلیم ایران مطابقت دارد و از همه مهم‌تر توجیه اقتصادی بالایی دارد و کشاورزان متوجه آن شده‌اند.

هیچ حمایتی از محصولات پرآب‌بر نمی‌شود

این مقام مسئول با بیان اینکه هیچ حمایتی از محصولات پرآب‌بر به ویژه در سبزی، صیفی‌جات و جالیزها نداریم افزود: کشاورزان با توجه بازار هدفی که دارند در همان اعداد ثابت کشت می‌کنند و چون از جانب جهاد کشاورزی حمایت نمی‌شوند سطح کشت آن‌ها در برابر محصولاتی مهم همچون چغندرقند و سیب‌زمینی که هم پرآب‌بر و هم جزو محصولات استراتژیک هستند چندان تأثیرگذار نیست.

وی اظهار داشت: جهاد کشاورزی در بحث ارقام محصولات و آرایش کشتی آن‌ها اقداماتی انجام داده است و چون سیب‌زمینی محصول استراتژیک استان. است نباید حذف شود اما باید در سطح مصوب حفظ شود و عملکردها بالا رود.

بایگانه بیان داشت: در بحث چغندر قند در شهرستان نهاوند توسعه کشت نشایی را در برنامه قرار داده‌ایم که بحث بهره‌وری آب را به دنبال دارد و همچنین بر روی ارقام ذرت هم اقداماتی برنامه‌ریزی شده است.

مشکل قانونی در بحث اصلاح الگوی کشت نداریم

در ادامه احد آزادی‌خواه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: طرح امنیت غذایی در کمیسیون کشاورزی مطرح و در صحن مجلس هم رأی آورد و به شورای نگهبان برای بررسی ارسال شد که ایرادهایی گرفتند که همگی رفع  شدند و در مرحله تصمیم نهایی است که اگر این طرح عملیاتی بشود به طور خودکار موضوع اصلاح  الگوی کشت هم اتفاق خواهد افتاد.

سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مشکل قانونی در بحث اصلاح الگوی کشت نداریم و منتظر اقدام اجرایی وزارت جهاد  کشاورزی در این زمینه هستیم.

وی با اشاره به دو طرح کشاورزی قراردادی و جهش تولید در کشاورزی که مبتنی بر اصلاح الگوی کشت هستند، افزود: در کشاورزی قراردادی مبتنی بر آب، خاک و اقلیم هر منطقه به کشاورز می‌دهند و همان محصول را از آن خریداری می‌کنند.

به گزارش تسنیم با توجه به نقش مهم اصلاح الگوی کشت در بهره‌وری منابع آبی و افزایش محصولات کشاورزی مسئولان جهاد کشاورزی باید با اقداماتی همچون خرید تضمینی، پرداخت یارانه و اقدامات تشویقی، کشاورزران را به سمت کشت محصولات کم آب‌بر سوق دهند.

انتهای پیام/741/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon