احیای سرمایه اجتماعی با حضور میان مردم/ هر ۱۰روز یک سفر استانی| گزارش ۱۰۰روزگی دولت‌ـ‌۱

احیای سرمایه اجتماعی با حضور میان مردم/ هر 10روز یک سفر استانی| گزارش 100روزگی دولت‌ـ‌1

دولت رئیسی در ۱۰۰ روز گذشته با اقداماتی از جمله سفرهای استانی پی‌درپی، حضور میدانی مسئولین و کاهش فاصله بین دولت و مردم که در دولت قبل زیاد شده بود، در مسیر احیای سرمایه اجتماعی حرکت کرده است.

گروه دولت خبرگزاری تسنیمـ دولت سیزدهم در انتخابات 28 خردادماه 1400، با کسب بیش از 18 میلیون رأی توسط مردم برگزیده شد و پس از تنفیذ و تحلیف، رسماً کار خود را از 14 مرداد آغاز کرد.

در آخرین ماه‌های دولت دوازدهم، مردم از حضور مسئولین دولتی میان خود محروم بودند و مقامات دولتی حتی در تلویزیون هم برای پاسخگویی به سؤالات مردم و خبرنگاران حاضر نمی‌شدند و جلسات ستادها نیز به‌صورت ویدیوکنفرانسی توسط رئیس‌جمهور وقت اداره می‌شد.

این عدم حضور روحانی (رئیس جمهور) آن‌قدر زیاد شده بود که او حتی در جلسه رأی اعتماد به وزیر صمت نیز در مجلس حضور نیافت؛ مسئله‌ای که بارها با مخالفت و اعتراض نمایندگان مردم روبه‌رو شد؛ علت نیز عدم مجوز ستاد ملی کرونا بود که خود روحانی ریاست آن را به‌عهده داشت.

در این شرایط مردم انتظار داشتند که مسئولین حداقل در شرایط سخت بین آن‌ها حضور پیدا کنند و از وضعیت آنان بازدید و سرکشی کنند ولی پاسخی به این مطالبه داده نشد و مردم رئیس‌جمهور را نهایتاً در قاب تلویزیون آن هم در جلسات می‌دیدند.

اکنون 100 روز از آغازبه‌کار دولت سیزدهم می‌گذرد و آیت‌الله رئیسی اقدامات متعددی را انجام داده است که به‌گفته بسیاری از ناظران موجب احیای سرمایه اجتماعی و اعتمادی که توسط دولت سابق به پایین‌ترین حد خود رسیده بود، شده است.

در این گزارش به بررسی اقدامات دولت سیزدهم به‌صورت موضوعی درباره مسئله «ارتقای سرمایه اجتماعی دولت» می‌پردازیم:

** گسترش موج ناامیدی در جامعه در دولت روحانی

سید ابراهیم رئیسی در شرایطی دولت را از حسن روحانی تحویل می‌گرفت که مطابق نظرسنجی‌های داخلی و خارجی، مردم هرروزه نسبت به آینده ناامیدتر می‌شدند؛ این در حالی بود که بر اثر عملکرد ضعیف دولت، برخی کشور را در حل مشکلات ناکارآمد می‌پنداشتند و امید عمومی به آینده در وضعیت خوبی قرار نداشت.

در این میان بود که نرخ ارز نیز رکورد 32000 تومان را هم ثبت کرد؛ موضوعی که موجب افزایش قیمت کالاها شد که بر مشکلات و دغدغه‌های مردم می‌افزود.

طبق نظرسنجی‌ها، مسئله اقتصاد، معیشت، توان خرید مردم، ارزش پول ملی، بیکاری و سایر مسائل از دغدغه‌های اصلی و اساسی مردم محسوب می‌شد. مردم خواهان حضور مسئولین دولتی در متن جامعه و نظارت مستقیم و بدون واسطه و به‌صورت حضوری و نه صرفاً مجازی و ویدیوکنفرانسی بودند تا مسئولین را در مشکلات، همراه خود ببینند.

** مردم منتظر اقدامی از سوی رئیسی

در شرایطی که سرمایه اجتماعی دولت و اعتماد مردم به قوه مجریه به حد پایینی رسیده بود، انتظارات بالایی از دولت رئیسی وجود داشت تا بتواند این سرمایه را با حل مشکلات و اقدامات سریع و مد نظر مردم، احیا کرده و اعتماد مردم را بازگرداند.

به‌عنوان مثال، رئیسی در اولین روزهای آغاز کار دولت، 21 مردادماه به یکی از داروخانه‌های توزیع‌کننده داروهای کرونایی رفت و بدون واسطه با مردم به گفت‌وگو پرداخت.

** هر 10 روز، یک سفر استانی

آیت‌الله رئیسی در این 100 روز، به‌طور متوسط در هر ده روز به یک استان رفته و خود شخصاً و با همراهی وزرا به اقصی‌نقاط کشورمان سفر کرد و در میان مردم شهر، روستا و عشایر حضور یافت. مسئله‌ای که مدت زیادی بود بین مردم به‌عنوان یک مطالبه وجود داشت و می‌توان گفت که سفرهای استانی دولت تقریباً تعطیل شده بود.

با اینکه رئیسی در اولین سفر خود در تاریخ 5 شهریور به خوزستان رفته بود، وقتی که زلزله‌ی اندیکا رخ داد، صبح جمعه 7 آبان‌ماه بدون اطلاع قبلی و به‌صورت سرزده وارد مناطق روستایی شد و مستقیماً پای صحبت‌های مردم نشست.

رئیسی درباره سفرهای استانی خود که برخی به آن برچسبِ غیرکارشناسی‌بودن را می‌زدند، گفت: "ما 6 روز کار را در سطح ملی انجام می‌دهیم و یک روز هم به استان می‌رویم؛ کاری که در میدان انجام می‌شود حتماً در پشت میز انجام نمی‌شود و حضور در استان برکاتی دارد. سفر استانی ما همراه پیشینه و پسینه است و هم قبل از سفر کار کارشناسی نسبت به نیازهای فوری استان انجام می‌شود و هم یک هیئت به استان اعزام می‌شود تا نیازهای فوری را مشخص کنند."

** پیگیری مسائل بیماران خاص توسط رئیس دولت

یکی از موضوعاتی که رئیسی قبل از انتخابات بر آن تأکید داشت و دنبال می‌کرد، مسئله‌ی احیای پروژه‌های نیمه‌تمام و نیمه‌تعطیل صنعتی، عمرانی و اقتصادی در استان‌ها بود که در این زمینه نیز سفرهای بسیاری قبل از ماراتن انتخابات 1400 رفته بود و بعد از آغاز کار دولت، آن را ادامه داد و مستقیم و در قامت رئیس‌جمهور شخصاً پیگیری کرد.

طی چند روز گذشته، پس از نشست مشترک دولت و مجلس که چهارشنبه 10 آذر برگزار شد، سید ابراهیم رئیسی زمان خروج از ساختمان مجلس با مشاهده خانواده‌های بیماران SMA که به همراه فرزندان بیمار خود کنار خیابان تجمع کرده بودند، از خودرو پیاده شده و با حضور در جمع ایشان با این خانواده‌ها گفت‌وگو کرد. در این دیدار والدین بیماران SMA با هیجان و خوشحالی خود را به رئیس‌جمهور رسانده و درخواست‌ها و مطالباتشان در زمینه تأمین دارو و مشکلات درمانی فرزندانشان را مطرح کردند.

صبح فردای دیدار با خانواده‌های این بیماران در مقابل مجلس، رئیس‌جمهور با نمایندگان این خانواده‌ها در دفترکار خود دیدار کرد و درخصوص تأمین دارو برای بیماران خاص از جمله SMA دستور داد که داروی مورد نیاز بیماران در اسرع وقت برای یک دوره زمانی میان‌مدت و بلندمدت تهیه و با سازوکار مناسب در اختیار خانواده بیماران قرار گیرد و هم‌زمان هم مراکز دانشگاهی و دانش‌بنیان اثربخشی آن را مورد بررسی قرار دهند.

در این شرایط و با حضور میدانی رئیس‌جمهور و وزرا، مردم احساس می‌کنند که مدیران در دسترس هستند و فاصله‌ای بین آنان با مسئولین وجود ندارد.

با عملکرد 100روزه‌ی دولت سیزدهم، طبق نظرسنجی‌ها میزان امید مردم به حل مشکلات افزایش یافته و اقداماتی که برخی از آنها در این گزارش ذکر شد، سرمایه اجتماعی دولت و اعتماد تا حدود زیادی احیا شده و انتظار حل مشکلات، خصوصاً مسائل اقتصادی هنوز وجود داشته و ادامه دارد.

انتهای پیام/؛

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon