وجود بیش از ۳۱ هزار واحد مسکن کم دوام روستایی در خراسان جنوبی جان روستائیان را تهدید می‌کند

وجود بیش از 31 هزار واحد مسکن کم دوام روستایی در خراسان جنوبی جان روستائیان را تهدید می‌کند

گروه استان‌ها_ آمار مقاوم سازی مسکن روستایی در خراسان جنوبی ۵۳.۲  درصد بوده که از متوسط کشوری هم بالاتر است اما همچنان ۳۱ هزار و ۸۰۰ واحد کم دوام در روستاهای استان وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بیرجند، معضل بافت فرسوده در شهرها و خانه‌های نامقاومی که در کنار زلزله خیزی استان جان ساکنان آن را تهدید می‌کند موضوعی جدید نیست. مشکلی است که سالها نمایندگان مجلس، مسئولان و مردم استان از آن می‌گویند.

خراسان جنوبی با 151 هزار و 192 کیلومتر وسعت و 768 هزار نفر جمعیت جزو استان‌های زلزله خیز در کشور است چرا که  50 گسل فعال دارد.

حال موضوعی که مطرح است اینکه تنها راه مقابله در برابر این گسلها استحکام و مقاوم سازی است انگونه که بنا بر آمارها 31 هزار و 816 خانه روستایی در استان نیازمند بازسازی است.

اهمیت مقاوم سازی منازل مسکونی

 خراسان جنوبی تجربه‌های تلخ زیادی از زمین لرزه‌های سهمگین در تقویم دارد و جزو استان‌های در رده‌های بالای زلزله خیزی محسوب می‌شود.

زلزله ویرانگر دشت بیاض و فردوس در سال 47، طبس در سال 57، اردکول در سال 76 و زیرکوه در سال 91 اهمیت توجه به این پدیده و ضرورت رعایت نکات ایمنی در ساخت و سازها و مقاوم سازی واحدهای مسکونی در استان را دو چندان می‌کند.

در این شرایط خراسان جنوبی در حالی بیش از یک هزار هکتار بافت فرسوده شهری دارد که بخش عمده‌ای از آن به دلیل استقبال نکردن ساکنان از نوسازی، همچنان فرسوده است و زندگی زیر سقف‌های لرزان ادامه دارد.

در روستاها نیز بر اساس آمار اعلامی از حدود 89 هزار خانه حدود نیمی از آن نوسازی شده و فاصله  زیادی تا ایمن شدن همه آنها وجود دارد.

رئیس مرکز لرزه‌نگاری بیرجند با توجه به وقوع زلزله‌های زیاد، خراسان جنوبی را در فهرست استان‌های زلزله خیز با خطر بالا به دلیل فقر آب و فعال بودن گسل‌ها معرفی کرد و گفت: یکی دیگر از ملاک‌های ارزیابی زلزله خیزی استان ا، وقوع بیشترین تعداد زلزله‌ها در کشور است که از این نظر هم خراسان جنوبی در رده‌های دوم و سوم قرار دارد.

هاشمی از سربیشه، گزیک، جنوب مود و بخش‌هایی از قاین به عنوان فعال‌ترین مناطق وقوع زمین لرزه در سال‌های اخیر نام برد.

معاون بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی خراسان جنوبی نیز با اشاره به وجود هفت شهرستان دارای محلات هدف بازآفرینی همراه با بافت‌های ناکارآمد خبر داد و گفت: محلات شهرستان‌های هدف، خانه‌های نامقاوم و غیر اصولی با عمر زیاد دارد که جزو بافت‌های ناکارآمد، قدیمی و نامقاوم به شمار می رود.

 علیزاده انجام کارهای زیربنایی شامل اصلاح شبکه‌های آب و برق، امور روبنایی مانند کمک به احداث مدارس، ایجاد خانه‌های محله، سالن‌های ورزشی و ...، کمک به ترغیب افراد و اعطای تسهیلات برای به سازی ساختمان‌ها را از اقدام‌های شرکت بازآفرینی برای این بافت هاست.

وی با اشاره به آغاز طرح به سازی از سال 96 گفت: اجرای طرح‌های خدماتی سبب ترغیب مردم به ساخت و ساز در این بافت‌ها می‌شود.

بنا بر آمار‌های اعلام شده، در استان 31 هزار و 816 خانه کم دوام وجود دارد که نیازمند بازسازی است و به ازای مقاوم سازی هر واحد مسکونی 100 میلیون تومان تسهیلات با بازپرداخت 20 ساله و نرخ سود 5 درصد پرداخت می‌شود. تاکنون 47 هزار و 279واحد غیر مقاوم استان بازسازی شده است.

گر چه اقداماتی برای افزایش ساخت و ساز‌ها در استان صورت گرفته، اما توجه به خانه‌های فرسوده و احیای آن‌ها با توجه به مشکلات زیرساختی متعدد ضروری است، زیرا هر گونه سهل انگاری منجر به بروز فاجعه‌ای عظیم می‌شود.

افزایش تسهیلات مقاوم سازی در دست پیگیری

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه در حال حاضر بر اساس سرشماری سال 1395، 88 هزار و 835 واحد مسکونی در سطح استان وجود دارد که تاکنون 47 هزار و 279 واحد از محل تسهیلات مسکن روستایی مقاوم سازی شده است گفت: در حال حاضر درصد مقاوم سازی در سطح استان 53/2 درصد است که بیش از یک درصد از سطح کشوری بیشتر است.

قاسم تنها بیان کرد: در 3 ماه گذشته بیش از 4 هزار و 500 فقره تسهیلات 100 میلیون تومانی مسکن روستایی ابلاغ شده که تاکنون بیش از 4 هزار و 400 فقره معرفی به بانک و 857 واحد روستایی توانسته‌اند قرارداد تنظیم کنند.

وی گفت: نظر بنیاد مسکن بر این است که اشخاص حتما واحد‌های خود را در برابر حوادث احتمالی مقاوم سازی کنند و اگر قصد گسترش واحد هایشان را دارند، مبلغی به اعتبار 100 میلیون تومانی اضافه کنند.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی ادامه داد: بنیاد مسکن در حال پیگیری است که تسهیلات 100 میلیون تومانی را به 250 میلیون تومان افزایش دهد.

تنها اظهار داشت : 31 هزار و 816 مسکن روستایی کم دوام در روستاها وجود دارد که نیازمند بازسازی است.

وی با بیان اینکه در استان به ازای هر واحد مسکونی 100 میلیون تومان تسهیلات با پرداخت 20 ساله و نرخ سود پنج درصد پرداخت می‌شود و تاکنون 47 هزار و 222 واحد در استان ایمن و بازسازی شده است افزود: در سال 1400 مبلغ 36 میلیارد و 992 میلیون تومان جهت اجرای طرح هادی  از محل اعتبارات انجام شد.

مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر از حدود 88 هزار و 835 خانه روستایی در خراسان‌جنوبی تعداد 47 هزار و 279 واحد روستایی مقاوم سازی شده که 53.2 درصد خانه‌ها را شامل می‌شود.

جلوتر از میانگین کشوری در مقاوم سازی خانه‌ها هستیم

 تنها با اشاره به اینکه میانگین کشوری در خصوص مقاوم‌سازی خانه‌های روستایی 52 درصد است بیان‌کرد: هر چند ما حدود یک درصدی از میانگین کشوری بالاتر هستیم ولی به واسطه آنکه هنوز حدود 47 درصد دیگر از خانه‌ها مقاوم سازی نشده‌اند احساس مسئولیت در این زمینه داریم.

مدیرکل بنیاد مسکن خراسان‌جنوبی در زمینه تسهیلات مقاوم سازی خانه‌های روستایی بیان‌کرد: تسهیلات مقاوم‌سازی خانه‌های روستایی 100 میلیون تومان و با بازپرداخت 20 ساله و کارمزد پنج درصد است و در حقیقت در میان تسهیلات بانکی بهترین شرایط را دارد.

وی ادامه‌داد: افزایش تسهیلات مقاوم‌سازی خانه‌های روستایی به 200 میلیون تومان (با همان شرایط قبلی و بازپرداخت 20 ساله و …) نیز هنوز ابلاغ نشده ولی به زودی دستورالعمل و ابلاغیه آن به دست ما خواهد رسید و روستاییان عزیز با مبلغ بیشتری می‌توانند برای مقاوم سازی خانه‌های خود اقدام کنند.

اولویت پرداخت تسهیلات با ساکنین روستا است

مدیرکل بنیاد مسکن خراسان جنوبی گفت: اولویت اول پرداخت تسهیلات مقاوم سازی خانه‌های روستایی کسانی هستند که هم اکنون در روستاهای استان سکونت داشته و تمایل برای دریافت این وام و تسهیلات را دارند.

تنها اظهار داشت: اگر به هر دلیلی افراد ساکن در روستا برای دریافت وام مراجعه نکردند، این ظرفیت تسهیلات می‌تواند در اختیار سایر افراد برای مقاوم سازی خانه‌ها در روستا قرار گیرد.

وی افزود: به عنوان مثال فردی در شهر زندگی می‌کند، اما یک خانه پدری در روستا دارد که روزهای آخر هفته به آنجا مراجعت می‌کند که در صورت عدم مراجعه ساکنین روستا برای دریافت تسهیلات، وی در اولویت بعدی می‌تواند نسبت به دریافت تسهیلات و مقاوم سازی است.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی بیان کرد: تا پایان سال 99 از مجموع 918 روستای دارای طرح هادی در استان 585 روستا معادل 63.7 درصد اجرای طرح هادی با اعتبار 189 میلیارد و 853 میلیون تومان انجام شده است.

تنها با اشاره به اینکه در 167 روستا نیز بازنگری طرح هادی صورت پذیرفته است تصریح کرد: بافت باارزش چهار روستای فورگ، خور، نایبند و چنشت بهسازی شده و امسال 2 میلیارد تومان جهت تکمیل دو روستای چنشت و نایبند تخصیص یافته است.

وی با بیان اینکه از ابتدای تشکیل استان سه هزار و 686 واحد مسکونی در استان ساخته و واگذار شده است گفت: در حال حاضر 249 واحد مسکونی در حال واگذاری است و 1008 واحد نیز در دست اجراست.

انتهای پیام/254/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon