"طارم" با وجود ۲۲ رودخانه فصلی تشنه آب است

"طارم" با وجود 22 رودخانه فصلی تشنه آب است

گروه استان‌ها - شهرستان طارم با دارا بودن ۲۲ رودخانه فصلی تشنه آب است و اگر مدیریت درستی بر آب‌های روان در آن انجام نگیرد کشاورزی این شهرستان که نگین تولید محصولات در استان است با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان ، شهرستان طارم یکی از مهم‌ترین قطب‌های کشاورزی استان است که با دارابودن بزرگ‌ترین باغ شهر زیتون کشور یکی از اصلی‌ترین تولید‌کننده‌های این محصول محسوب می‌شود. 

علاوه بر این برنج طارم نیز نام آوازه خاصی در کشور دارد و تقریباً این شهرستان به لحاظ تولیدات کشاورزی در کشور و حتی فراتر از مرز‌ها شناخته شده است.

این شهرستان با اینکه دارای 22 رودخانه فصلی و پر آب است و همجواری با رودخانه قزل‌اوزن نیز یکی از مهم‌ترین مزایای طارم محسوب می‌شود اما به دلیل عدم تخصیص آب توسط وزارت نیرو در طول سالیان گذشته این شهرستان تشنه آب است به طوری که اگر در سال جاری آب از سد آیدوغموش خریداری و به سمت طارم رها‌سازی نمی‌شد تا به عنوان مسکنی شفا بخش برای مزارع برنج و باغات زیتون باشد این تولیدات یکی پس از دیگری در اثر عطش تشنگی خشک شده و از بین می‌رفت.

که البته بنا به اذعان باقری، معاون مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان، زمانی که آب از سد آیدوغموش به سمت طارم رهاسازی شد با پرت 30 درصدی به این شهرستان رسید و هدر‌رفت آب بالا بود.

با این وجود بنا به اذعان کارشناسان میزان تولید آب شیرین 22 رودخانه طارم بیش از 800 میلیون متر‌مکعب است که مدیریت و ذخیره یک چهارم از این حجم آب به حفظ حیات 29 هزار هکتار از باغات و مزارع در کنار سایر امورات منجر خواهد شد.

این در حالی است که میزان ورودی و خروجی آب به شهرستان طارم 3 میلیارد متر مکعب برآورد شده که سهم شهرستان طارم از این مقدار 124 میلیون متر مکعب است و بعد از گذشت 4 دهه از این تخصیص میزان آب مورد نیاز بهره‌برداران طارمی بیش از 300 میلیون متر مکعب است. 

پیش از این جواد تاراسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در خصوص مشکلات بی‌آبی در شهرستان طارم در گفت‌وگو با تسنیم اظهار کرد: در سال 88 به دلیل اهمیت موضوع، پروژه توسعه کشت درختان زیتون در اراضی شیبدار شهرستان طارم، مورد مطالعه قرار گرفت. در سال 90 عملیات اجرایی طرح با مشارکت شرکت توسعه و عمران آغاز شد و در همان زمان بیش از 20 میلیارد تومان تسهیلات کشاورزی یارانه‌دار به این امر اختصاص یافت.

کم‌کاری مسئولان وقت

وی افزود: چهار سال بعد از اجرای پروژه، جلسه شورای هماهنگی به هم پیوسته سفید‌رود در وزارت‌خانه نیرو تشکیل شد، اما متاسفانه استاندار وقت جمشید انصاری در جلسه مذکور حضور نیافت و تصمیمات لازم در خصوص اختصاص آب به زنجان بدون حضور استاندار ‌وقت زنجان با تصمیم‌گیری سایر مسئولان کشوری برای این استان انجام شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با ابراز تاسف از این‌که عدم حضور انصاری در جلسه مذکور سبب ایجاد محدودیت‌های شدید منابع آبی در استان زنجان شد گفت: با این‌که قرار بر تشکیل جلسه مجدد بازبینی آمار و اطلاعات به تصویب رسیده در جلسه وزارت نیرو بود اما این جلسه هیچ‌گاه تشکیل نشد.

وی گفت: متاسفانه بعد از دو سال از وقفه جلسه، توقف عملیات اجباری ‌پروژه تامین آب علی‌رغم هزینه‌ کرد میلیارد‌ها تومان اعتبار، توسط وزارت نیرو درخواست شد.

تاراسی با ابراز تاسف از اینکه تصمیم‌گیری در تخصیص آب از حوزه سفید‌رود به زنجان در کمال بی‌عدالتی انجام گرفته است تصریح کرد: با اینکه بیش از 30 درصد این استان در حوزه سفید‌رود قرار دارد اما در کمال ناباوری بیش‌ترین استفاده آب را استان گیلان از این حوزه می‌برد و وزارت نیرو به این امر کاملاً بی‌توجه است در حالی که باید بازنگری مجدد در طرح تصویب شده انجام گیرد و 7 میلیون‌متر مکعب آب به اراضی شیبدار شهرستان طارم زنجان اختصاص یابد.

در این خصوص مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: در خصوص آب طارم دو موضوع مطرح است، نخست آب لازم برای انجام امورات کشاورزی است. در این شهرستان 22 رودخانه فصلی جاری است و کشاورزان در طول سالیان در این فصل کشت محصولات بهاره را انجام می‌دادند اما متاسفانه امسال کشاورزان جنوبی رودخانه قزل‌اوزن هنوز نتوانسته‌اند از آب‌های این رودخانه‌های فصلی بهره‌مند شوند چرا که رودخانه‌ها آب چندانی ندارد و تعدادی از قنات‌ها نیز خشک‌ شده‌اند.

وی افزود: باید فکری اساسی برای این اراضی انجام گیرد چرا که سطح وسیعی از اراضی باید هم‌اکنون به کشت بهاره اختصاص داده شود بنابراین باید از آب رودخانه قزل‌اوزن یا چاه‌های اطراف رودخانه استفاده کنیم تا کشاورزی در اراضی جان بگیرد.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس با اشاره به اینکه مشکل مهمتر تامین آب پایدار برای فصل تابستان است، گفت: رودخانه قزل‌اوزن از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت‌ماه کم‌آب می‌شود، بنابراین 15 هزار هکتار باغات زیتون که قرار است از آب قزل‌اوزن آبیاری شوند تهدید می‌شوند.

احداث سد معیشتی

وی با تاکید بر اینکه احداث سد‌های معیشتی بهترین راهکار برای حل این معضل است، بیان کرد: در این راستا مطالعه کلی دو سد معیشتی به طور کامل انجام گرفته است با این وجود اگر بتوانیم حدود 30 میلیون متر مکعب آب را ذخیره و مانع از خروج آن از شهرستان شویم می‌توانیم مشکلات کم‌آبی برای باغات زیتون در تابستان را مرتفع کنیم.

با تمام این‌ها حیات 19 هزار هکتار زمین کشاورزی و 25 هزار هکتار زیتون و انار شهرستان طارم به آب وابسته است اما توجهی به مهار رواناب‌ها که از سطح شهرستان و استان خارج می‌شود، تاکنون نشده است. این در حالی است که احداث نخستین سد معیشتی شهرستان طارم نیز با گذشت 12 سال هنوز حتی به نیمه راه تکمیل نرسیده است. از سویی دیگر عدم تخصیص آب به میزان نیاز به شهرستان طارم نیز بر مشکلات هر چه بیشتر کشاورزان دامن زده است.

انتهای پیام/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon