تنورسازی خراسان جنوبی در فهرست میراث معنوی ثبت شد
گروه استانها_ مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی از ثبت تنورسازی فردوس در فهرست میراث ناملموس (معنوی) خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند به نقل از میراث فرهنگی خراسان جنوبی، حسن رمضانی اظهار داشت: تنورسازی سنتی، ساخت تنورهای نانواییهای سنتی و خانگی با گل است و شهر فردوس، پیشگام و متقدم در هنر تنورسازی سنتی استان است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی افزود: شهر فردوس بهعنوان یکی از پیشگامان هنر تنورسازی سنتی در استان است.
وی گفت: هرچند که بر اساس مطالعات باستانشناسی و گزارش کاوشهای صورت گرفته، قدمت سفالگری آن به دوره ساسانی بازمیگردد، اما مصاحبه با پیشکسوتان تنورسازی فردوس و خاطرات نسلی این عزیزان و رواج فامیل خزافمقدم که طبقهی تاریخی در حدود 300 سال دارد، نشان از رونق سفالگری منطقه و دیرینه بالای این هنر در شهر مذکور دارد.
رمضانی ادامه داد: برای ساخت تنور از خاک رس، کاه، ماسه و آب با نسبتهای بسیار دقیق و استاندارد که بهصورت تجربی حاصلشده استفاده میشود.
وی گفت: تجربه تشخیص خاک مرغوب برای تنورسازی، روشهای به عملآوری گل و آمادهسازی آن، ساخت تنور با لایههای نواری با عرض حدود 22 سانت و ... از استعداد، توانمندی و تجربهی غنی نسل به نسل این هنر در شهر فردوس حکایت دارد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی بیان کرد: دوام و عمر بالای تنورهای فردوس که بیش از 50 سال مورد استفاده بوده و کارایی دارند از دیگر ویژگیهای تنورهای فردوس است. پخت کامل بدنه تنورها در کوره و نصب و استفاده از تنور پخته، دلیلی بر استحکام تنورها و کیفیت نان حاصله است.
رمضانی عنوان کرد: از اجداد و بزرگان شهر فردوس نقل میشود که زنان و مادرانی که نان را در تنور میپزند دعای آن بزرگواران بیش از مردم عادی مستجاب میگردد؛ چراکه اگر تنور ترک بخورد یا کیفیت خوب نداشته باشد که نان به شکل مطلوب پخت نشود، باعث کم شدن رزق آنان میشود؛ اما اگر تنور خوب باشد مادران و زنانی که نان میپزند و کسانی که بهقولمعروف سینه آنان از آتش تنور گرم میشود مستجابالدعوهتر هستند و دعای آنان درباره سازنده تنور به خاطر کسب رزق و عاقبتبهخیری مستجاب میشود.
انتهای پیام/ 252/ش